De Rijksoverheid koopt jaarlijks voor ongeveer €10 miljard aan goederen en diensten in. Of het nu gaat om de inkoop van medicinale cannabis, de ICT-infrastructuur of duurzame kantoorinrichting voor de gehele Rijksoverheid. Een inkoopprofessional overziet het totaalplaatje, is kritisch, weet mensen te verbinden en doelen te bereiken. Jij bent leergierig en nieuwsgierig. Het Traineeship (Rijks)inkoopprofessionals, stoomt je in 2 jaar tijd klaar voor een mooie carrière binnen het inkoopvak, waarin je bijdraagt aan de maatschappelijke doelen van de Rijksoverheid.
Traineeship Rijksinkoopprofessionals
Het Traineeship (Rijks)inkoopprofessionals (TRIP) biedt je de kans om het inkoopvak en de inkoopwereld binnen de (Rijks)overheid van A tot Z te leren kennen. Heb jij een (bijna) afgeronde hbo-master of wo-masteropleiding? Meld je dan aan voor het 2-jarig programma waarna je jezelf inkoopprofessional mag noemen.
Heb jij een (bijna) afgeronde hbo-master of wo-masteropleiding? Ben je starter en tussen 1 juni 2020 en 1 september 2022 afgestudeerd? Ben je leergierig en nieuwsgierig? Heb je affiniteit met inkoop? Dan kom je in aanmerking voor het Traineeship (Rijks)inkoopprofessionals! Je kunt je met alle studierichtingen aanmelden.
Inclusieve werkomgeving
Wij geloven dat medewerkers het beste tot hun recht komen in een inclusieve werkomgeving waar respect, samenwerking en aandacht voor individuele kwaliteit en (talent)ontwikkelmogelijkheden voorop staan. Lees meer over diversiteit en inclusie binnen de Rijksoverheid.
Als trainee beschik je over een aantal basiscompetenties:
Analyserend vermogen
Je herkent de kern en de verbanden in situaties, vraagstukken en gegevens. Je selecteert de juiste informatie uit diverse bronnen. Je maakt onderscheid tussen hoofd- en bijzaken. Je brengt een logische structuur aan in een veelheid van informatie. Je legt verbanden tussen gegevens en/of vraagstukken. Je onderscheidt oorzaak en gevolg. Je hanteert bij de analyse verschillende invalshoeken.
Creativiteit
Je komt met nieuwe oplossingen en ideeën. Je bekijkt een vraagstuk vanuit andere invalshoeken, denkt out of the box en bedenkt niet-alledaagse oplossingen. Je gebruikt bestaande mogelijkheden op een andere manier. Je bedenkt nieuwe werkwijzen, diensten of producten.
Durf
Je durft risico’s te nemen waar nodig of gewenst. Je gaat lastige situaties niet uit de weg. Je wijkt zo nodig af van afspraken, gewoontes of procedures. Je hanteert een aanpak waarmee nog geen of weinig ervaring is opgedaan.
Organisatiesensitiviteit
Je houdt rekening met de gevolgen van interne ontwikkelingen, beslissingen en acties voor de organisatie. Je kent het beleid, de spelregels, de verhoudingen en belangen in de organisatie. Je bent op de hoogte van relevante ontwikkelingen binnen de organisatie en bij eventuele ketenpartners. Je herkent gevoeligheden, risico’s en kansen en handelt daarnaar. Je gaat bij de juiste personen na of er draagvlak is.
Overtuigingskracht
Je spant je in om anderen te winnen voor een idee of standpunt. Je maakt daarbij gebruik van logische en relevante argumenten. Je stemt argumenten en stijl af op de doelgroep. Je brengt op het juiste moment de juiste argumenten naar voren. Je brengt een voorstel of argumenten met stelligheid en enthousiasme.
Plannen en organiseren
Je bepaalt een geschikte werkaanpak voor een gegeven doel of taak en regelt de uitvoering. Je vertaalt een gegeven doel of resultaat in activiteiten, voor jezelf of voor anderen. Je stelt prioriteiten, voor jezelf of voor anderen. Je maakt een realistische raming van de tijd, mensen en middelen die voor het werk nodig zijn. Je houdt rekening met de agenda van betrokkenen. Je stemt de planning zo nodig af op lopende processen en ontwikkelingen. Je zorgt ervoor dat de benodigde mensen en middelen op het juiste moment beschikbaar zijn. Je organiseert het werk zodanig dat het overdraagbaar is en rapportage mogelijk is.
