Ga direct naar navigatie Ga direct naar hoofdcontent

Traineeship Overheidsjurist

Het 2-jarig traineeship Overheidsjurist is een geaccrediteerde duale juridische masteropleiding aan de Academie voor Overheidsjuristen en start jaarlijks in september. Tijdens het traineeship werk je ook als overheidsjurist bij één van de ministeries, uitvoeringsorganisaties, agentschappen of inspecties.

Honderden juristen binnen de Rijksoverheid vertalen beleidsuitgangspunten naar de dagelijkse praktijk. Zij werken samen met anderen aan een Staat die zich aan de regels houdt en deze correct toepast, en daarmee aan het vertrouwen in de rechtsstaat. Zij vormen het juridische hart van de overheid. Heb jij als jurist ook hart voor de overheid? Wil je meedenken over en meewerken aan de toekomst van Nederland? Dan is het vak van overheidsjurist bij de Rijksoverheid mogelijk iets voor jou. Het traineeprogramma tot overheidsjurist is een uitstekende opstap.

 • Wil je in aanmerking komen voor het traineeship overheidsjurist, dan moet je in ieder geval beschikken over een afgeronde juridische master aan een Nederlandse universiteit. Het diploma mag niet ouder zijn dan 4 jaar. Verder heb je een juridische bachelor en basiskennis van het bestuursrecht, het privaatrecht en het Europese recht. De academie is in het bijzonder geïnteresseerd in kandidaten die voortvarend gestudeerd hebben en goede cijfers hebben gehaald. Het is voor ons een pre als je tijdens je studie nevenwerkzaamheden hebt verricht of andere opleidingen in binnen- of buitenland hebt gevolgd.

  Competenties

  Wil je als overheidsjurist goed kunnen functioneren, dan beschik je over een aantal competenties. In ieder geval moet je helder kunnen formuleren, zowel mondeling als schriftelijk, constructief zijn en gevoel hebben (of kunnen ontwikkelen) voor politiek, beleid en uitvoering. Je moet als trainee in een politieke omgeving willen én kunnen werken. Een goed verstand en een flexibele instelling zijn vanzelfsprekend. Verder moet je problemen snel doorzien en met creatieve oplossingen komen en deze ook overtuigend kunnen verwoorden. Tot slot moet je het een uitdaging vinden aan verschillende zaken tegelijkertijd te werken, kun je goed prioriteiten stellen en deze aanpassen aan veranderde omstandigheden.

 • Een overheidsjurist draagt samen met collega’s bij aan de oplossing van maatschappelijke problemen of zorgt ervoor dat deze problemen worden voorkomen of verergeren. Dit alles binnen de gegeven kaders van de rechtsstaat. Als je kiest voor het vak van overheidsjurist werk je aan zaken die maatschappelijk relevant zijn. Bijvoorbeeld veiligheid op straat, klimaatverandering, wachtlijsten of kwaliteitseisen in de zorg en onderwerpen op andere beleidsterreinen. De onderwerpen waarmee jij je bezighoudt halen regelmatig het nieuws. Overheidsjuristen maken besluiten, adviseren collega’s en de bestuurlijke en politieke leiding, vertegenwoordigen de Staat in procedures, maken regelingen en beleidsregels, beslissingen op bezwaar en verweerschriften, behandelen klachten en verzoeken van burgers, bedrijven en organisaties. De taken verschillen per werkplek. Elk juridisch product moet de zwaarste toets kunnen doorstaan en elk advies moet niet alleen juridisch ‘kloppen’, maar ook bruikbaar en begrijpelijk zijn. Overheidsjuristen werken in een dynamische omgeving, op het snijvlak van recht, politiek en bestuur.

  Het traineeship overheidsjurist

  Tijdens het traineeprogramma volg je als trainee colleges aan de Academie voor overheidsjuristen én je werkt als overheidsjurist bij één van de ministeries of een ander onderdeel van de Rijksoverheid. De Academie voor Overheidsjuristen biedt elk jaar aan een streng geselecteerde groep juristen dit tweejarig traineeship aan. De wisselwerking tussen theorie en praktijk is essentieel voor deze duale masteropleiding.

  De opleiding

  Tijdens de opleiding doe je kennis op en train je vaardigheden die noodzakelijk zijn voor een goede kwaliteit van de juridische producten van de Rijksoverheid. Je leert hoe de overheid in elkaar zit en je leert je gemakkelijk binnen de overheid te bewegen. Na een kennismaking met de theoretische achtergronden en uitgangspunten, leer je juridische producten maken. Je werkt onder andere aan besluiten, adviezen, regelgeving, beslissingen op bezwaar, verweerschriften en overeenkomsten. De docenten en trainers die het programma verzorgen, behoren tot de besten uit de juridische en bestuurlijke wereld. Om een brede blik te krijgen op het werk als overheidsjurist zijn er tijdens de opleiding ook diverse stages en (buitenlandse) werkbezoeken. Aan het einde van de opleiding maak je een eindopdracht waarmee je aantoont dat je over de noodzakelijke competenties beschikt van een goede overheidsjurist. Het afronden van de opleiding wordt beloond met de erkende titel ‘Master of Legal Affairs in Public Administration’. De opleiding is geaccrediteerd door de NVAO.

