Van gamer tot open source softwareontwikkelaar
'Na mijn bachelor bedrijfskunde koos ik toch voor een toekomst in de ICT. Uit interesse, maar ook vanwege het baanperspectief. Daarnaast programmeer ik al vanaf mijn jeugd. Ik raakte als tiener vrij snel uitgekeken op het spelen van games, maar leerde dat daarachter een wereld van open source software schuilgaat. En dat ik daar zelf aan kon bijdragen. Uiteindelijk schreef ik mijn scriptie ook over open source software, en de inmenging van commerciële softwarebedrijven daarin.
Werken voor burgers, niet voor aandeelhouders
Ik zag het Rijks ICT Traineeprogramma al eerder voorbijkomen, maar toen woonde ik nog in Lissabon. Bij de volgende wervingsronde heb ik alsnog gesolliciteerd. Tijdens mijn studie startte ik mijn eigen onderneming in softwareontwikkeling, dus het traineeprogramma is pas mijn 1e echte baan in loondienst. Ik heb bewust voor de overheid gekozen. Ik doe liever iets dat instanties of burgers vooruithelpt, dan dat ik werk voor aandeelhouders van een bedrijf waar ik eigenlijk niet achter sta. Mijn bedrijf heb ik trouwens nog steeds. Ik ben dus trainee en ondernemer tegelijkertijd.
Een visuele tool voor wetten.overheid.nl
UBR|KOOP beheert en ontwikkelt de online publicatie- en informatiediensten voor de overheid. Bijvoorbeeld wetten.overheid.nl, de database van alle Nederlandse wetgeving die digitaal te vinden is. Ik coördineer het project dat de koppeling tussen wetteksten en juridische documenten inzichtelijker moet maken. Dat is ook wel nodig: soms zitten er per tekst wel duizenden verwijzingen naar een ander document. De weergave daarvan kan en moet veel effectiever en gebruiksvriendelijker. We bouwen nu aan een visuele oplossing, zodat juridische professionals straks beter en sneller vinden wat ze zoeken.
Team en Mock-up
Het team dat ik coördineer bestaat uit 1 domeinexpert juridische informatica, 1 productmanager, 2 backend developers en 1 expert in datavisualisatie. Ik kijk bijvoorbeeld met een kritisch oog naar de broncode die onze ontwikkelaars opleveren. Soms programmeer ik zelf ook. Dan test ik of bepaalde open source software past bij de mock-up die we willen behalen. Voldoet het aan de eisen? Werkt het binnen onze systemen? Op basis daarvan passen we prototype en mock-up dan weer aan.'