Resultaatgericht
Je richt je op het bereiken van een vooraf bepaald resultaat. Je formuleert concrete doelen en vertaalt doelen in concrete afspraken. Je geeft het behalen van resultaten hoge prioriteit. Je levert de afgesproken resultaten op het afgesproken moment.
Samenwerken
Je werkt samen met anderen aan een gezamenlijk doel. Je zoekt de samenwerking op. Je stemt het eigen werk af op anderen. Je deelt kennis, informatie en ideeën met anderen. Je toont belangstelling voor de ideeën van anderen. Je draagt bij aan een goede onderlinge werkrelatie. Je helpt anderen, waar nodig. Je stelt waar nodig het gemeenschappelijke resultaat boven het persoonlijk belang.
Zelfontwikkeling
Je werkt actief aan de eigen ontwikkeling. Je werkt je actief in nieuwe materie of een werksituatie in. Je houdt relevante kennis en vaardigheden op peil. Je gaat actief op zoek naar leerervaringen. Je leert van eigen ervaringen en fouten en vraagt om feedback. Je benut feedback en suggesties van anderen. Je past verworven kennis, inzicht en vaardigheden in de praktijk toe. Je laat zien inzicht te hebben in de eigen sterke en zwakke punten.
Inkoopprofessionals bij de (Rijks)overheid leiden complexe inkoopprojecten, adviseren over inkopen en managen de afgesloten contracten. Zo zorgen ze dat de overheid het beste van de markt haalt, die markt maximaal presteert en tegelijkertijd een maatschappelijk bijdrage levert (inkopen met impact). Je krijgt veel verantwoordelijkheid, bent betrokken bij grote impactvolle projecten die soms ook in de politieke schijnwerpers staan en voert gesprekken waarin je al je vaardigheden moet aanwenden. Het traineeship stoomt jou klaar voor het inkoopvak.
Het traineeship is een combinatie van werken en leren. Je volgt ongeveer 1 dag in de week een opleiding of werkt met je mede-trainees aan diverse groepsopdrachten. De overige dagen werk je op je werkplek onder begeleiding aan inkoopdrachten en je praktische inkoopvaardigheden.
De werkzaamheden op de werkplekken zijn divers en vaak een mix tussen verschillende inkoopaspecten. Hieronder vind je een overzicht van de mogelijke werkzaamheden op je werkplek:
Inkoopuitvoering en advies
Het begeleiden en uitvoeren van (complexe) aanbestedingen en offertetrajecten; het uitvoeren van projectmanagement; adviseren richting de interne opdrachtgever op het gebied van inkoop en aanbesteden en de inkoopbehoefte en strategie helpen bepalen.
Inkoopbeheer
Contract- en leveranciersmanagement zoals het bewaken van- en actief sturen op gemaakte afspraken met de leverancier, zorgen voor volledige benutting van het contract, prestaties van leveranciers beheersen en verbeteren (in termen van kwaliteit, tijd en kosten).
Inkoopbeleid & strategie
Meedenken over en bijdrage leveren aan de ontwikkeling van het inkoopbeleid en strategie binnen de (Rijks)overheidsonderdelen. Denk bijvoorbeeld aan Maatschappelijk Verantwoord Inkopen (MVI), het betrekken van het Midden en Kleinbedrijf (MKB) bij overheidsopdrachten en het bevorderen van innovatie. Maar ook inkoop(organisatie)vraagstukken, zoals procesoptimalisaties en kennis- en informatiedeling.
Inkoopjuridisch
1e-lijns juridische kennis, affiniteit met bedrijfsjuridische aspecten, aanbestedingsrecht, opstellen motiveringen en alle juridische aspecten die daarbij horen.
Bij de meeste werkplekken ligt de nadruk op inkoopuitvoering en advies en contract- en leveranciersmanagement.
Selecteren we jou als inkooptrainee? Dan start je bij een inkooporganisatie bij het Rijk. Werkplekken buiten de Rijksoverheid, zoals een gemeente, zijn ook mogelijk.
De lichting van TRIP22 werkt gedurende het traineeship bij één van de volgende werkplekken:
- Inkoop Uitvoeringscentrum Belastingdienst
- Inkoop Uitvoeringcentrum HIS, ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties
- Inkoop Uitvoeringcentrum EZK, ministerie van Economische Zaken en Klimaat
- Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat
- Nationale Politie
- Inkoop Uitvoeringscentrum RIVM, ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport
- Gemeente Den Haag
- Inkoop Uitvoeringscentrum Communicatie, ministerie van Algemene Zaken
- SSC-ICT, ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties
- Ministerie van Financiën
- Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties
- Inkoop Uitvoeringscentrum IUC-Noord, ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap
De werkplekken bevinden zich verspreid door het land, bijvoorbeeld in Bilthoven, Den Haag, Groningen, Odijk, Rotterdam, Utrecht of Zwolle. Dit betekent dat je bereid moet zijn om (tijdelijk) te reizen.
