TRIP, hét traineeship voor rijksinkoopprofessionals

16 miljard euro: voor dat bedrag koopt de Rijksoverheid jaarlijks goederen en diensten in. Ontdek de kneepjes van dit inkoopvak met het Traineeship Rijksinkoopprofessionals (TRIP) en krijg meteen goed betaald. Binnen dit interessante programma van 2 jaar draag je bij aan een duurzamer, veiliger en socialer Nederland. Iets voor jou?

Trainees Hannah en Anthony vertellen je graag over het TRIP

*Muziek speelt* Hanna en Anthony – Trainees: Hoi. Wij vertellen je graag wat wij zo leuk vinden aan TRIP, het Traineeship (Rijks)inkoopprofessionals. Als inkooptrainee werk je vier dagen in de week en krijg je één dag college. Tijdens dit tweejarige traineeship werk je bij drie verschillende organisaties. Dit kan zijn bij de Rijksoverheid, bijvoorbeeld bij één van de ministeries of een andere organisatie, bijvoorbeeld bij de politie. Die afwisseling van werkplekken is superleuk. Je krijgt een goede inkijk in verschillende organisaties, je werkt samen met je mede-trainees aan verschillende groepsopdrachten en je bouwt een giga-groot netwerk op. De Rijksoverheid voor zo'n 10 miljard aan goederen en diensten in. Van softwarepakketten en Chinook-helikopteronderdelen tot mediadiensten en het inhuren van personeel. Jij begeleidt het inkoopproces en adviseert hierover. Daarbij gaat het niet alleen over prijs, maar steeds meer over maatschappelijke zaken als duurzaamheid of, of een inkoop sociaal verantwoord of innovatief is. Wat doe jij? Haal jij je producten uit lagelonenlanden omdat dat lekker goedkoop is? Of koop jij dichter bij huis in wat veel minder CO2 uitstoot kost en waarbij de arbeidsomstandigheden beter zijn. Of let jij vooral op kansen voor kleine ondernemers en het creëren van werkgelegenheid voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt? Ook is het leuk dat je met verschillende partijen aan tafel zit: opdrachtgever, leveranciers, beleidsmedewerkers en juristen. Tijdens de lesdag is hier veel aandacht voor. Je leert bijvoorbeeld met rollenspellen allerlei vaardigheden, zoals omgaan met verschillende soorten mensen en hoe je lef toont tijdens de gesprekken. Wat heel fijn is, is dat het traineeship een geleidelijke overgang is van studeren naar werken. Eén dag in de week zit je weer in de collegebanken met een club jonge mensen. Je deelt ervaringen, je valt op elkaar terug en je trapt lol. We hebben wekelijks een pleinborrel, we sporten met elkaar, of we gaan een weekendje weg. Het inkooptraineeship biedt jou de kans om kennis te maken met meerdere werkplekken, om er zo achter te komen waar jij het beste tot je recht komt. En dat geeft je de tools als inkoopprofessional om echt het verschil te maken in de samenleving. *Muziek speelt en fadet uit* Vaantje Rijksoverheid verschijnt in beeld. Beeldtekst: Meer weten? www.ubrijk.nl/service/his/trip

Dit ga je doen

Camouflagekleding voor de FIOD. Het aanbesteden van diverse re-integratietrajecten. ICT-infrastructuur. Als inkooptrainee werk je mee aan uiteenlopende en vaak complexe en impactvolle inkooptrajecten. Je helpt de (Rijks)overheid grip te houden op de kosten. En je zet alles op alles om kwaliteit te leveren voor de opdrachtgever, met aandacht voor innovatieve en duurzame oplossingen. Inkopen met impact dus. Zo lever je tegelijkertijd een maatschappelijke bijdrage.

‘Een enorm boeiende leerervaring! In mijn eerste maanden draaide ik trajecten voor verschillende afdelingen. Ik mocht meekijken met lastige meervoudige opdrachten. Daarnaast leidde ik zelf eenvoudige trajecten en trok ik uiteindelijk ook zelf de kar bij gecompliceerde inkooptrajecten.’ – Sjoerd Geelhoed, inkooptrainee’

Dit mag je van ons verwachten

 • Een tijdelijke 2-jarige arbeidsovereenkomst van 36 uur met de (rijks)organisatie waar je de eerste 8 maanden van het traineeship aan de slag gaat.
 • Je hebt 3 werkplekken van steeds 8 maanden. Dit kan in Den Haag zijn maar ook daarbuiten. Zo krijg je een breed beeld van inkoop binnen de (Rijks)overheid.
 • Direct een goed salaris: je start in schaal 10.0. (Of vergelijkbaar bij een overheidsorganisatie die niet onder de CAO Rijk valt).
 • Individueel Keuzebudget (IKB)
 • Hybride werken: uiteraard in overleg met je leidinggevende.
 • Na afloop van het traineeship in principe een vaste aanstelling bij goed functioneren bij je werkgever.

