Domenique

De uiteenlopende ziektebeelden en ethische dilemma’s maken dit werk uitdagend
Portretfoto Domenique

Domenique
Basisarts
Dienst Justitiële Inrichtingen

Studeerde geneeskunde in Leiden en biomedische wetenschappen in Amsterdam. Heeft een sterke interesse in computers, technologie en actualiteiten. Is regelmatig aan het klussen in zijn eigen huis. Houdt van ontspannen zonvakanties.

Tijdens de studie geneeskunde word je op veel voorbereid, maar niet op het werken in het Justitieel Centrum voor Somatische Zorg (JCvSZ), onderdeel van de Dienst Justitiële Inrichtingen. Toch twijfelde Domenique geen seconde toen hij een vacature zag. Met de inkt op het artsendiploma nog nat startte hij in 2019 als basisarts in het JCvSZ in Den Haag.


Publicatiedatum 10-06-2021

Geen standaard ziekenhuisbaan

‘Na mijn opleiding wilde ik geen standaard ziekenhuisbaan. Deze functie voldoet perfect aan die wens. Hier werk ik in een bijzondere omgeving met mensen met uitzonderlijke verhalen. In het Justitieel Centrum voor Somatische Zorg (JCvSZ) worden mensen verpleegd die hun straf uitzitten of in afwachting zijn van hun straf. Je krijgt te maken met ziektebeelden en complexe ethische dilemma’s die je in een regulier ziekenhuis nauwelijks treft. Ook belangrijk, de secundaire arbeidsvoorwaarden zijn erg goed en het salaris is voor een startende basisarts aantrekkelijk. Ook de werktijden zijn prettig. Natuurlijk draai je ook bereikbaarheidsdiensten, maar de tijden zijn veel regelmatiger dan in een regulier ziekenhuis. Ik vind dat fijn, want zo kan ik werken en thuis bij mijn gezin zijn goed combineren.

Dezelfde zorg als buiten

Vanuit het hele land komen patiënten uit penitentiaire inrichtingen en ziekenhuizen naar het JCvSZ. Of iemand nu herstelt van een schotwond, complicaties heeft na drugsgebruik of kampt met een psychose bij een somatisch probleem: ze komen allemaal bij ons. We hebben niet 1 specifieke afdeling voor 1 specialisme, we hebben juist alle specialismen tegelijk en door elkaar. Zo zijn er patiënten met kanker, maar ook met hartproblemen of ontregelde suikerziekte. De afdelingen die je bij ons ziet zijn langdurige zorg, revalidatie en de opvang voor nieuwe patiënten die acute zorg, maar geen acute ziekenhuiszorg, nodig hebben. Op de doelgroep na is de zorg vergelijkbaar met de reguliere zorg. Hier krijgen patiënten dezelfde zorg als buiten. En heeft iemand een specialistische behandeling nodig? Dan hebben we goede contacten met andere ziekenhuizen. Baby’s worden hier bijvoorbeeld niet geboren. Wel leveren we zorg aan de moeder tot kort voor de bevalling en aan een pasgeboren baby en de kraamvrouw.

Niet verder straffen

Ik weet vaak niet van welke misdaden patiënten worden verdacht of waarvoor zij een straf uitzitten. Soms is het een optelsom omdat je iets in het nieuws hebt gezien, maar meestal weten we het niet. Voor de medische zorg is het bijzaak, maar voor de bejegening kan het wel van belang zijn. Deze mensen zijn al gestraft door hun vrijheid te ontnemen, wij hoeven ze niet verder te straffen. Elke gedetineerde heeft toegang tot medische zorg die gelijkwaardig is aan de gezondheidszorg in de vrije maatschappij, maar wel past binnen de beperkingen van een gevangenisstraf.

Dankjewel

Ik start mijn dag altijd met het bezoeken van patiënten. Zeker wanneer zij wat langer bij ons verblijven, bouw je een band op. Je hoort de meest schrijnende verhalen. Van jonge mensen die een groot deel van hun leven in de gevangenis zullen zitten. Of je praat met iemand die vertelt over zijn leven op straat met een drugsverslaving. Deze gesprekken maken mijn werk bijzonder. Maar natuurlijk moet je in dit vak ook stevig in je schoenen staan en kunnen omgaan met mensen met een sterke mening. Als je houdt van complimentjes, is dit niet de beste werkplek. Een dankjewel krijg je hier niet vaak. Maar als dat dan wél gebeurt, is dat extra bijzonder.

Opkomen voor een patiënt

Ik voer regelmatig multidisciplinaire overleggen met onder meer fysiotherapeuten, psychologen, logopedisten en diëtisten om de juiste zorg te kunnen verlenen. Ook onderhoud ik nauw contact met de casemanager. Het kan natuurlijk ook gebeuren dat iemand wordt vrijgesproken in de tijd dat hij of zij bij ons is. Waar gaat deze persoon dan naartoe? Ik zorg dan voor een goede overdracht aan bijvoorbeeld een huisarts.” Dat je in het JCvSZ niet alleen te maken hebt met medische kaders, maar ook met juridische maakt het werk nog interessanter. Soms betekent dat ook dat je vanuit je medische achtergrond opkomt voor een patiënt.