In 2 jaar werk je op 3 verschillende werkplekken gedurende 8 maanden
Waar je gaat werken en wat je gaat doen, stemmen we zo veel mogelijk af met de werkplek en op jouw persoonlijke affiniteit en gewenste ontwikkelpad. Bij de inkooporganisaties maak je kennis met de vele facetten van de (Rijks)inkoop en werk je bijvoorbeeld toe naar steeds complexere inkooptrajecten in multidisciplinaire teams. Omdat de werkplekken verdeeld zijn over diverse soorten werkplekken en verspreid door het land, krijg je een breed beeld van inkoop gedurende de 2 jaar van het inkooptraineeship.
Contact met medetrainees
Tijdens je traineeperiode heb je dankzij een gezamenlijke opleiding bij de Rijksacademie veel gelegenheid om de andere trainees te ontmoeten en ervaringen uit te wisselen. Je doet groepsopdrachten, gaat op werkbezoek of neemt deel aan andere gezellige activiteiten. Je ontmoet ook de trainees van andere traineeprogramma’s van de Rijksoverheid. Zo bouw je een uitgebreid netwerk op waar je veel profijt van hebt. Daarnaast heeft TRIP een eigen trainee bestuur: TROTS. TROTS is er voor én door trainees en zet zich in om TRIP nóg leuker en beter te maken.
- Je hebt een (bijna) afgeronde hbo-master- of wo-masteropleiding in een willekeurige studierichting.
- Je hebt affiniteit met inkoop
- Je bent tussen 1 juni 2020 en 1 september 2022 afgestudeerd.
- Je bent afgestudeerd voordat je aan het programma begint. Hierop maken we geen uitzonderingen. Dit betekent dat je uiterlijk op 1 augustus van het jaar waarin je met je traineeship begint, moet kunnen aantonen dat je op 1 september van dat jaar afgestudeerd bent.
Je krijgt de kans om het inkoopvak en de inkoopwereld binnen de (Rijks)overheid van A tot Z te leren en je vaardigheden verder te ontwikkelen. Gedurende 2 jaar maak je kennis met de verschillende aspecten en onderdelen van (rijks)inkoop. Daarnaast biedt het afronden van het traineeship je uitstekende carrièrekansen op het gebied van inkoop en op andere vlakken in de bedrijfsvoering.
Je volgt op een vaste dag een opleiding aan de Rijksacademie
De basis voor de opleiding is de RIO1, dé Rijksinkoopopleiding. Je bent ongeveer een dag in de week bezig met deze verplichte opleiding waarin je kennis maakt met het overheidslandschap, het inkoopvak en het inkoopwerkveld. Dit start direct al in de eerste week met een uitdagende bootcamp, waarin je je medetrainees gelijk leert kennen. Je werkt gedurende het traineeship ook samen aan verschillende groepsopdrachten. We schenken daarnaast ook veel aandacht aan persoonlijke ontwikkeling en vaardigheidstrainingen zoals intervisie, projectmanagement en adviesvaardigheden, om jouw persoonlijke effectiviteit te maximaliseren.
Na succesvolle afronding van de opleiding aan de Rijksacademie ontvang je dan ook het RIO1 certificaat. De docenten binnen de opleiding zijn vakinhoudelijke Rijksmedewerkers en expert op het gebied van een bepaald thema. Zo sluit de opleiding goed aan bij jouw werkpraktijk.
Arbeidsvoorwaarden
Als inkooptrainee krijg je een tijdelijke arbeidsovereenkomst van 2 jaar (de duur van het traineeship) met de (Rijks)organisatie waar je de eerste 8 maanden van het traineeship aan de slag gaat. Start je bij het Rijk? Dan ontvang je salarisschaal 10.0 CAO Rijk. Je werkt 36 uur per week. Verder biedt het Rijk een aantrekkelijk pakket secundaire arbeidsvoorwaarden. Start je bij een organisatie die niet onder de CAO Rijk valt (bij TRIP22 zijn dat de Politie en gemeente Den Haag)? Dan krijg je andere, maar grotendeels vergelijkbare arbeidsvoorwaarden.
