Michelle

Ik wil de maatschappij beschermen én bijdragen aan een succesvolle terugkeer in de samenleving
portretfoto Michelle

Michelle
Behandelcoördinator
Dienst Justitiële Inrichtingen

Combineert haar achtergrond in rechten met psychologie. Volgde de opleiding EMDR-therapeut en schematherapeut. Vindt het mooi dat de wereld van het strafrecht en de gedragswetenschappen in de functie van behandelcoördinator samenkomen.

Van jurist naar gz-psycholoog. Dit klinkt als 2 uitersten. Toch was deze carrièreswitch voor Michelle heel logisch. De gemene deler? Strafrecht. Oftewel: onze samenleving beschermen. Michelle is behandelcoördinator in het penitentiair psychiatrisch centrum Haaglanden. Hier behandelt ze patiënten en coördineert ze 2 afdelingen.


Het beste van 2 werelden

‘In 2006 maakte ik als selectiefunctionaris kennis met de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI). In die functie was ik verantwoordelijk voor de plaatsing van justitiabelen. Gefascineerd door de doelgroep en de psychiatrische problematiek in justitiële inrichtingen liet ik mij opleiden tot forensisch orthopedagoog. Vervolgens ging ik aan de slag in jeugdinrichtingen en de forensische geestelijke gezondheidszorg (GGZ). In 2017 rondde ik, na 2 jaar hard werken, de post-masteropleiding tot gz-psycholoog af. Ik wil de maatschappij niet alleen beschermen, maar wil ook bijdragen aan een succesvolle re-integratie van justitiabelen.

Patiënten stabiliseren

Nieuwe patiënten komen vaak binnen op de crisisafdeling. Zij verkeren in een psychiatrische crisis, bijvoorbeeld een psychose. Aan ons de taak om de patiënten in de eerste plaats te stabiliseren. Samen met onder meer de collega’s op de afdeling, de psychiater en de medische dienst brengen we in kaart wat er precies aan de hand is met een patiënt. Vervolgens stellen we een behandelplan op. Ik coördineer 2 teams die per afdeling 12 patiënten behandelen. Hier houd ik het overzicht, spreek ik mijn patiënten, ben ik de verbindende schakel tussen de verschillende disciplines en onderhoud ik contact met ketenpartners. Denk aan rapporteurs van het Nederlands Instituut voor Forensische Psychiatrie, het Openbaar Ministerie en de GGZ.

Agressie onder controle

Ik geef ook therapie aan patiënten van andere afdelingen. Het is heel fijn dat je hier als behandelcoördinator voor kunt kiezen. Maar als je hart bijvoorbeeld ligt bij diagnostisch onderzoek of beleid is het ook mogelijk om hier naast je rol als coördinator iets mee te doen. Voor mij heeft de combinatie van behandelen en coördineren een grote meerwaarde. Zien dat jouw patiënt vorderingen maakt terwijl hij al jaren kampt met een enorm trauma of zijn agressie steeds beter onder controle krijgt: dat is het mooiste wat er is. Natuurlijk kun je ernstig zieke patiënten niet altijd redden. Maar als je ziet dat jouw inspanningen lonen, geeft dat een enorme kick. Zeker als het bijvoorbeeld lukt om iemand na detentie in een goed begeleid woonproject te krijgen en de patiënt erin slaagt om het vertrouwen in zichzelf terug te krijgen. Hiermee verminderen we namelijk ook het risico op terugval.

Blijven ontwikkelen

Een groot deel van de psychiatrische patiënten kampt met trauma’s. Ik ben dan ook opgeleid als EMDR-therapeut en schematherapeut. De opleiding tot schematherapeut mocht ik op kosten én in de tijd van DJI doen. Het is heel fijn dat er zo veel mogelijk is op het gebied van ontwikkeling en opleiding. Zo blijf ik groeien. Ik blijf de complexe problematiek interessant vinden. Niks is te gek. En geloof me: we maken hier echt veel bizarre incidenten mee die je in het dagelijks leven voor onmogelijk houdt. En dan is er nog het spanningsveld tussen het gevangeniswezen en de politieke en maatschappelijke druk. Het is de uitdaging om de juiste middenweg te vinden die recht doet aan de maatschappij én de patiënt.