‘TRIP is een jong traineeship, dat nu 5 jaar aan de weg timmert om de beste inkooptrainees te werven. Een ruime meerderheid van de oudtrainees werkt binnen de Rijksoverheid. 76% is aan de slag als inkoopprofessional, waarvan 80% bij de Rijksoverheid.’ Miranda Eijkenboom, programmamanager TRIP’

Dit krijg je aan opleiding en ontwikkeling

We investeren in jouw talenten, kennis en ervaring. Ongeveer 1 dag in de week volg je – onder werktijd – een opleiding aan de Rijkacademie. Van het overheidslandschap tot het inkoopwerkveld: alles komt voorbij in deze Rijksinkoopopleiding. Zo leer je niet alleen de (Rijks)overheid goed kennen, maar krijg je ook het inkoopproces in de vingers. Of het nu gaat om maatschappelijk verantwoord inkopen, contractmanagement of marktonderzoek. Ook groepsopdrachten met medetrainees maken deel uit van je opleiding. Net als intervisie. Daardoor leer je veel over jezelf en anderen. Krijg je tools in handen om je persoonlijk leiderschap te vergroten. En ontdek je hoe je effectief samenwerkt. Rond je de opleiding succesvol af? Dan krijg je het TRIP-certificaat, een prima basis voor je verdere carrière in het inkoopvak.

Deze bagage breng jij mee

 • Je hebt een bachelor of master aan de hogeschool of universiteit afgerond voordat het traineeprogramma begint (op 1 september van het lopende jaar). Van welke studie maakt niet uit.
 • Jouw diploma: je bent maximaal 2 jaar en 3 maanden afgestudeerd op de dag dat het traineeship start (op 1 september van het lopende jaar).
 • Je vindt het prima om te reizen voor je werk. De werkplekken zijn verspreid door het hele land.
 • Je hebt de ambitie om complexe inkoopprojecten te leiden, te adviseren over inkopen en afgesloten contracten te managen.
 • Je vindt het boeiend om te ontdekken hoe je het beste van de markt haalt, die markt maximaal laat presteren en tegelijkertijd een maatschappelijk bijdrage levert (inkopen met impact). Daarvoor bedenk je slimme oplossingen, ideeën en invalshoeken.
 • Je gaat voor resultaat, hebt lef en toont initiatief. Je  weet mensen te verbinden, werkt graag samen en je bezit een goede dosis overtuigingskracht.
 • En natuurlijk je volle inzet, enthousiasme en commitment om het traineeship voor de volle 100% aan te gaan en te doorlopen.

Zo ziet het sollicitatieproces eruit

Solliciteren op een plek bij TRIP kan weer in de eerste helft van 2025.

In 5 stappen naar jouw traineeplek

1. Solliciteren via een online dossier

In je online dossier laat je zien welke ervaring en opleiding je hebt. Met een serious game en een scan breng je je talenten en vaardigheden in beeld. De scores komen in je kandidaatdossier. Je kan achteraf voor eigen gebruik een talentrapportage genereren.

2. Selectiegesprek

We gaan met je in gesprek over wie jij bent en je motivatie en ambities.

3. Matching

Kom je door de selectiegesprekken heen? Dan ga je door naar de matching. Je gaat dan in gesprek voor alle werkplekken van TRIP. Het TRIP-programma gaat op basis van de verzamelde input aan de slag met de matching. Is er een wederzijdse klik en een werkplek waar je goed tot je recht komt? Gefeliciteerd dan ben jij een van onze TRIP’ers.

4. Aanbieding contract

Je krijgt een 2-jarige arbeidsovereenkomst op jouw eerste werkplek. Je hoeft alleen nog maar je handtekening te zetten. Afhankelijk van je werkplek volgt nog eventueel een veiligheidsscreening.

5. Kick-off

Tijdens de kick-off start het traineeship officieel. De kick-off vindt plaats op de Rijksacademie waar jij de komende twee jaar je opleiding volgt. Deze dag staat vooral in het teken van kennismaken: met elkaar, met het traineeship, met inkoop en met de opleiding. We ronden de dag feestelijk af.

Niet geselecteerd?

Ben je niet geselecteerd voor het traineeship? We horen graag of je op de hoogte blijft van toekomstige startersfuncties bij het Rijk.

Contact

Heb je een vraag over het Traineeship Rijksinkoopprofessionals? Kijk bij de veelgestelde vragen of jouw vraag erbij staat. Staat  je vraag er niet bij? Stuur dan een e-mail naar [email protected].

Andere traineeships bij de Rijksoverheid

Down icon Links icon Rechts icon Up icon Facebook icon Instagram icon Linkedin icon Linkedin icon Magnet.me icon Menu icon Search icon Youtube icon