Na je traineeperiode
Als je het 2-jarige programma succesvol hebt doorlopen, ontvang je het TRIP-certificaat. Daarmee heb je een waardevol papiertje op zak! Je hebt bovendien een breed netwerk opgebouwd en doordat je tijdens het programma nadrukkelijk hebt gewerkt aan uiteenlopende vaardigheden, zijn je carrièrekansen binnen de (Rijks)inkoop en op andere vlakken binnen de bedrijfsvoering uitstekend. Sowieso is de kans heel groot dat je instroomt op een inkoopfunctie bij de (Rijks)overheid. Dat is ook onze ambitie en blijkt uit de uitstroomcijfers van alle lichtingen tot nu toe.
De nieuwe lichting TRIP begint dit jaar op donderdag 1 september aan hun avontuur bij de (Rijks)overheid. De sollicitatieperiode voor de lichting 2022 start op vrijdag 6 mei 2022.
Om te zorgen dat onze trainees op de juiste plekken terecht komen, besteden wij veel aandacht aan de selectie.
Sollicitatie
Via een online portal solliciteer je naar een plek bij TRIP:
- Je maakt een online dossier aan waarin je je ervaringen en opleidingen opgeeft;
- Je maakt een Rijkstalentengame; een prikkelende neuropsychologische serious game die inzicht geeft in jouw specifieke talenten en vaardigheden.
- Je voert een Rijkskwaliteitenscan uit; hieruit blijkt of je voldoet aan de gestelde competenties, maar ook over welke kwaliteiten en talenten je beschikt en hoe je die kan ontwikkelen en inzetten.
- Je toont in het onderdeel 'I love TRIP' jouw affiniteit met inkoop;
- Je beschrijft een schitterende misser.
In deze portal maak je ook al kennis met alle deelnemers en de werkplekken die TRIP biedt.
Selectiegesprek
Ga je door naar de volgende ronde? Dan spreek je met twee selecteurs (van het selectiebureau en van een deelnemende organisatie) over je sollicitatie en ambitie.
Matching/klikgesprekken
Na een positief advies van de selecteurs ben jij in principe een van onze inkooptrainees! Je voert daarna met de verschillende deelnemers een matchingsgesprek om te kijken of er een klik is.
Matching
Is alles positief verlopen en vinden we een geschikte match voor je? Dan bieden we je een 2-jarige aanstelling als trainee van het Traineeship (Rijks)inkoopprofessionals aan. Vanaf september ga je dan daadwerkelijk aan de slag bij een van de werkplekken. Afhankelijk van je werkplek kan een veiligheidsscreening onderdeel uitmaken van de sollicitatieprocedure.
Planning 2022
Start sollicitatieperiode | 6 mei 2022 om 09:00 |
Sluiting sollicitatieperiode | 27 mei 2022 om 12:00 |
Selectiegesprekken | 7, 8 en 9 juni 2022 |
Matchingsgesprekken | 15 juni 2022 van 09:30 – 16:00 in Den Haag |
Start traineeprogramma | 1 september 2022 |
Bootcamp Rijksacademie | 5 – 9 september 2022 |
Aanmeldingseisen
Nee, de opgegeven afstudeerdata zijn harde criteria waar niet van wordt afgeweken.
Alle opleidingen zijn welkom, mits het een afgeronde hbo-master of wo master is.
Ja, TRIP is alleen voor pas-afgestudeerden met een afgeronde hbo-master of wo-master.
Je moet uiterlijk 1 augustus van het jaar waarin je met je traineeship begint, kunnen aantonen met een verklaring van de universiteit dat je op 1 september van dat jaar bent afgestudeerd. Dat je voor de vorm je verdediging nog moet doen in september is dan geen belemmering.
Ja, als je nog valt binnen de kaders van maximaal 2 jaar en 3 maanden afgestudeerd op 1 september van het startjaar van TRIP.
Ja, je moet de Nederlandse taal op niveau C1 beheersen.
Sollicitatieprocedure
Nee, je kunt alleen solliciteren via het digitale sollicitatiedossier binnen de vermelde sollicitatieperiode.
Kijk eens op Instagram TRIP of onze LinkedIn-pagina.
Meer interessante informatie en video’s vind je hier:
- Webinar van 7 mei 2020: hoe is het om als inkooptrainee aan de slag te gaan
- Inkoop en social return door de ogen van inkooptrainee Lisan Warnier
- Ervaringen van een inkooptrainee
- TRIP: de inkoopprofessionals van de toekomst
- Als inkooptrainee sluit je het beste contract met de markt
- Aanbestedingen waar de maatschappij beter van wordt
- Video: hoe het Rijk inkoopt
- Video: de kracht van het Rijksinkoopstelsel
- Video: inkoper bij de Rijksoverheid
Ja, als je nog valt binnen de kaders van maximaal 2 jaar en 3 maanden afgestudeerd op 1 september van het startjaar van TRIP.