Samen ontladen

Hoewel de werkdagen heftig kunnen zijn, ervaar ik geen hoge werkdruk. We zijn een 24-uursbedrijf, maar als behandelcoördinator werk ik nooit in de avond of het weekend. Ook de administratieve druk valt mee in vergelijking met andere functies in de gezondheidszorg. En dan zijn er nog de collega’s. Samen werk je in deze unieke setting en moet je voor de volle 100 procent op elkaar kunnen vertrouwen. Dat schept een band. We zorgen goed voor elkaar en relativeren met de nodige bajeshumor. Door de gedeelde passie, het begrip en de herkenning kunnen we echt bij elkaar ontladen. Voor mij is werken als behandelcoördinator de crème de la crème in de forensische psychiatrie.’

Ik werk voor Nederland

Veenhuizen zit in mijn DNA

Bob van der Veen

Teammanager Operations
Dienst Justitiële Inrichtingen

Lees meer over Bob van der Veen
Sparren met andere contractmanagers vind ik enorm leerzaam

Anne Ensing

Contractmanager
Dienst Justitiële Inrichtingen

Lees meer over Anne Ensing
Inkoopvak verandert altijd, dat houdt me scherp

Kevin Oosterbaan

Contractmanager
Dienst Justitiële Inrichtingen

Lees meer over Kevin Oosterbaan
De uiteenlopende ziektebeelden en ethische dilemma’s maken dit werk uitdagend

Domenique

Basisarts
Dienst Justitiële Inrichtingen

Lees meer over Domenique
Ik wil dat klanten geen zorgen hebben over inkoop

Esther van der Waals

Senior adviseur inkoop
Dienst Justitiële Inrichtingen

Lees meer over Esther van der Waals
Ik kwam binnen met een lege riem en mag daar nu handboeien, pepperspray en een wapenstok aan hangen

Sergio

Complexbeveiliger
Dienst Justitiële Inrichtingen

Lees meer over Sergio
We hebben flinke stappen gezet op het gebied van diversiteit bij DJI

Öner

Afdelingshoofd
Dienst Justitiële Inrichtingen

Lees meer over Öner
Het huis van bewaring voelt als een dorp op zich

Wesley

Penitentiair inrichtingswerker
Dienst Justitiële Inrichtingen

Lees meer over Wesley
Angst hebben in mijn functie is geen optie

Tommy

Werkmeester PI Ter Apel
Dienst Justitiële Inrichtingen

Lees meer over Tommy
Iemand kunnen bereiken die zorg mijdt, dat geeft een kick

Marcel

Sociaal psychiatrisch verpleegkundige
Dienst Justitiële Inrichtingen

Lees meer over Marcel
Ooit rolde ik in dit vak, nu ben ik specialist Europees aanbesteden

Mahena van Vliet

Senior adviseur Europees aanbesteden
Dienst Justitiële Inrichtingen

Lees meer over Mahena van Vliet
Iedereen in ons team moet 100% zichzelf kunnen zijn

Mustapha Ahajjam

Directiesecretaris
Dienst Justitiële Inrichtingen

Lees meer over Mustapha Ahajjam
Als functioneel beheerder zorg je ervoor dat IT voor iedereen te begrijpen is

Murat

Functioneel Beheerder
Dienst Justitiële Inrichtingen

Lees meer over Murat
Ons hoofddoel is dat gedetineerden niet opnieuw delicten plegen

Niki Kuin

Behandelcoördinator
Dienst Justitiële Inrichtingen

Lees meer over Niki Kuin
Ik doe mijn werk voor de jongens die ik wél kan helpen hun leven op de rit te krijgen

Nicole

Forensisch therapeutisch medewerker
Dienst Justitiële Inrichtingen

Lees meer over Nicole
Down icon Links icon Rechts icon Up icon Facebook icon Instagram icon Linkedin icon Linkedin icon Magnet.me icon Menu icon Search icon