Sergio

Ik kwam binnen met een lege riem en mag daar nu handboeien, pepperspray en een wapenstok aan hangen
Portretfoto Sergio DJI

Sergio
Complexbeveiliger
Dienst Justitiële Inrichtingen

Volgde een opleiding in de horeca. Stapte na 17 jaar horeca over naar de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI). Is gek op darten, klussen en gamen. Heeft naast zijn werk een eigen youtube kanaal waarin hij en zijn vrouw vertellen over hun dagelijks leven

Ervoor zorgen dat wat buiten is, niet naar binnen komt. En andersom. Dat is wat Sergio als complexbeveiliger bij de penitentiaire inrichting (PI) Haaglanden zoal doet. Een baan die tijdens een kerstdiner op zijn pad kwam. ‘Ik had een eigen horecazaak en was toe aan iets anders. Een vriend vertelde me over de werkzaamheden, opleidingskansen en goede arbeidsvoorwaarden bij de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI). Ik dacht: waarom probeer ik het niet gewoon?’


Publicatiedatum 22-07-2021

Brandjes blussen

‘Samen met mijn team zorg ik voor orde, rust en veiligheid in de PI. De ene dag ben ik veel aan het controleren en monitoren, de andere dag grijp ik actief in. Zo stak een gedetineerde zijn cel in vuur en vlam tijdens een van mijn 1e werkweken. Ook het overlijden van 1 van de justitiabelen maakte veel indruk op me. Ik belde de ambulance en riep het reanimatieteam op, maar helaas kon de man niet meer gered worden. Ook stond er eens een man op het dak, waardoor ik protocollen in gang zette die horen bij een ontsnapping. Uiteindelijk bleek het loos alarm, maar toch. Dat soort dingen maak je niet mee als je in een broodjeszaak werkt.

Vooroordelen opzij

In het begin vond mijn omgeving het best spannend dat ik in de PI ging werken. Vooral mijn moeder en vriendin beseften dat er altijd iets kan gebeuren. Dat besef heb ik zelf ook, maar steeds minder. Ingrijpen bij vechtpartijen, hysterische mensen in bedwang houden en camera’s monitoren waarbij je privacygevoelige dingen ziet gebeuren: het went. Ik vergelijk het soms met een mooie reis. In het begin vind je alles erg bijzonder, maar na een tijdje wordt het normaal. Verder ontdekte ik dat gedetineerden ook maar gewone mensen zijn die in de wieg hebben gelegen en groot zijn geworden. De een heeft meer geluk in het leven dan de ander en er zit altijd een verhaal achter het delict. Het interesseert me om erachter te komen wat iemand zover heeft gedreven.

Mooie regelingen

Mijn salaris is goed en ik ontvang regelmatig toeslagen. Ook het Individueel Keuzebudget biedt veel kansen. En het fijne is: deze baan biedt me een goede balans tussen werk en privé. We hebben als medewerkers invloed op de planning en stemmen onze diensten complexbreed af. Of we de onregelmatige diensten dan wel opgevuld krijgen? Nou en of. Tijdens weekend-, nacht- en avonddiensten krijg je toeslagen, dus er zijn altijd genoeg gegadigden.

Volle riem

Werken bij DJI biedt me een heel nieuwe wereld vol kansen. Zo kreeg ik de mogelijkheid om een mbo-opleiding tot beveiliger te volgen. Een leuke uitdaging, want ik leerde er over verschillende soorten branden en gebouwen. Momenteel zou ik me graag verdiepen in de psyche van de gedetineerden. Deze aanvraag heb ik op papier gezet en ik ga er binnenkort over in gesprek. DJI staat hier echt voor open en denkt mee over aanvullende opleidingen en cursussen. Dagelijks sporten we zo’n 2 uur en leren we over handboeitechnieken, celprocedures en afstand bewaren. Zo blijven we onszelf ontwikkelen. Ik kwam binnen met een lege riem en mag daar nu handboeien, pepperspray en een wapenstok aan hangen. Maar ook op het gebied van bedrijfshulpverlening en interne bijstand heb ik certificaten behaald.’

Ik werk voor Nederland

Ooit rolde ik in dit vak, nu ben ik specialist Europees aanbesteden

Mahena van Vliet


Senior adviseur Europees aanbesteden
Dienst Justitiële Inrichtingen

Studeerde korte tijd rechten en kwam uit bij een marketingopleiding.

Lees meer over Mahena van Vliet
Veenhuizen zit in mijn DNA

Bob van der Veen


Teammanager Operations
Dienst Justitiële Inrichtingen

Werkt al geruime tijd in Veenhuizen. Maakte eerder een uitstap naar het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Houdt van de diversiteit en cultuur van DJI.

