Mustapha Ahajjam

Iedereen in ons team moet 100% zichzelf kunnen zijn
Foto van Mustapha Ahajjam staand

Mustapha Ahajjam
Directiesecretaris
Dienst Justitiële Inrichtingen

Voltooide de hbo-studie sociaal pedagogische hulpverlening. Klom van gevangenisbewaarder via afdelingshoofd op tot directiesecretaris bij DJI. Werkt naast zijn baan met veel liefde en voldoening bij Jeugdzorg waar hij uit huis geplaatste kinderen met ernstige gedragsstoornissen helpt om weer te functioneren in de maatschappij.

Mustapha Ahajjam is directiesecretaris bij de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI), onderdeel van het ministerie van Justitie en Veiligheid (JenV). In 2004 startte hij bij DJI als gevangenisbewaarder en vervulde daarna diverse functies. Sinds 2017 is hij de rechterhand van de directeur van het Detentiecentrum Rotterdam, waar illegale vreemdelingen op uitzetting wachten. Zijn collega’s zien hem als een echte verbinder.


Divers medewerkersteam

‘In het detentiecentrum werken we met een complexe, diverse groep ingeslotenen. Mensen in een uitzichtloze situatie en vaak met een hoog stressniveau. We willen respectvol en vriendelijk omgaan met deze mensen tijdens hun verblijf en dat doen we met een divers medewerkersteam. Om ons werk goed te kunnen doen, is een fijne teamsfeer noodzakelijk: iedereen moet zich veilig genoeg voelen om 100% zichzelf te zijn.

Voelsprieten

Natuurlijk zijn ook hier soms spanningen tussen mensen. Ik heb daar voelsprieten voor en zodra ik merk dat er iets wringt, regel ik een open gesprek. Pas nog interpreteerde een collega een opmerking van een andere collega over zijn manier van werken, als een afwijzing van zijn geloofsovertuiging. Na een goed gesprek was deze miscommunicatie de wereld uit. Maar praat je niet met elkaar, dan kan zo’n verkeerde aanname snel uitgroeien tot een groot probleem.

Samen tegen racisme

Een gebeurtenis die het afgelopen jaar indruk op mij maakte, was de antiracisme demonstratie in juni in mijn eigen stad Rotterdam. Al die mensen van allerlei kleuren die samen een vuist maakten tegen racisme, dat raakte me echt.

Kijken naar overeenkomsten

Wat mij van het hart moet, is dat ik moe word van het geklaag over alles wat ‘anders’ is, en om die reden ‘niet goed’. Positieve energie krijg ik bijvoorbeeld van een afdeling in onze gevangenis waar een homoseksuele Nederlandse christelijke man, een lesbische Indonesische atheïstische vrouw en een Marokkaanse islamitische jongen al jaren samen een topteam vormen. Zonder over elkaar te oordelen, met interesse voor elkaars achtergrond en trots op hun eigen cultuur. Kijk naar overeenkomsten in plaats van verschillen en er komen vanzelf meer positieve ervaringen op je pad. Dat beloof ik.'

Ik werk voor Nederland

Ons hoofddoel is dat gedetineerden niet opnieuw delicten plegen
Niki Kuin
Behandelcoördinator
Dienst Justitiële Inrichtingen

Doet naast haar werk een specialistische opleiding tot klinisch neuropsycholoog. Is de eerste die dat doet binnen het gevangeniswezen. Studeerde psychologie in Nijmegen.

Lees meer over Niki Kuin
Inkoopvak verandert altijd, dat houdt me scherp
Kevin Oosterbaan
Contractmanager
Dienst Justitiële Inrichtingen

Volgde een traineeship tot technisch tekenaar gespecialiseerd in procesinstrumentatie.

Lees meer over Kevin Oosterbaan
Ik wil dat klanten geen zorgen hebben over inkoop
Esther van der Waals
Senior adviseur inkoop
Dienst Justitiële Inrichtingen

Werkte jarenlang als inkoper bij een groothandel in natuurvoeding.

Lees meer over Esther van der Waals
Ooit rolde ik in dit vak, nu ben ik specialist Europees aanbesteden
Mahena van Vliet
Senior adviseur Europees aanbesteden
Dienst Justitiële Inrichtingen

Studeerde korte tijd rechten en kwam uit bij een marketingopleiding.

Lees meer over Mahena van Vliet
Veenhuizen zit in mijn DNA
Bob van der Veen
Teammanager Operations
Dienst Justitiële Inrichtingen

Werkt al geruime tijd in Veenhuizen. Maakte eerder een uitstap naar het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Houdt van de diversiteit en cultuur van DJI.

Lees meer over Bob van der Veen
Angst hebben in mijn functie is geen optie
Tommy
Werkmeester PI Ter Apel
Dienst Justitiële Inrichtingen

Studeerde handel en economie waarna hij verhuisde van omgeving Den Haag naar Groningen. Naast lekker eten knapt hij graag huizen op en reist de wereld over.

Lees meer over Tommy
Down icon Links icon Rechts icon Up icon Facebook icon Instagram icon Linkedin icon Linkedin icon Magnet.me icon Menu icon Search icon Twitter icon Twitter icon