Ga direct naar navigatie Ga direct naar hoofdcontent

Data-analyse

Als data-expert bij de Rijksoverheid werk je elke minuut van de dag met gigantische hoeveelheden data voor uiteenlopende doeleinden. Dit geeft je de kans om volop te innoveren met big data, rekenmodellen, slimme algoritmes en geavanceerde tools. Lees hier wat onze data-experts vertellen over hun werk.

Wil jij volop innoveren met de data van Nederland?

Cyberspionage signaleren. Terroristische dreigingen onderscheppen. Belastingfraudeurs opsporen. Klimaatonderzoek ondersteunen. Economische ontwikkelingen in kaart brengen. Of met digitaal forensisch onderzoek misdrijven oplossen. Werk je als data-analist, data-engineer of data-scientist bij de Rijksoverheid, dan doe je werk dat ertoe doet. Van het ministerie van Defensie tot het Centraal Bureau voor de Statistiek en van het Nederland Forensisch Instituut tot de Belastingdienst. Lees hier meer over verschillende interessante cases op het gebied van data-analyse.

Ik heb geen gemiddelde werkdag. Het varieert heel erg van thuiswerken tot een hele lange dag, alleen maar van afspraak naar afspraak. Als data business consultant ben ik vooral met veel mensen aan het praten en aan het luisteren. Voor het hele datagedreven werken binnen RVO omdat wij er al zo lang mee werken als afdeling proberen we nu ook andere afdelingen te enthousiasmeren en mee te krijgen met wat voor hun werkt qua datagedreven oplossingen. Ik hou heel erg van puzzelen. Je hebt een doel, maar je weet nog niet hoe je er precies moet komen en dat is hetzelfde eigenlijk met data analyse. Je hebt een vraag waarop je een antwoord moet geven maar voordat je het antwoord kan geven moet je eerst uit zien te puzzelen hoe je daar terecht komt. Mijn werkplek is flexibel. Mijn standplaats is Den Haag maar mijn team zit in Assen. Ik ben ook in Utrecht, Zwolle, Deventer, Roermond. Ik zeg altijd: ik ga daarheen waar mijn agenda mij leidt. Ik werk aan de meststoffenwet, al heel erg lang, al vanaf 2007. De meststoffenwet zorgt ervoor dat er minder nitraten in het grondwater terecht komen. De taak van RVO binnen de meststoffenwet is uitvoering geven. Dat betekent het inwinnen van de gegevens maar ook de controles doen en mogelijk ook boetes opleggen. De boeren leveren een hele hoop verschillende cijfers aan: Diergegevens, perceelsgegevens, meststofgegevens maar ook voergegevens. Die gegevens komen allemaal in Oracle terecht en worden door ons weer ontsloten door middel van SAS en we hebben dus ArcGIS waarmee we allemaal mooie kaarten van de gegevens kunnen maken. Voor onze meststoffenwetselecties combineren we alle gegevens weer. Mogelijke uitkomst van het combineren van de gegevens is dat je bijvoorbeeld bepaalde fraudegevallen boven ziet komen of verdachte gevallen, of frappante gevallen waar in het beleid wat mee gedaan moet worden. Mijn grote missie binnen RVO is om de data mining binnen de meststoffenwet neer te zetten. Vandaag ben ik bij de NVWA om te bespreken wat er allemaal mogelijk is. Welke data zij hebben, in wet- en regelgeving meedenken welke oplossingen zij zien en hoe de samenwerking dus beter kan gaan. Er zijn allerlei mogelijkheden: opleidingen, cursussen, doorstromingen. Zelf heb ik bijvoorbeeld een tweede studie mogen doen. Er zijn allemaal verschillende loopbaankansen. Het allerleukste aan mijn werk vind ik persoonlijk mijn collega’s. RVO is gewoon een hele leuke, open organisatie waarin je mag zijn wie je bent!

Lees het volledige verhaal van Jantien Meijer. Benieuwd naar meer verhalen?

Ontdek wat jij kunt doen als data-analist

Ik werk als data-analist

Fraudeurs zijn heel inventief
Elisabeth Eenkhoorn
Onderzoeker fraudebestrijding RvIG
Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Ging na haar studie politicologie in 2008 werken bij het Centraal Bureau voor de Statistiek en is sinds september 2014 gedetacheerd bij de RvIG. Sinds 1 januari dit jaar in vaste d...

Lees meer over Elisabeth
Gezonde nieuwsgierigheid bij de digitale overheid
Tanaquil Arduin
Teamleider
Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Volgt een postdoctorale opleiding bestuurskunde. Studeerde vertaalwetenschap Spaans en Frans en informatiemanagement aan de Universiteit van Amsterdam.

Lees meer over Tanaquil
We moeten als geheime dienst natuurlijk een stapje voorblijven
Peter
Data Intelligence Specialist
Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst

Haalde zijn bachelor ICT in Amsterdam. Houdt van gamen en doet op hoog niveau aan badminton. Is een groot Star Wars fan.

Lees meer over Peter

Een greep uit de vacatures voor Data-analyse

Bekijk alle vacatures binnen jouw vakgebied

Volg Werken voor Nederland op social media

Down iconLinks iconRechts iconUp iconFacebook iconInstagram iconLinkedin iconLinkedin iconMagnet.me iconMenu iconSearch iconTwitter iconTwitter icon