Lees meer over Bob van der Veen
Inkoopvak verandert altijd, dat houdt me scherp

Kevin Oosterbaan


Contractmanager
Dienst Justitiële Inrichtingen

Volgde een traineeship tot technisch tekenaar gespecialiseerd in procesinstrumentatie.

Lees meer over Kevin Oosterbaan
Ik wil dat klanten geen zorgen hebben over inkoop

Esther van der Waals


Senior adviseur inkoop
Dienst Justitiële Inrichtingen

Werkte jarenlang als inkoper bij een groothandel in natuurvoeding.

Lees meer over Esther van der Waals
Ik wil de maatschappij beschermen én bijdragen aan een succesvolle terugkeer in de samenleving

Michelle


Behandelcoördinator
Dienst Justitiële Inrichtingen

Combineert haar achtergrond in rechten met psychologie. Volgde de opleiding EMDR-therapeut en schematherapeut.

Lees meer over Michelle
Het huis van bewaring voelt als een dorp op zich

Wesley


Penitentiair inrichtingswerker
Dienst Justitiële Inrichtingen

Is altijd op zoek naar de juiste balans tussen het vertrouwen winnen van gedetineerden en ervoor zorgen dat zij zich aan de regels houden.

Lees meer over Wesley
Ik doe mijn werk voor de jongens die ik wél kan helpen hun leven op de rit te krijgen

Nicole


Forensisch therapeutisch medewerker
Dienst Justitiële Inrichtingen

Startte haar loopbaan bij DJI al op haar 17e. Volgt de hbo-opleiding social work. Onderneemt graag sociale activiteiten met haar collega’s.

Lees meer over Nicole
Iemand kunnen bereiken die zorg mijdt, dat geeft een kick

Marcel


Sociaal psychiatrisch verpleegkundige
Dienst Justitiële Inrichtingen

Racet graag ‘offroad‘ met zijn radiografisch bestuurbare auto. Houdt van lezen, onder andere thrillers en fantasy. Geniet van lekkere vakanties.

Lees meer over Marcel
De uiteenlopende ziektebeelden en ethische dilemma’s maken dit werk uitdagend

Domenique


Basisarts
Dienst Justitiële Inrichtingen

Studeerde geneeskunde in Leiden en biomedische wetenschappen in Amsterdam. Heeft een sterke interesse in computers, technologie en actualiteiten.

Lees meer over Domenique
Sparren met andere contractmanagers vind ik enorm leerzaam

Anne Ensing


Contractmanager
Dienst Justitiële Inrichtingen

Studeerde facilitair management aan de hogeschool van Rotterdam en deed daarna in deeltijd een master bedrijfskunde. Volgde tijdens haar werk een opleiding contractmanagement.

Lees meer over Anne Ensing
We hebben flinke stappen gezet op het gebied van diversiteit bij DJI

Öner


Afdelingshoofd
Dienst Justitiële Inrichtingen

Groeide op in Rotterdam. Startte zijn carrière als beroepsmilitair en gooide in 2013 het roer om. Deed de opleiding maatschappelijk werk en ging aan de slag als woonbegeleider.

Lees meer over Öner
Ons hoofddoel is dat gedetineerden niet opnieuw delicten plegen

Niki Kuin


Behandelcoördinator
Dienst Justitiële Inrichtingen

Doet naast haar werk een specialistische opleiding tot klinisch neuropsycholoog. Is de eerste die dat doet binnen het gevangeniswezen. Studeerde psychologie in Nijmegen.

Lees meer over Niki Kuin
Angst hebben in mijn functie is geen optie

Tommy


Werkmeester PI Ter Apel
Dienst Justitiële Inrichtingen

Studeerde handel en economie waarna hij verhuisde van omgeving Den Haag naar Groningen. Naast lekker eten knapt hij graag huizen op en reist de wereld over.

Lees meer over Tommy
Iedereen in ons team moet 100% zichzelf kunnen zijn

Mustapha Ahajjam


Directiesecretaris
Dienst Justitiële Inrichtingen

Voltooide de hbo-studie sociaal pedagogische hulpverlening. Klom van gevangenisbewaarder via afdelingshoofd op tot directiesecretaris bij DJI.

Lees meer over Mustapha Ahajjam
Down icon Links icon Rechts icon Up icon Facebook icon Instagram icon Linkedin icon Linkedin icon Magnet.me icon Menu icon Search icon Twitter icon Twitter icon