Data-analyse

Cyberspionage signaleren. Terroristische dreigingen onderscheppen. Klimaatonderzoek ondersteunen. Of met digitaal forensisch onderzoek misdrijven oplossen. Werk je als data-analist, data-engineer of data-scientist bij de Rijksoverheid, dan doe je werk dat ertoe doet. En krijg je de kans om volop te innoveren met big data, rekenmodellen, slimme algoritmes en geavanceerde tools. 

Zo kan jouw werkdag eruit zien

Stel je voor dat de lantarenpalen het allemaal niet meer doen. Je telefoon doet het niet meer, treinen rijden niet meer. Dan kom je ineens heel dicht bij de werkelijkheid. Ik werk bij het Nationaal Cyber Security Centrum als triage officer bij het Fusion Center. Daar lees ik iedere dag berichten over cyber security. Het werkveld van NCSC is vooral de Rijksoverheid en de vitale sectoren. Energiebedrijven, waterbedrijven, telecombedrijven. Ik ben senior threat analist cyber security vanuit mijn rol maak ik inhoudelijke analyses. Met deze analyses maken we digitale dreigingen inzichtelijk en voornamelijk ook de impact die deze dreigingen mogelijk hebben. Stel dat er een Frans waterbedrijf is gehackt dan gaan wij samen met de watersector in Nederland kijken of deze digitale dreigingen mogelijk ook van toepassing zijn op hun systemen. Met het maken van analyses is het belangrijk dat je de inzichten van elkaar benut. Er zijn collega's met diverse aandachtsgebieden. We informeren organisaties zowel op technisch vlak als op meer tactisch vlak door context en duiding te geven bij de dreigingen. Afhankelijk van het project of het incident waar je mee bezig bent gebruiken we verschillende werkmethodes. We gebruiken bijvoorbeeld scrum we gebruiken een inschalingsmatrix om de impact te bepalen. Alle berichten die eruit gaan, gaan altijd onder het vierogenprincipe dat betekent dat het bericht altijd door meerdere collega's wordt nagekeken. Incidenten beperken zich niet tot kantoortijden dat betekent dat je ook buiten kantoortijden en zelfs ook 's nachts ingezet kunt worden. Bij incidenten werk je ook vaak onder tijdsdruk Je krijgt heel veel informatie. Dat komt op je af en je moet heel goed de hoofd- en bijzaken kunnen scheiden. Dat betekent dat je ook stressbestendig moet zijn. De sfeer onderling is heel erg informeel Er is veel ruimte voor doorontwikkeling. Zowel inhoudelijk als op persoonlijk vlak. Om de hoek hier zit het stamcafé van ons waar we vaak na het werk even een drankje doen. Het is fijn, het is vertrouwd, je hebt ontzettend veel vrijheid en het zijn gewoon allemaal een voor een supercoole mensen Cyber is gewoon cool!

Kies jouw functie als dataspecialist

Een greep uit de vacatures voor Data-analyse

Bekijk alle vacatures binnen jouw vakgebied

Ontdek wat jij kunt doen als data-analist

Ik werk als data-analist

Data Intelligence Specialist

Peter

Data Intelligence Specialist
Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst

Lees meer over Peter
Dagelijks het nieuws screenen op cyberdreigingen

Sabine

Triage officer NCSC
Ministerie van Justitie en Veiligheid

Lees meer over Sabine
In grote datasets zoeken we naar relevante sporen

Rolf Ypma

Data scientist NFI
Nederlands Forensisch Instituut

Lees meer over Rolf Ypma
Onze applicaties moeten de wildgroei aan fileformaten bijbenen

Marja van Aken

Software engineer NFI
Nederlands Forensisch Instituut

Lees meer over Marja van Aken
Met data-analyse sla ik een brug tussen IT en accountancy

Dave van Roon

Data-analist Auditdienst Rijk
Auditdienst Rijk

Lees meer over Dave van Roon
De combinatie data-analyse en gezondheid vind ik erg interessant

Susan van Dijk

Product developer health
Centraal Bureau voor de Statistiek

Lees meer over Susan van Dijk
Blijven leren is als security analist erg belangrijk. De techniek raast voort

Arvind Binda

Security analist Security Operations Center (SOC)
SSC-ICT

Lees meer over Arvind Binda
Dat maatschappelijk belang maakt mijn werk heel spannend: er mag niets op straat komen te liggen

Mark van Uffelen

Manager SOC
SSC-ICT

Lees meer over Mark van Uffelen

Volg Werken voor Nederland op social media

Down icon Links icon Rechts icon Up icon Facebook icon Instagram icon Linkedin icon Linkedin icon Magnet.me icon Menu icon Search icon