Leeuwendaal is onze samenwerkingspartner die een gedeelte van de selectieprocedure verzorgt. Ze communiceren de selectiebeslissingen en plannen en voeren het eerste gesprek samen met een selecteur van een TRIP-werkplek.
Algemeen
Bij TRIP:
- draag je bij aan een beter klimaat, circulaire economie en meer baankansen (duurzaam, sociaal en innovatie);
- ben je een schakel tussen de markt en de (Rijks)overheid;
- werk je samen met je medetrainees aan groepsopdrachten waarmee je bijdraagt aan de verdere ontwikkeling van het (Rijks)inkoopstelsel;
- hebben we opdrachtgevers binnen de hele Rijksoverheid en ook daarbuiten.
Iedereen start op 1 september, ook omdat de bootcamp in de eerste week van start gaat.
Dat is aan jou of je dat wilt vertellen. Als je denkt dat het de selectieprocedure kan beïnvloeden dan kun je het melden aan het selectiebureau. Zij gaan vertrouwelijk met jouw informatie om en indien jij daar toestemming voor geeft, bespreken zij met het TRIP of er aanpassingen moeten komen in de selectieprocedure. Ook als je beperking effect heeft op je werk/werkplek is het wellicht handig om het te vermelden.
We streven bij de Rijksoverheid naar een diverse samenstelling en een inclusieve organisatie. De Rijksoverheid wil namelijk een werkgever zijn waar iedereen zich welkom en gewaardeerd voelt.
We proberen met het matchen aan je werkplek zo veel mogelijk rekening te houden met je woonplaats. Maar de werkplekken bevinden zich verspreid door het land, bijvoorbeeld in Bilthoven, Den Haag, Groningen, Odijk, Rotterdam, Utrecht of Zwolle. Dit betekent dat je bereid moet zijn om (tijdelijk) te reizen.
Nee, dat is aan jezelf, het is wel makkelijker om de opleiding en andere sociale activiteiten bij te wonen als je op redelijke afstand woont.
Stel gerust je vraag aan TRIP@rijksoverheid.nl. Wij helpen je graag verder.
Heb je vragen? Denk jij er over om inkooptrainee te worden of wil je meer informatie over TRIP?
Stel gerust je vraag via TRIP@rijksoverheid.nl. Of kijk eens op Instagram TRIP of onze LinkedIn-pagina.
Meer interessante informatie en video’s vind je hier:
- Webinar van 7 mei 2020: hoe is het om als inkooptrainee aan de slag te gaan
- Inkoop en social return door de ogen van inkooptrainee Lisan Warnier
- Ervaringen van een inkooptrainee
- TRIP: de inkoopprofessionals van de toekomst
- Als inkooptrainee sluit je het beste contract met de markt
- Aanbestedingen waar de maatschappij beter van wordt
- Video: hoe het Rijk inkoopt
- Video: de kracht van het Rijksinkoopstelsel
- Video: inkoper bij de Rijksoverheid
Wil je meer informatie over inkopen bij en voor het Rijk? Onderstaande links verwijzen naar websites of rapporten waar je meer kunt lezen over inkopen bij de Rijksoverheid.
Hoe het Rijk inkoopt?
Het Rijk heeft 19 inkooppunten. Inkopers, aanbestedingsjuristen, categorie- en contractmanagers werken hier samen. Hierdoor kan het Rijk met kennis van vraag en aanbod inkopen.
Inkopen met impact
Het Rijk heeft een voorbeeldrol voor de rest van Nederland. Door sociaal, innovatief en duurzaam in te kopen kunnen we bijdragen aan een beter klimaat, aan de ontwikkeling naar een circulaire economie en aan meer baankansen. Inkopen met impact is voortaan de standaard bij het Rijk.
Maatschappelijk Verantwoord Inkopen
Het plan Maatschappelijk Verantwoord Inkopen (MVI) heeft als doel het stimuleren van alle overheden om hun inkoopkracht in te zetten voor het realiseren van maatschappelijke doelen op het terrein van CO2-uitstoot, milieu-impact en grondstoffengebruik, om een inclusieve arbeidsmarkt te realiseren en om misstanden voor mens en milieu aan te pakken in internationale ketens.
Bekijk hieronder de video waarin inkooptrainees Hannah en Anthony vertellen wat zij leuk vinden aan TRIP
Solliciteer naar het Traineeship Rijksinkoopprofessionals
Nog 2 dagen
Solliciteren is mogelijk van 6 mei 2022 vanaf 12.00 tot 27 mei 2022 tot 12.00.