Wesley

Het huis van bewaring voelt als een dorp op zich
Portretfoto Wesley

Wesley
Penitentiair inrichtingswerker
Dienst Justitiële Inrichtingen

Is altijd op zoek naar de juiste balans tussen het vertrouwen winnen van gedetineerden en ervoor zorgen dat zij zich aan de regels houden. Het grootste compliment dat je kunt krijgen? Dat een gedetineerde je bij zijn ontslag bedankt en zegt dat hij een goede begeleiding heeft gehad.

Wesley werkt sinds 2019 als penitentiair inrichtingswerker in Sittard. Hij vindt het heerlijk dat hij nooit weet wat de dag hem brengt. De spanning, onvoorspelbaarheid én de mensen drijven hem om er iedere dag weer voor te gaan. Het grootste compliment dat hij en zijn collega’s kunnen krijgen? Wesley: ‘Dat gedetineerden ons bedanken bij hun ontslag.’


Achter de muren

‘Na mijn mbo-opleiding maatschappelijke zorg ging ik aan de slag als begeleider van mensen met een verstandelijke beperking of een psychiatrische stoornis. Toen zag ik een vacature voor de Penitentiaire Inrichting (PI) in Sittard. Hier had ik goede herinneringen aan, want tijdens mijn opleiding heb ik in deze PI een rondleiding gehad. In Sittard hebben maar weinig mensen weet van wat zich achter deze muren bevindt. Toen ik zag hoe het was om te werken in deze gesloten setting, was ik verrast. Voor de rondleiding had ik nooit gedacht dat je als maatschappelijk werker aan de slag kon in een gevangenis.

Een klein dorp

Ik verdiepte mij in de functie van penitentiair inrichtingswerker en kwam door de selectie. In de vacature las ik dat een werkdag nooit hetzelfde is. Inmiddels kan ik zeggen dat dat écht zo is. Het is hier nooit saai. In het Huis van Bewaring kom je telkens met nieuwe mensen in aanraking die je moet leren kennen. In het begin moest ik natuurlijk wel even wennen. Je komt in een soort van klein dorp terecht, in een wereld op zich. Ik moest de mannen leren kennen en de mannen mij. Ook de werkwijze was wennen. Maar al snel wist ik de gedetineerden op hun gemak te stellen en liep ik met een gerust hart over de afdeling.

Mentor van gedetineerden

In het Huis van Bewaring verblijven ongeveer 90 gedetineerden. We begeleiden ze de hele dag. De ene helft begint ’s ochtends met arbeid, de andere helft met recreatie. Denk hierbij aan een bezoek aan de bibliotheek, fitness of voetbal of beeldbellen met familie. Luchten is ook een vast onderdeel van de dag. Het 2e dagdeel wisselen de groepen van plek. We zijn allemaal mentor van zo’n 8 gedetineerden. Dit is prettig, want op deze manier leer je hen beter kennen. Zo begeleid je de gedetineerden bijvoorbeeld wanneer zij voor de 1e keer in de PI komen en probeer je ze op hun gemak te stellen. Ook ben je een aanspreekpunt bij vragen of als er iets is.

De juiste balans vinden

Natuurlijk gaat het er niet altijd gemoedelijk aan toe. Je moet ook weleens streng zijn uiteraard. Of slecht nieuws brengen. Zo was het bijvoorbeeld best een uitdaging om de gedetineerden uit te leggen wat er in de wereld aan de hand was toen het coronavirus uitbrak. En er zijn ook weleens incidenten. Want laten we eerlijk zijn: deze mensen zitten hier niet om hun zweetvoeten. Aan ons als penitentiair inrichtingswerkers de uitdaging om de juiste balans te vinden tussen het zorgen dat regels worden opgevolgd en het vertrouwen winnen waardoor zij die regels makkelijker aannemen.

Goede arbeidsvoorwaarden

Teamwork is belangrijk in de PI. Je moet op elkaar vertrouwen als collega’s. De werkdruk kan soms ook behoorlijk hoog zijn, dus het is fijn als je die samen kunt delen. In het verdelen van diensten zijn we trouwens best flexibel. In principe draaien we allemaal nacht- en weekenddiensten, maar hierin houden we wel rekening met elkaars wensen. Met een mbo 4-diploma verdien je maar op weinig plekken zoveel als hier. Ook de 13e maand en het aantal vakantiedagen zijn fijn. Daarnaast krijg je echt wel kansen om te groeien als je die ambitie hebt. Zelf ben ik bijvoorbeeld al vrij snel gepromoveerd naar senior penitentiair inrichtingswerker. In de toekomst hoop ik me te ontwikkelen tot casemanager.’

Ik werk voor Nederland

Ooit rolde ik in dit vak, nu ben ik specialist Europees aanbesteden

Mahena van Vliet

Senior adviseur Europees aanbesteden
Dienst Justitiële Inrichtingen

Veenhuizen zit in mijn DNA

Bob van der Veen

Teammanager Operations
Dienst Justitiële Inrichtingen

Inkoopvak verandert altijd, dat houdt me scherp

Kevin Oosterbaan

Contractmanager
Dienst Justitiële Inrichtingen

Ik wil dat klanten geen zorgen hebben over inkoop

Esther van der Waals

Senior adviseur inkoop
Dienst Justitiële Inrichtingen

Ik wil de maatschappij beschermen én bijdragen aan een succesvolle terugkeer in de samenleving

Michelle

Behandelcoördinator
Dienst Justitiële Inrichtingen

Ik doe mijn werk voor de jongens die ik wél kan helpen hun leven op de rit te krijgen

Nicole

Forensisch therapeutisch medewerker
Dienst Justitiële Inrichtingen

Ik kwam binnen met een lege riem en mag daar nu handboeien, pepperspray en een wapenstok aan hangen

Sergio

Complexbeveiliger
Dienst Justitiële Inrichtingen

Iemand kunnen bereiken die zorg mijdt, dat geeft een kick

Marcel

Sociaal psychiatrisch verpleegkundige
Dienst Justitiële Inrichtingen

De uiteenlopende ziektebeelden en ethische dilemma’s maken dit werk uitdagend

Domenique

Basisarts
Dienst Justitiële Inrichtingen

Sparren met andere contractmanagers vind ik enorm leerzaam

Anne Ensing

Contractmanager
Dienst Justitiële Inrichtingen

We hebben flinke stappen gezet op het gebied van diversiteit bij DJI

Öner

Afdelingshoofd
Dienst Justitiële Inrichtingen

Ons hoofddoel is dat gedetineerden niet opnieuw delicten plegen

Niki Kuin

Behandelcoördinator
Dienst Justitiële Inrichtingen

Angst hebben in mijn functie is geen optie

Tommy

Werkmeester PI Ter Apel
Dienst Justitiële Inrichtingen

Iedereen in ons team moet 100% zichzelf kunnen zijn

Mustapha Ahajjam

Directiesecretaris
Dienst Justitiële Inrichtingen

Down icon Links icon Rechts icon Up icon Facebook icon Instagram icon Linkedin icon Linkedin icon Magnet.me icon Menu icon Search icon Twitter icon Twitter icon