Data-analyse

Als data-expert bij de Rijksoverheid werk je elke minuut van de dag met gigantische hoeveelheden data voor uiteenlopende doeleinden. Dit geeft je de kans om volop te innoveren met big data, rekenmodellen, slimme algoritmes en geavanceerde tools. Lees hier wat onze data-experts vertellen over hun werk.

Wil jij volop innoveren met de data van Nederland?

Cyberspionage signaleren. Terroristische dreigingen onderscheppen. Belastingfraudeurs opsporen. Klimaatonderzoek ondersteunen. Economische ontwikkelingen in kaart brengen. Of met digitaal forensisch onderzoek misdrijven oplossen. Werk je als data-analist, data-engineer of data-scientist bij de Rijksoverheid, dan doe je werk dat ertoe doet. Van het ministerie van Defensie tot het Centraal Bureau voor de Statistiek en van het Nederland Forensisch Instituut tot de Belastingdienst. Lees hier meer over verschillende interessante cases op het gebied van data-analyse.

Stel je voor dat de lantarenpalen het allemaal niet meer doen. Je telefoon doet het niet meer, treinen rijden niet meer. Dan kom je ineens heel dicht bij de werkelijkheid. Ik werk bij het Nationaal Cyber Security Centrum als triage officer bij het Fusion Center. Daar lees ik iedere dag berichten over cyber security. Het werkveld van NCSC is vooral de Rijksoverheid en de vitale sectoren. Energiebedrijven, waterbedrijven, telecombedrijven. Ik ben senior threat analist cyber security vanuit mijn rol maak ik inhoudelijke analyses. Met deze analyses maken we digitale dreigingen inzichtelijk en voornamelijk ook de impact die deze dreigingen mogelijk hebben. Stel dat er een Frans waterbedrijf is gehackt dan gaan wij samen met de watersector in Nederland kijken of deze digitale dreigingen mogelijk ook van toepassing zijn op hun systemen. Met het maken van analyses is het belangrijk dat je de inzichten van elkaar benut. Er zijn collega's met diverse aandachtsgebieden. We informeren organisaties zowel op technisch vlak als op meer tactisch vlak door context en duiding te geven bij de dreigingen. Afhankelijk van het project of het incident waar je mee bezig bent gebruiken we verschillende werkmethodes. We gebruiken bijvoorbeeld scrum we gebruiken een inschalingsmatrix om de impact te bepalen. Alle berichten die eruit gaan, gaan altijd onder het vierogenprincipe dat betekent dat het bericht altijd door meerdere collega's wordt nagekeken. Incidenten beperken zich niet tot kantoortijden dat betekent dat je ook buiten kantoortijden en zelfs ook 's nachts ingezet kunt worden. Bij incidenten werk je ook vaak onder tijdsdruk Je krijgt heel veel informatie. Dat komt op je af en je moet heel goed de hoofd- en bijzaken kunnen scheiden. Dat betekent dat je ook stressbestendig moet zijn. De sfeer onderling is heel erg informeel Er is veel ruimte voor doorontwikkeling. Zowel inhoudelijk als op persoonlijk vlak. Om de hoek hier zit het stamcafé van ons waar we vaak na het werk even een drankje doen. Het is fijn, het is vertrouwd, je hebt ontzettend veel vrijheid en het zijn gewoon allemaal een voor een supercoole mensen Cyber is gewoon cool!

‘Cyberdreigingen analyseren en de impact inzichtelijk maken’

Marit

Ontdek wat jij kunt doen als data-analist

Ik werk als data-analist

Data Intelligence Specialist
Peter
Data Intelligence Specialist
Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst

Haalde zijn bachelor ICT in Amsterdam. Houdt van gamen en doet op hoog niveau aan badminton. Is een groot Star Wars fan.

Lees meer over Peter
Dagelijks het nieuws screenen op cyberdreigingen
Sabine
Triage officer NCSC
Ministerie van Justitie en Veiligheid

Startte haar carrière bij Defensie en Politie Nederland en raakte al snel gefascineerd door ICT en veiligheid.

Lees meer over Sabine
In grote datasets zoeken we naar relevante sporen
Rolf Ypma
Data scientist NFI
Nederlands Forensisch Instituut

Promoveerde na zijn studie technische wiskunde bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Werkte bij Amazon in Cambridge als knowledge engineer.

Lees meer over Rolf Ypma
Onze applicaties moeten de wildgroei aan fileformaten bijbenen
Marja van Aken
Software engineer NFI
Nederlands Forensisch Instituut

Studeerde wiskunde met informatica en vervolgens biomedical image science in Utrecht. Vindt programmeren en puzzelen met bits en bytes het leukst.

Lees meer over Marja van Aken
Met data-analyse sla ik een brug tussen IT en accountancy
Dave van Roon
Data-analist Auditdienst Rijk
Auditdienst Rijk

Studeerde bedrijfseconomie aan de Haagse Hogeschool en liep stage bij de ADR. Begon in 2015 als audittrainee bij de ADR en rondt binnenkort zijn master accountancy en control af.

Lees meer over Dave van Roon
De combinatie data-analyse en gezondheid vind ik erg interessant
Susan van Dijk
Product developer health
Centraal Bureau voor de Statistiek

Studeerde voeding en gezondheid aan de Wageningen Universiteit en promoveerde daar ook.

Lees meer over Susan van Dijk
Blijven leren is als security analist erg belangrijk. De techniek raast voort
Arvind Binda
Security analist Security Operations Center (SOC)
SSC-ICT

Begon bij Defensie in het magazijn en werkte zich via opleidingen op naar het SOC, eerst bij Defensie. Maakte 2 jaar geleden de overstap naar het SOC van SSC-ICT.

Lees meer over Arvind Binda
Dat maatschappelijk belang maakt mijn werk heel spannend: er mag niets op straat komen te liggen
Mark van Uffelen
Technical lead Security Operations Center (SOC)
SSC-ICT

Studeerde technische informatica. Werkte eerst als netwerkbeheerder bij de voorloper van SSC-ICT onder het ministerie van Justitie & Veiligheid.

Lees meer over Mark van Uffelen

Een greep uit de vacatures voor Data-analyse

Bekijk alle vacatures binnen jouw vakgebied
Down icon Links icon Rechts icon Up icon Facebook icon Instagram icon Linkedin icon Linkedin icon Magnet.me icon Menu icon Search icon Twitter icon Twitter icon