Traineeprogramma Overheidsjurist

Klimaatverandering, opvang van vluchtelingen, woningtekort: overheidsjuristen zetten hun kennis en expertise in bij dit soort complexe vraagstukken. Is dat iets voor jou? Meld je dan aan voor het traineeprogramma Overheidsjurist, dat pas afgestudeerde rechtenstudenten voorbereidt op een carrière met impact.

Dit ga je doen

Als trainee overheidsjurist ga je aan de slag bij de Rijksoverheid. Je werkplek? Dat kan bij het ministerie van Justitie en Veiligheid zijn, maar net zo goed bij de Douane, het Rijksvastgoedbedrijf of het ministerie van Buitenlandse Zaken. De mogelijkheden zijn eindeloos. Misschien ga jij wel:

 • advies geven aan de politieke of ambtelijke top over de implementatie van Europese regelgeving;
 • om de tafel met een burger om diens klacht tegen de overheid te bespreken;
 • de Rijksoverheid vertegenwoordigen in een beroepsprocedure voor de rechter;
 • besluiten nemen in bezwaar en beroep.

Wat je ook oppakt, 1 ding is zeker: je beweegt je in een politiek-bestuurlijk krachtenveld waarin tal van – vaak tegenstrijdige – belangen spelen. Aan jou de taak om hierbinnen de kwaliteit van de wetgeving te bewaken en juridische argumenten goed over te brengen.

‘Omdat je tijdens het traineeprogramma een vaste werkplek hebt bij een ministerie of uitvoeringsorganisatie, word je al snel gezien als volwaardig collega met de daarbij behorende verantwoordelijkheden’

Dit krijg je van ons

 • Een 2-jarig contract bij de Rijksoverheid.
 • Een combinatie van 3,5 dag werken als overheidsjurist en 1,5 dag per week praktijkgericht onderwijs volgen aan de Academie voor Overheidsjuristen.
 • Een begeleider die jou snel wegwijs maakt binnen de organisatie waar je terechtkomt en bij wie je altijd kunt aankloppen met al je vragen.
 • Naast je vaste werkplek loop je 1 of 2 stages van maximaal 4 maanden. Bijvoorbeeld bij een gemeente, of het College voor de Rechten van de Mens. Zo krijg je een breder beeld van de overheid.
 • Diverse werkbezoeken bijvoorbeeld naar het Bureau wetgeving van de Tweede Kamer, rechtbank Den Haag en de Europese Commissie in Brussel.
 • Direct een goed salaris: je start in schaal 10.0 CAO Rijk
 • Een mooi toekomstperspectief, ofwel op je werkplek, ofwel elder binnen de Rijksoverheid. 

‘Het onderwijs aan de Academie voor Overheidsjuristen geeft mij de kans om met collega-trainees te sparren over praktijksituaties en rechtsvragen’ - Merel van Gils, trainee overheidsjurist bij de Douane’

Dit krijg je aan opleiding en ontwikkeling

Je volgt 1,5 dag per week onderwijs aan de Academie voor Overheidsjuristen. Naast juridisch inhoudelijke modules over bijvoorbeeld de bezwaar- en beroepsprocedure, en overheidsaansprakelijkheid, ontwikkel je hier je mondelinge en schriftelijke vaardigheden. Je leert bijvoorbeeld pleiten voor de rechter, hoorzittingen met burgers leiden, en adviezen voor de minister opstellen. Daarnaast doorloop je een intervisietraject gericht op je persoonlijke en professionele ontwikkeling. Het resultaat? Je ontwikkelt je tot een breed inzetbare overheidsjurist die op allerlei plekken binnen de Rijksoverheid aan de slag kan.

 

Deze bagage breng jij mee

 • Je hebt (bijna) een studie rechten afgerond, met civiel effect. We stellen verder geen eisen aan jouw afstudeerrichting of specialisatie.
 • Je bent maximaal 4 jaar afgestudeerd op de dag dat het traineeprogramma start (1-9-2024).
 • Je bent maatschappelijk en politiek betrokken. Dat kan blijken uit vrijwilligers- of bestuurswerk, maar ook uit mantelzorg. Ook heb je belangstelling voor politiek en bestuur. Uiteraard volg jij het nieuws op de voet.
 • Je bent omgevingsbewust en kunt goed samenwerken. Als overheidsjurist werk je samen met anderen aan de democratische rechtsstaat. Daarbij functioneer je in een politiek-bestuurlijke omgeving waarbij je soms te maken hebt met gevoelige onderwerpen. Dat vereist inlevingsvermogen, goede sociale en communicatieve vaardigheden, politieke gevoeligheid, en een flinke dosis tact.
 • Je bent analytisch. Je moet juridische vragen snel kunnen doorgronden en op basis van een gedegen analyse een advies kunnen opstellen.
 • Je bent creatief. Als overheidsjurist leer je zoeken binnen de kaders van het recht naar oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken. Dat vergt out-of-the-box denken, zonder dat je juridische grenzen overschrijdt.
 • Je hebt een goede uitdrukkingsvaardigheid en overtuigingskracht. Als overheidsjurist heb je veel contact met niet-juristen. Denk aan beleidsmedewerkers, politici, burgers en belangenorganisaties. Je moet daarom in staat zijn juridische argumenten schriftelijk en mondeling in begrijpelijke taal over te brengen en op die manier jouw partners te overtuigen van jouw advies of besluit. 
 • Je bent breed inzetbaar binnen de gehele Rijksoverheid

Zo ziet je sollicitatieproces eruit

Jouw sollicitatie naar een traineeplek voor overheidsjurist bestaat uit 3 rondes.

Meer weten?

Ben je benieuwd naar de ervaringen van onze trainees op hun werk, tijdens de opleiding, of met de toelatingsprocedure? Neem dan contact met ons op en wij koppelen je aan een enthousiaste (oud-)trainee die graag met je in gesprek gaat. Stuur een mail naar [email protected] met als onderwerp 'Ik kom graag in contact met een trainee' en zet daarin je naam en telefoonnummer. We nemen dan op korte termijn contact met je op.

De Academie voor Overheidsjuristen heeft in samenwerking met het ministerie van Justitie en Veiligheid de podcast De Wettenfabriek ontwikkeld. Deze podcast geeft je een kijkje in de keuken van de Haagse wettenfabriek en belicht met interviews en fragmenten hoe wetten tot stand komen en werken.

 
 

Andere traineeships

Down icon Links icon Rechts icon Up icon Facebook icon Instagram icon Linkedin icon Linkedin icon Magnet.me icon Menu icon Search icon