Blog: Documenteren is belangrijk, alleen zo kan de AIVD gedegen onderzoek doen

Meike werkt als documentalist bij de Algemene Inlichtingen en Veiligheidsdienst (AIVD). ‘Op het werk ben ik de schakel tussen inlichtingenofficieren, analisten en andere functies. Ik kan soms wel met duizend dingen tegelijk bezig zijn, en dat maakt mijn werk heerlijk’.  

Historische gebeurtenis

‘Met een propedeuse van de opleiding hbo informatiedienstverlening en management op zak, zag ik in 2001 een vacature voor documentalist bij de toenmalige Binnenlandse Veiligheidsdienst. Dát leek mij wel wat. Tijdens het sollicitatieproces vlogen 2 vliegtuigen het WTC in New York binnen. Deze historische gebeurtenis markeerde de start van mijn loopbaan bij de AIVD. 18 jaar later werk ik hier nog steeds met veel plezier. Ik heb een enkele keer een uitstapje gemaakt naar een andere functie, maar kwam er al snel achter dat ik het werk van documentalist het allerleukste vind. Ik houd enorm van mijn vak en, als het aan mij ligt, ga ik hier nooit meer weg.

Verwerken van informatie

Mijn team doet onderzoek naar beïnvloedingsactiviteiten van buitenlandse overheden in Nederland. Als documentalist houd ik me bezig met het verwerken van alle informatie die over ons onderwerp binnenkomt. Veel nieuwe informatie komt eerst bij mij en ik zorg er vervolgens voor dat die goed wordt opgeslagen. Ook doe ik naslagwerk om de informatie beter te kunnen duiden. Het is enorm belangrijk dat alles goed en snel terug te vinden is; alleen zo kunnen we bij de AIVD gedegen onderzoek doen. En daarnaast is het natuurlijk ook belangrijk voor het onderzoek van de commissie die toezicht houdt op het functioneren van de AIVD. We moeten altijd kunnen verantwoorden waarom we iets hebben verzameld en opgeslagen.

Lastige opgaven

Voor mij is dit werk ideaal, omdat ik het heel leuk vind om te zoeken in de systemen en te puzzelen met lastige opgaven. Daar kan ik helemaal op losgaan. Het geeft veel voldoening om op deze manier te kunnen bijdragen aan de lopende onderzoeken. Collega’s weten me altijd te vinden voor dit soort vragen en dat geeft me echt een gevoel van waardering, door mensen van binnen en buiten mijn eigen team.

Nauwkeurig en dienstverlenend

Een aantal eigenschappen en kwaliteiten die belangrijk zijn voor het werk van een documentalist zijn nauwkeurigheid, dienstverlenend, nieuwsgierigheid, en zeker ook dat je goed kunt prioriteren. Iedereen wil namelijk iets van je, en natuurlijk liever gisteren dan vandaag. Hoewel het werk gereguleerd is, heb ik daarbinnen wel veel vrijheid om andere taken op te pakken. Bijvoorbeeld om les te geven over ons informatiemanagementsysteem of deel te nemen aan werkgroepen en sollicitatiecommissies.

Verbeteren van veiligheid

Werken bij de AIVD betekent werken in een bijzondere omgeving. Dat was te merken in 2001, maar in de jaren erna volgden nog vele periodes waarin het extra duidelijk was hoe belangrijk de rol van AIVD is om de veiligheid van Nederland te waarborgen. Denk bijvoorbeeld aan de diverse aanslagen in Europa. Als je dat ziet gebeuren in de wereld en je kunt je steentje bijdragen aan het verbeteren van die veiligheid, dan geeft dat heel veel voldoening.

Zorgen voor elkaar

In de organisatie voel ik me na al die jaren nog steeds erg thuis. Dat is fijn, want het is als AIVD’er moeilijk om buiten kantoor te praten over wat je meemaakt. Als je met je team onderzoek doet naar heftige dingen die ergens in de wereld gebeurd zijn, dan kan je in ieder geval bij elkaar je hart luchten. Ik heb ervaren dat er dan echt voor elkaar gezorgd wordt. We lachen verder veel en doen leuke dingen. Daarnaast doe ik vaak mee aan de activiteiten van onze personeelsvereniging. Zo kan ik ook goed ontspannen.‘

Actuele vacatures

Meer over de organisatie

Bekijk ook deze artikelen

Down icon Links icon Rechts icon Up icon Facebook icon Instagram icon Linkedin icon Linkedin icon Magnet.me icon Menu icon Search icon Youtube icon