Tijdens het traineeship wetgevingsjurist combineer je opleiding en werk. Gemiddeld volg je 1,5 dag per week onderwijs en werk je 3,5 dag per week op jouw werkplek als wetgevingsjurist. Door deze wisselwerking tussen onderwijs en praktijk kun je hetgeen je hebt geleerd direct toepassen.
Het traineeprogramma
Tijdens het traineeprogramma volg je colleges aan de Academie voor Wetgeving en werk je daarnaast als wetgevingjurist bij één van de ministeries, de Raad van State of de Tweede Kamer. De wisselwerking tussen theorie en praktijk is essentieel voor deze duale masteropleiding.
De opleiding
de Academie voor Wetgeving verzorgt de opleiding tot wetgevingsjurist. De academie is gevestigd aan het Lange Voorhout in het politieke hart van Den Haag. Het doel van de opleiding is om trainees het vak van wetgevingsjurist te leren. Tijdens de colleges maak je kennis met verschillende onderwerpen waarmee je te maken krijgt bij het opstellen van wet- en regelgeving, zoals wetgevingstechniek, wetgevingskwaliteit en ambtelijk vakmanschap. Ook kun je modules volgen waarin diverse rechtsgebieden, zoals het staatsrecht en mensenrechten, vanuit een wetgevingsperspectief worden belicht.
Breder dan wetgeving alleen
Maar de opleiding is breder dan wetgeving alleen. Zo krijg je een stoomcursus politicologie en worden met intensieve trainingen jouw mondelingen en schriftelijke vaardigheden aangescherpt. Ook maak je tijdens werkbezoeken kennis met de rechtbank in Den Haag en met verschillende instellingen van de Europese Unie en de Raad van Europa.
Praktijk
Al het onderwijs is gericht op de praktijk en de dagelijkse werkzaamheden van wetgevingsjuristen. De bijeenkomsten zijn daarom interactief en er is veel ruimte om ervaringen uit te wisselen.
Eindopdracht
Aan het einde van de opleiding maak je een eindopdracht (een soort scriptie) over een dossier waaraan je tijdens het traineeship hebt gewerkt. Nadat je de opleiding succesvol hebt afrond, krijg je de erkende graad Master in Legislation.
De werkplek
Tijdens het 2-jarig traineeship word je aangesteld als wetgevingsjurist bij 1 van de ministeries, de Raad van State, of de Tweede Kamer. De meeste werkplekken zijn bij een centrale juridische directie van een ministerie. Daar werk je als wetgevingjurist aan het ontwikkelen van nieuwe wet- en regelgeving. Bij sommige ministeries dragen de wetgevingsjuristen ook bij aan het ontwikkelen van beleid.
Raad van State een Tweede Kamer
Daarnaast hebben we (bijna) ieder jaar enkele plekken voor trainees bij de Afdeling Advisering van de Raad van State en Bureau Wetgeving van de Tweede Kamer. Bij de Raad van State adviseren trainees wetgevingsjurist de leden van de Raad van State en staatsraden bij het beoordelen van wetsvoorstellen. Bij Bureau Wetgeving van de Tweede Kamer helpen de trainees Kamerleden bij de behandeling van wetsvoorstellen.
Stages
Gedurende het traineeship heb je dus 1 vaste werkplek. Maar met 1 of meerdere stages kun je ook kennismaken met het werk en de cultuur bij andere instanties. Zowel binnen als buiten de Rijksoverheid. We hebben bijvoorbeeld stageplekken bij rechtbanken, de gemeente Amsterdam en het College voor de Rechten van de Mens.
Wil je meer weten over onze werkplekken en het werk van wetgevingsjuristen? Bekijk dan de volgende impressiefilmpjes van de Academie voor Wetgeving over het voorbereiden van een wetsvoorstel, het zorgen voor goede wetgeving en het behandelen van een wetsvoorstel.