 • Om te mogen deelnemen aan de selectieprocedure moet je aan een aantal basis vereisten voldoen. Je moet:

  • een juridische master aan een Nederlandse universiteit hebben afgerond vóór 15 september van het jaar dat de opleiding start;
  • niet langer dan vier jaar geleden zijn afgestudeerd als jurist;
  • in de bachelor- of de masterfase vakken op het gebied van het bestuursrecht, privaatrecht en Europees recht hebben gevolgd.

  De Academie is in het bijzonder geïnteresseerd in kandidaten die voortvarend gestudeerd hebben en goede cijfers hebben gehaald. Als je tijdens je studie nevenwerkzaamheden hebt verricht of andere opleidingen in binnen- of buitenland hebt gevolgd, is dat een pre.

 • Het 2-jarig traineeship Overheidsjurist biedt je een geaccrediteerde duale juridische masteropleiding aan de Academie voor Overheidsjuristen. Daarnaast werk je als overheidsjurist bij één van de ministeries, uitvoeringsorganisaties, agentschappen of inspecties. Daar breng je het geleerde direct in de praktijk en draag je al snel verantwoordelijkheid.

  Opleiding

  Het traineeship Overheidsjurist is een juridische masteropleiding. 2 jaar lang volg je anderhalve dag in de week werkgroepen en trainingen aan de Academie voor Overheidsjuristen. De rest van de week werk je als overheidsjurist. De combinatie van werken en leren (70%/30%) geeft je de mogelijkheid het geleerde direct in de praktijk te brengen en praktijkvoorbeelden in te brengen in de opleiding. Van jou wordt verwacht dat jij je verantwoordelijk voelt voor je eigen opleiding en er zoveel mogelijk uithaalt.

  Begeleiding op de werkplek

  Overheidsjuristen vind je overal binnen de Rijksoverheid. Tijdens je opleiding word je geplaatst bij een ministerie, agentschap, uitvoeringsorganisatie, inspectie of zelfstandig bestuursorgaan. De taken verschillen per werkplek, maar op elke plek moet je jouw juridische expertise inzetten. De Academie bepaalt welke trainee waar wordt geplaatst, waarbij zoveel mogelijk rekening wordt gehouden met jouw persoonlijke voorkeur. Een ervaren jurist begeleidt je op de werkplek. De patroon onderhoudt nauw contact met de Academie om een goede samenloop van opleiding en werk te garanderen.

  Arbeidsvoorwaarden

  Als trainee krijg je een tijdelijke aanstelling van 2 jaar. De Rijksoverheid werkt met een salarisschalensysteem. Je start in schaal 10.0 op basis van een 36-urige werkweek (38-urige werkweek bij het ministerie van Defensie met bijbehorend salaris). Verder bieden we je een aantrekkelijk pakket secundaire arbeidsvoorwaarden.

  Meer weten? Kijk dan op de pagina met alles over arbeidsvoorwaarden bij de Rijksoverheid.

 • Solliciteren is mogelijk vanaf 28 februari t/m 19 maart 2020, 12.00 uur.

  Om deel te kunnen nemen aan de traineeopleiding moet je een uitdagende selectieprocedure doorlopen. De procedure bestaat uit 3 rondes.

  Planning 2020

  Ronde 1: test en sollicitatie in online portaal 28 februari t/m 19 maart,12.00 uur
  Ronde 2: assessment en schrijfproef tussen 6 april en 17 april
  Ronde 3: gesprekken selectiecommissies tussen 11 mei en 25 mei
  Bekendmaking nieuwe trainees 27 mei
  Kennismakingsronde 8 juni t/m 13 juni
  Bekendmaking plaatsing begin juli

  We verwachten dat je op de bovenstaande data beschikbaar bent, ook tijdens de kennismakingsronde. Op de website van de Academie staan alle stappen van de selectieprocedure beschreven.

 • Meer informatie over het traineeship Overheidsjurist vind je op de website van de Academie voor Overheidsjuristen. Heb je nog vragen? Neem dan contact op met Nico Florijn, programmamanager, via n.florijn@acwet.nl of 070 312 98 34.

Andere traineeships

Down icon Links icon Rechts icon Up icon Facebook icon Instagram icon Linkedin icon Linkedin icon Magnet.me icon Menu icon Search icon Twitter icon Twitter icon