16 miljard euro: voor dat bedrag koopt de Rijksoverheid jaarlijks goederen en diensten in. Ontdek de kneepjes van dit inkoopvak met het Traineeship Rijksinkoopprofessionals (TRIP) en krijg meteen goed betaald. Binnen dit interessante programma van 2 jaar draag je bij aan een duurzamer, veiliger en socialer Nederland. Iets voor jou?
*Muziek speelt* Hanna en Anthony – Trainees: Hoi. Wij vertellen je graag wat wij zo leuk vinden aan TRIP, het Traineeship (Rijks)inkoopprofessionals. Als inkooptrainee werk je vier dagen in de week en krijg je één dag college. Tijdens dit tweejarige traineeship werk je bij drie verschillende organisaties. Dit kan zijn bij de Rijksoverheid, bijvoorbeeld bij één van de ministeries of een andere organisatie, bijvoorbeeld bij de politie. Die afwisseling van werkplekken is superleuk. Je krijgt een goede inkijk in verschillende organisaties, je werkt samen met je mede-trainees aan verschillende groepsopdrachten en je bouwt een giga-groot netwerk op. De Rijksoverheid voor zo'n 10 miljard aan goederen en diensten in. Van softwarepakketten en Chinook-helikopteronderdelen tot mediadiensten en het inhuren van personeel. Jij begeleidt het inkoopproces en adviseert hierover. Daarbij gaat het niet alleen over prijs, maar steeds meer over maatschappelijke zaken als duurzaamheid of, of een inkoop sociaal verantwoord of innovatief is. Wat doe jij? Haal jij je producten uit lagelonenlanden omdat dat lekker goedkoop is? Of koop jij dichter bij huis in wat veel minder CO2 uitstoot kost en waarbij de arbeidsomstandigheden beter zijn. Of let jij vooral op kansen voor kleine ondernemers en het creëren van werkgelegenheid voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt? Ook is het leuk dat je met verschillende partijen aan tafel zit: opdrachtgever, leveranciers, beleidsmedewerkers en juristen. Tijdens de lesdag is hier veel aandacht voor. Je leert bijvoorbeeld met rollenspellen allerlei vaardigheden, zoals omgaan met verschillende soorten mensen en hoe je lef toont tijdens de gesprekken. Wat heel fijn is, is dat het traineeship een geleidelijke overgang is van studeren naar werken. Eén dag in de week zit je weer in de collegebanken met een club jonge mensen. Je deelt ervaringen, je valt op elkaar terug en je trapt lol. We hebben wekelijks een pleinborrel, we sporten met elkaar, of we gaan een weekendje weg. Het inkooptraineeship biedt jou de kans om kennis te maken met meerdere werkplekken, om er zo achter te komen waar jij het beste tot je recht komt. En dat geeft je de tools als inkoopprofessional om echt het verschil te maken in de samenleving. *Muziek speelt en fadet uit* Vaantje Rijksoverheid verschijnt in beeld. Beeldtekst: Meer weten? www.ubrijk.nl/service/his/trip
Camouflagekleding voor de FIOD. Het aanbesteden van diverse re-integratietrajecten. ICT-infrastructuur. Als inkooptrainee werk je mee aan uiteenlopende en vaak complexe en impactvolle inkooptrajecten. Je helpt de (Rijks)overheid grip te houden op de kosten. En je zet alles op alles om kwaliteit te leveren voor de opdrachtgever, met aandacht voor innovatieve en duurzame oplossingen. Inkopen met impact dus. Zo lever je tegelijkertijd een maatschappelijke bijdrage.
‘Een enorm boeiende leerervaring! In mijn eerste maanden draaide ik trajecten voor verschillende afdelingen. Ik mocht meekijken met lastige meervoudige opdrachten. Daarnaast leidde ik zelf eenvoudige trajecten en trok ik uiteindelijk ook zelf de kar bij gecompliceerde inkooptrajecten.’ – Sjoerd Geelhoed, inkooptrainee’
‘TRIP is een jong traineeship, dat nu 5 jaar aan de weg timmert om de beste inkooptrainees te werven. Een ruime meerderheid van de oudtrainees werkt binnen de Rijksoverheid. 76% is aan de slag als inkoopprofessional, waarvan 80% bij de Rijksoverheid.’ Miranda Eijkenboom, programmamanager TRIP’
We investeren in jouw talenten, kennis en ervaring. Ongeveer 1 dag in de week volg je – onder werktijd – een opleiding aan de Rijkacademie. Van het overheidslandschap tot het inkoopwerkveld: alles komt voorbij in deze Rijksinkoopopleiding. Zo leer je niet alleen de (Rijks)overheid goed kennen, maar krijg je ook het inkoopproces in de vingers. Of het nu gaat om maatschappelijk verantwoord inkopen, contractmanagement of marktonderzoek. Ook groepsopdrachten met medetrainees maken deel uit van je opleiding. Net als intervisie. Daardoor leer je veel over jezelf en anderen. Krijg je tools in handen om je persoonlijk leiderschap te vergroten. En ontdek je hoe je effectief samenwerkt. Rond je de opleiding succesvol af? Dan krijg je het TRIP-certificaat, een prima basis voor je verdere carrière in het inkoopvak.
De sollicitatieperiode voor het jaar 2023 is voorbij. Solliciteren op een plek bij TRIP kan weer in het tweede kwartaal van 2024.
In 5 stappen naar jouw traineeplek
1. Solliciteren via een online dossier
In je online dossier laat je zien welke ervaring en opleiding je hebt. Met een serious game en een scan breng je je talenten en vaardigheden in beeld. De scores komen in je kandidaatdossier. Je kan achteraf voor eigen gebruik een talentrapportage genereren.