Wat je zegt en doet

De afgelopen 2 jaar heb ik veel geleerd. Omgaan met gedetineerden leer je niet tijdens de opleiding geneeskunde. Ik ben bijvoorbeeld veel bewuster geworden van wat ik zeg en doe. Je houding is echt belangrijk in dit vakgebied. Net als duidelijk communiceren. Op dat vlak ben je hier nooit uitgeleerd.'

Ik werk voor Nederland

Angst hebben in mijn functie is geen optie
Tommy
Werkmeester PI Ter Apel
Dienst Justitiële Inrichtingen

Studeerde handel en economie waarna hij verhuisde van omgeving Den Haag naar Groningen. Naast lekker eten knapt hij graag huizen op en reist de wereld over.

Lees meer over Tommy
Ons hoofddoel is dat gedetineerden niet opnieuw delicten plegen
Niki Kuin
Behandelcoördinator
Dienst Justitiële Inrichtingen

Doet naast haar werk een specialistische opleiding tot klinisch neuropsycholoog. Is de eerste die dat doet binnen het gevangeniswezen. Studeerde psychologie in Nijmegen.

Lees meer over Niki Kuin
Inkoopvak verandert altijd, dat houdt me scherp
Kevin Oosterbaan
Contractmanager
Dienst Justitiële Inrichtingen

Volgde een traineeship tot technisch tekenaar gespecialiseerd in procesinstrumentatie.

Lees meer over Kevin Oosterbaan
Ik wil dat klanten geen zorgen hebben over inkoop
Esther van der Waals
Senior adviseur inkoop
Dienst Justitiële Inrichtingen

Werkte jarenlang als inkoper bij een groothandel in natuurvoeding.

Lees meer over Esther van der Waals
Ooit rolde ik in dit vak, nu ben ik specialist Europees aanbesteden
Mahena van Vliet
Senior adviseur Europees aanbesteden
Dienst Justitiële Inrichtingen

Studeerde korte tijd rechten en kwam uit bij een marketingopleiding.

Lees meer over Mahena van Vliet
Veenhuizen zit in mijn DNA
Bob van der Veen
Teammanager Operations
Dienst Justitiële Inrichtingen

Werkt al geruime tijd in Veenhuizen. Maakte eerder een uitstap naar het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Houdt van de diversiteit en cultuur van DJI.

Lees meer over Bob van der Veen
We hebben flinke stappen gezet op het gebied van diversiteit bij DJI
Öner
Afdelingshoofd
Dienst Justitiële Inrichtingen

Groeide op in Rotterdam. Startte zijn carrière als beroepsmilitair en gooide in 2013 het roer om. Deed de opleiding maatschappelijk werk en ging aan de slag als woonbegeleider.

Lees meer over Öner
Iemand kunnen bereiken die zorg mijdt, dat geeft een kick
Marcel
Sociaal psychiatrisch verpleegkundige
Dienst Justitiële Inrichtingen

Racet graag ‘offroad‘ met zijn radiografisch bestuurbare auto. Houdt van lezen, onder andere thrillers en fantasy. Geniet van lekkere vakanties.

Lees meer over Marcel
Ik wil de maatschappij beschermen én bijdragen aan een succesvolle terugkeer in de samenleving
Michelle
Behandelcoördinator
Dienst Justitiële Inrichtingen

Combineert haar achtergrond in rechten met psychologie. Volgde de opleiding EMDR-therapeut en schematherapeut.

Lees meer over Michelle
Iedereen in ons team moet 100% zichzelf kunnen zijn
Mustapha Ahajjam
Directiesecretaris
Dienst Justitiële Inrichtingen

Voltooide de hbo-studie sociaal pedagogische hulpverlening. Klom van gevangenisbewaarder via afdelingshoofd op tot directiesecretaris bij DJI.

Lees meer over Mustapha Ahajjam
Het huis van bewaring voelt als een dorp op zich
Wesley
Penitentiair inrichtingswerker
Dienst Justitiële Inrichtingen

Is altijd op zoek naar de juiste balans tussen het vertrouwen winnen van gedetineerden en ervoor zorgen dat zij zich aan de regels houden.

Lees meer over Wesley
Ik doe mijn werk voor de jongens die ik wél kan helpen hun leven op de rit te krijgen
Nicole
Forensisch therapeutisch medewerker
Dienst Justitiële Inrichtingen

Startte haar loopbaan bij DJI al op haar 17e. Volgt de hbo-opleiding social work. Onderneemt graag sociale activiteiten met haar collega’s.

Lees meer over Nicole
Ik kwam binnen met een lege riem en mag daar nu handboeien, pepperspray en een wapenstok aan hangen
Sergio
Complexbeveiliger
Dienst Justitiële Inrichtingen

Volgde een opleiding in de horeca. Stapte na 17 jaar horeca over naar de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI). Is gek op darten, klussen en gamen.

Lees meer over Sergio
Sparren met andere contractmanagers vind ik enorm leerzaam
Anne Ensing
Contractmanager
Dienst Justitiële Inrichtingen

Studeerde facilitair management aan de hogeschool van Rotterdam en deed daarna in deeltijd een master bedrijfskunde. Volgde tijdens haar werk een opleiding contractmanagement.

Lees meer over Anne Ensing
Down icon Links icon Rechts icon Up icon Facebook icon Instagram icon Linkedin icon Linkedin icon Magnet.me icon Menu icon Search icon Twitter icon Twitter icon