Ga direct naar navigatie Ga direct naar hoofdcontent
werkenvoornederland.nl
  • Home >
  • De Rijksoverheid als werkgever

Een land is nooit af

Ook al lijkt Nederland een behoorlijk goed gelukt land, er zijn natuurlijk altijd zaken die beter kunnen. Werken voor de Rijksoverheid betekent: werken aan een ideaalbeeld. In de wetenschap dat dat ideaalbeeld nooit helemaal wordt bereikt. Want een land is nooit af.

Minister Stef Blok over Werken voor Nederland

Minister Blok van BZK vertelt waarom het, ondanks taakstellingen, bezuinigingen en veranderingen bij de Rijksoverheid, belangrijk is om als werkgever zichtbaar te blijven. Die zichtbaarheid wordt onder meer vergroot door de online campagne Werken voor Nederland.

U werkt aan een kleinere en efficiëntere overheid. De Rijksoverheid zit middenin bezuinigingen. Waarom is werkenvoornederland.nl dan helemaal vernieuwd?

‘De Rijksoverheid moet aan de toekomst denken en zorgen dat de Rijksoverheid op de arbeidsmarkt in beeld is en blijft als een divers, veelzijdig werkgever. Daarom blijven we ook doorgaan met het bieden van werkervaring aan jongeren in de vorm van traineeships en (studie)stages. Ook al zijn er door de taakstellingen en hervormingen bij de Rijksoverheid de komende tijd weinig vacatures en dus weinig mogelijkheden voor externen om bij de Rijksoverheid in te stromen.’

Wat wilt u met Werken voor Nederland bereiken?

‘De Rijksoverheid is een grote werkgever, maar weinig mensen kennen de diversiteit aan werk en werkplekken van onze organisatie. Dat beeld willen we veranderen en daarom laten we onze eigen medewerkers aan het woord. Medewerkers werkzaam in de Randstad, de regio, in beleid, de ondersteuning, de uitvoering en bij inspecties. Zij kunnen het beste vertellen over hun werk. Op die manier krijgen mensen buiten de Rijksoverheid een beter beeld van het werk bij de Rijksoverheid.’

Gaan we dan ook commercials op TV zien?

‘Nee, dat is niet nodig en niet wenselijk. Als we mensen zoeken voor bepaalde functies, gaan we ze gericht benaderen. Sociale media spelen hierin een steeds grotere rol. De film die je op deze pagina kunt bekijken, wordt dan ook niet uitgezonden op TV. We gebruiken de film bijvoorbeeld wel bij presentaties en op carrièrebeurzen.’

Wat raadt u mensen aan die bij de Rijksoverheid willen komen werken?

‘Alle vacatures waar je op kunt solliciteren als je bij de Rijksoverheid wilt gaan werken, zijn op de website Werken voor Nederland te vinden. Je kunt een zoekprofiel aanmaken waarmee je wekelijks voor jou interessante vacatures in je mailbox ontvangt. Er werken al wel veel capabele mensen bij de Rijksoverheid en die willen we graag behouden. We kijken daarom eerst of vacatures door medewerkers van de Rijksoverheid vervuld kunnen worden.’

Stef Blok

Wat betekent Werken voor Nederland voor uzelf?

‘Werken voor de publieke zaak geeft veel voldoening. De website Werken voor Nederland geeft een goed voorbeeld van de veelheid aan functies bij de Rijksoverheid. Vooral door de persoonlijke verhalen die medewerkers vertellen over hun werk. Vanuit mijn voormalige functie van kamerlid had ik al een redelijk goed beeld van het takenpakket van de Rijksoverheid, maar in de maanden die ik nu werkzaam ben als minister voor Wonen en Rijksdienst is dat beeld verbreed en verdiept. Veel mensen denken bij de Rijksoverheid in eerste instantie aan de hoge ministerietorens in Den Haag. Terwijl minder dan 15% van de medewerkers werkzaam is in het beleid. Bijna 70%, van belastinginspecteurs tot brugwachters, werkt in de uitvoering door heel Nederland.’

14 maart 2013

Ik werk voor Nederland

Marloes Droog, Campagnemanager

“En, was het interview leuk?” vraagt de fotograaf die m’n neus poedert en z’n best doet om mij op me gemak te stellen. Hij maakt foto’s van me voor een artikel in Intermediair. De dag daarvoor ben ik geïnterviewd over Werken voor Nederland en de instroommogelijkheden die er bij de Rijksoverheid zijn. Ik hoef niet lang na te denken over mijn antwoord: “Ja, het was een heel leuk interview.

Meer over werken voor Nederland
Marloes Droog

Marloes Droog

  • Campagnemanager
  • Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Meer over Marloes

Vacatures voor jou

De Rijksoverheid heeft vacatures binnen alle vakgebieden. Kies een vakgebied om de actuele vacatures te zien.

Maatwerk voor een Wajongfunctie

Het is maatwerk, maar deze combinatie werkt!

Linda de Snoo werkt als secretaresse bij het ministerie van Veiligheid en Justitie en heeft een Wajong-status. Zij vond samen met haar manager Marjolein Westra een goede invulling van haar functie passend bij haar arbeidsbeperking.

Maatwerk voor een Wajongfunctie

Special: Grip op ebola

Op twee fronten aan de slag met een dodelijk virus

Interactief verhaal: Grip op ebola

Ebola. Niet echt een leuk onderwerp, wel volop in het nieuws. En erg interessant, want het virus raakt het werk van verschillende mensen bij de Rijksoverheid. Binnen en buiten Nederland. Lees hier hun verhalen.

Lees verder

Hoe blijft Nederland sneeuw de baas?

Een extreem zachte winter. En toch voorbereid op sneeuw.

Ontdek hoe de mensen van Rijkswaterstaat en het KNMI zich voorbereiden op zware sneeuwval, gladheid en files. Zo voorkomen zij dat Nederland vastloopt in de wintermaanden.

Lees verder

Prinsjesdag is zo veel meer

Prinsjesdag is zo veel meer

Prinsjesdag koffer in het gras

Prinsjesdag is meer dan alleen de Miljoenennota. Binnen de Rijksoverheid werken er veel rijksmedewerkers aan mee. Vooraf, op de dag zelf en de dagen erna. Bekijk het overzicht op onze social wall.

#Pdag2015