Over het Commando Materieel en IT
Het Commando Materieel en IT (COMMIT) ondersteunt missies en operaties. Samen met andere defensieonderdelen, nationale en internationale partners. COMMIT voorziet de krijgsmacht van het beste materieel en de juiste informatievoorziening. Er werken mensen met diverse achtergronden en perspectieven: burgermedewerkers en militairen van de Koninklijke Marine, -Landmacht, -Luchtmacht en Marechaussee. Deze bundeling van expertises zorgt ervoor dat COMMIT modern, veilig en kwalitatief hoogwaardig materieel levert. Zo kunnen de operationele eenheden zich concentreren op het uitoefenen van hun taken.
Pas jij in onze bedrijfscultuur? Dan gaan we graag met je in gesprek
Bij COMMIT hechten we veel waarden aan een bedrijfscultuur die ons in staat stelt in te spelen op een snel veranderende omgeving. Flexibiliteit, doorzettingsvermogen, durf en daadkracht zijn daarom eigenschappen die we van jou verwachten. Binnen onze dynamische organisatie is ook het nemen van eigen verantwoordelijkheid van groot belang.
Joint IV Commando (JIVC)
JIVC is dé IT-leverancier van Defensie en haar ketenpartners. IT is voor Defensie van levensbelang. Zowel de veiligheid als de flexibiliteit van militairen is hiervan afhankelijk. Zonder goed functionerende communicatiemiddelen is het uitvoeren van een missie of oefening gevaarlijk of zelfs onmogelijk. Het is dus een absolute randvoorwaarde voor optreden in binnen én buitenland. De informatievoorziening moet altijd werken, overal en 24/7. Niet alleen in missiegebied maar ook op kantoor. Als systemen falen, zijn de gevolgen groot. Voor militairen, burgers éen voor Nederland.
Bij JIVC werken ruim 3.000 medewerkers, verdeeld over verschillende locaties in het land. Deze organisatie is verantwoordelijk voor de (door)ontwikkeling, het beheren, aankopen, uitgeven en afstoten van alle IT-middelen die gebruikt worden door Defensie. Niet alleen op kantoor, maar ook op uitvoerende missies. Voorbeelden zijn: communicatiemiddelen op schepen en in voertuigen, maar ook bediening van wapensystemen en radars.
Directie wapensystemen en bedrijven
Het verbeteren van de veiligheid, inzetbaarheid, betaalbaarheid en het waardebehoud van wapensystemen. De Directie Wapensystemen zorgt hiervoor door het toepassen van wapensysteemmanagement (WSM). Ook de ondersteuning van materieelprojecten en advies over instandhouding van materieel horen bij de taken van deze directie. Denk bijvoorbeeld aan levensduurverlenging, kennis en innovatie en life-cycle-management. Internationale samenwerking is bij alle aspecten een belangrijke factor.
Naast Wapensystemen zijn er 3 ketenlogistieke bedrijven die onder deze directie vallen:
-
Het Kleding- en Persoonsgebonden Uitrustingbedrijf
Militairen en burgermedewerkers hebben tijdens hun werk en op missie speciale kleding en een persoonsgebonden uitrusting nodig. Het Kleding- en Persoonsgebonden Uitrustingbedrijf (KPU) levert dit.
-
Het Defensie Munitiebedrijf
Het Defensie Munitiebedrijf is verantwoordelijk voor de opslag en de distributie van alle munitie binnen de Krijgsmacht. Het eigen kenniscentrum voor Wapensystemen en Munitie is gespecialiseerd in het uitvoeren van beproevingen van wapens, wapensystemen en munitie, zoals mijnen, explosieven en munitie van klein, midden- en groot kaliber.
-
Het Brand- en Bedrijfsstoffenbedrijf
Overal waar de Krijgsmacht oefent of missies uitvoert met schepen, vliegtuigen, voertuigen en wapensystemen, is er behoefte aan brandstof en andere bedrijfsstoffen. Het Brand- en Bedrijfsstoffenbedrijf (DBBB) zorgt dat alle defensielocaties in Nederland voorzien zijn van brandstof, oliën, smeermiddelen, chemicaliën en andere onderhoudsmiddelen.
Directie Projecten
De Directie Projecten is verantwoordelijk voor de materieelprojecten van Defensie. Samen met technici, inkopers en gebruikers wordt het benodigde nieuwe materieel gerealiseerd. Bij projecten gaat het om ontwikkeling, aanschaf en invoering van nieuw materieel, maar ook om projectmatig afstoten van materieel. Bij de Directie Projecten kan het gaan om grote projecten zoals F35, fregatten en helikopters of om de aanschaf van handvuurwapens, voertuigen en radarapparatuur.
Directie Inkoop
De inkopers en contractmanagers van de Directie Inkoop sluiten contracten af, die de krijgsmacht voorzien van nieuwe (wapen)systemen, IT, kleding, uitrusting, brandstof en munitie. Deze collega's werken in multifunctionele teams en adviseren van behoeftestelling tot contract. Ze doen dit met oog voor ontwikkelingen in de (internationale) markt en activiteiten van nationale en internationale partners, Hun werk is gebaseerd op integriteit en rechtmatigheid, met een focus op doelmatigheid. Ook houdt Inkoop toezicht op de realisatie van projecten bij defensieleveranciers. Als Defensie geen gebruik meer maakt van materieel, dan moet dat op een correcte manier worden afgevoerd of verkocht. Verkoop van overtollig materieel is ook onze verantwoordelijkheid.
Ondersteunende afdelingen
Daarnaast zijn er nog vierdiensten die het COMMIT ondersteuning bieden bij de bedrijfsvoering;
- Bestuursondersteuning ( met o.a. Communicatie, Regie en Kabinet);
- Finance & Control;
- Bestuur & Bedrijfsvoering;
- Personeel & Organisatie.
Lees meer over DMO-onderwerpen in Materieelgezien. Het magazine van COMMIT
Volg Commando Materieel en IT op social