2. Selectiegesprek
We gaan met je in gesprek over wie jij bent en je motivatie en ambities.
3. Matching
Kom je door de selectiegesprekken heen? Dan ga je door naar de matching. Je gaat dan in gesprek voor alle werkplekken van TRIP. Het TRIP-programma gaat op basis van de verzamelde input aan de slag met de matching. Is er een wederzijdse klik en een werkplek waar je goed tot je recht komt? Gefeliciteerd dan ben jij een van onze TRIP’ers.
4. Aanbieding contract
Je krijgt een 2-jarige arbeidsovereenkomst op jouw eerste werkplek. Je hoeft alleen nog maar je handtekening te zetten. Afhankelijk van je werkplek volgt nog eventueel een veiligheidsscreening.
5. Kick-off
Tijdens de kick-off start het traineeship officieel. De kick-off vindt plaats op de Rijksacademie waar jij de komende twee jaar je opleiding volgt. Deze dag staat vooral in het teken van kennismaken: met elkaar, met het traineeship, met inkoop en met de opleiding. We ronden de dag feestelijk af.
Niet geselecteerd?
Ben je niet geselecteerd voor het traineeship? We horen graag of je op de hoogte blijft van toekomstige startersfuncties bij het Rijk.
Heb je een vraag over het Traineeship Rijksinkoopprofessionals? Kijk bij de veelgestelde vragen of jouw vraag erbij staat. Staat je vraag er niet bij? Stuur dan een e-mail naar [email protected].
Nee, de opgegeven afstudeerdata zijn harde criteria waar niet van wordt afgeweken.
Alle opleidingen zijn welkom, mits het een afgeronde bachelor of master aan de hogeschool of universiteit is.
Ja, TRIP is alleen voor pas-afgestudeerden met een afgeronde bachelor of master aan de hogeschool of universiteit.
Je moet uiterlijk 1 augustus van het jaar waarin je met je traineeship begint, kunnen aantonen met een verklaring van de universiteit dat je op 1 september van dat jaar bent afgestudeerd. Dat je voor de vorm je verdediging nog moet doen in september is dan geen belemmering.
Ja, als je niet langer dan 2 jaar en 3 maanden geleden bent afgestudeerd bij de start van het traineeship op 1 september.
Ja, je moet de Nederlandse taal, zowel mondeling als schriftelijk op niveau C1 beheersen.
Ja dat kan. Je master moet dan wel eerst geaccrediteerd worden. Dit betekent dat je jouw master in Nederland bij het Nuffic moet laten goedkeuren als een erkende master. Meer informatie hierover vind je op de website van het Nuffic.
Als je niet de Nederlandse nationaliteit hebt en je komt uit een land buiten de EER, dan moet je een werkvergunning aanvragen. Je kunt je niet aanmelden zonder werkvergunning. Meer informatie hierover kun je lezen op rijksoverheid.nl.
Nee, je kunt alleen solliciteren via het digitale sollicitatiedossier binnen de vermelde sollicitatieperiode.
Kijk eens op Instagram TRIP of onze LinkedIn-pagina.
Meer interessante informatie en video’s vind je hier:
• Maak kennis met TRIP: een wervende video waarin 2 TRIP'ers je meenemen in wat het traineeship inhoudt
• Werken bij de grootste inkoper van Nederland
• Aanbestedingen waar de maatschappij beter van wordt
• Video: hoe het Rijk inkoopt
• Video: de kracht van het Rijksinkoopstelsel
• Video: inkoper bij de Rijksoverheid
Ja, als je niet langer dan 2 jaar en 3 maanden geleden bent afgestudeerd bij de start van het traineeship op 1 september.
Je kunt wel vanuit het buitenland je digitale sollicitatiedossier invullen en de selectiegesprekken voeren, maar de matching vindt plaats fysiek op locatie, bijvoorbeeld in Den Haag of Utrecht.
Leeuwendaal is onze samenwerkingspartner die een gedeelte van de selectieprocedure verzorgt. Ze communiceren de selectiebeslissingen en plannen en voeren het eerste gesprek samen met een selecteur van een TRIP-werkplek.
Bij TRIP:
• draag je bij aan een beter klimaat, circulaire economie en meer baankansen (duurzaam, sociaal en innovatie);
• ben je een schakel tussen de markt en de (Rijks)overheid;
• werk je samen met je medetrainees aan groepsopdrachten waarmee je bijdraagt aan de verdere ontwikkeling van het (Rijks)inkoopstelsel;
• hebben we opdrachtgevers binnen de gehele Rijksoverheid en ook daarbuiten.
Iedereen start op 1 september. De gezamenlijke kick-off vindt dan namelijk plaats en de week erop start de bootcampweek voor alle inkooptrainees.
Dat is aan jou of je dat wilt vertellen. Als je denkt dat het de selectieprocedure kan beïnvloeden dan kun je het melden aan het selectiebureau. Zij gaan vertrouwelijk met jouw informatie om en indien jij daar toestemming voor geeft, bespreken zij met het TRIP of er aanpassingen moeten komen in de selectieprocedure. Ook als je beperking effect heeft op je werk/werkplek is het wellicht handig om het te vermelden.
We proberen met het matchen aan je werkplek zo veel mogelijk rekening te houden met je woonplaats. Maar de werkplekken bevinden zich verspreid door het land, bijvoorbeeld in Bilthoven, Den Haag, Groningen, Odijk, Rotterdam, Utrecht of Zwolle. Dit betekent dat je bereid moet zijn om (tijdelijk) te reizen.
Nee, dat is aan jezelf. Houd er wel rekening mee dat de opleiding en veel sociale activiteiten in Den Haag zijn.
Stel gerust je vraag aan [email protected]. Wij helpen je graag verder.