Ga direct naar navigatie Ga direct naar hoofdcontent

Daniëlle Kretz

We verspillen bijna 30% minder dan in 2010
Danielle Kretz

Daniëlle Kretz
Teamcoördinator Duurzaam Voedsel
Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

Studeerde bestuurskunde in Rotterdam en daarna – postdoctoraal - milieukunde. Speelt toneel in het toneelgezelschap dat ze zelf heeft opgericht. Houdt van lezen en rijdt graag paard.

Duurzamer eten en minder voedsel weggooien is een hot topic, zowel binnen het ministerie van Landbouw Natuur en Voedselkwaliteit als in het maatschappelijk veld. Daniëlle Kretz leidt het team Duurzaam Voedsel dat onder andere de strijd aangaat met voedselverspilling.


 ‘Tijdens mijn studie bestuurskunde deed ik het keuzevak milieukunde en vielen me de schellen van de ogen. Gifstortingen, zure regen, CO2-uitstoot: ik was verontwaardigd over hoe de wereld eraan toe was. Daarom ben ik me in een postdoctorale studie verder gaan verdiepen in milieuproblematiek. Eerst werkte ik bij gemeenten. Maar om echt invloed uit te oefenen, moest ik bij het ministerie zijn. Daar wordt beleid en wet- en regelgeving gemaakt. Nu bekijk ik het probleem van voedselverspilling met mijn milieukunde-bril op.

Verspillingsfabriek

Bij LNV ben ik enerzijds beleidsmedewerker en aanspreekpunt op het onderwerp duurzame voeding, bijvoorbeeld bij Kamervragen. Daarnaast ben ik teamcoördinator en bezoek ik partijen in het veld, zoals de Verspillingsfabriek in Veghel waar alle partijen die aan dit thema werken samenkomen. Ook gaan we op werkbezoek naar het buitenland en mobiliseren we burgers, bedrijven en andere ministeries om stappen te zetten richting ons doel voor 2030: de helft minder verspilling.

Prullenbak met camera

Leuk is dat mijn werk concreet vruchten afwerpt. Zo ontwikkelden we een campagne met het Voedingscentrum en zijn we als LNV betrokken bij allerlei activiteiten in het veld, als geldschieter of als inhoudelijk partner. Ik zie ook van dichtbij hoe de markt innoveert om voedselverspilling tegen te gaan. Zo is er bijvoorbeeld een prullenbank ontwikkeld die met een weegschaal en camera meet hoeveel je weggooit. Ons werk heeft impact, want terwijl we in 2010 nog 48 kilo voedsel per persoon verspilden, is dat in 2019 34 kilo. Een daling van 29%.’

Ik werk voor Nederland

Ik had behoefte aan regelgeving om dierenwelzijn te borgen
Pauline Vooren
Toezichthoudend dierenarts bij de NVWA
Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

Studeerde diergeneeskunde aan de Universiteit van Utrecht. Beide ouders zijn dierenarts. Werkte 6 jaar lang in verschillende dierenartspraktijken voor gezelschapsdieren.

Lees meer over Pauline Vooren
Ik krijg energie van hectiek en werk wat ertoe doet
Frank Kooiman
Manager bij directie plantaardige agroketens en voedselkwaliteit
Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

Studeerde bestuurskunde in Tilburg en Budapest. Volgde het Rijkstraineeprogramma bij het ministerie van Economische Zaken (EZK).

Lees meer over Frank Kooiman
Ik geef een stem aan dieren, ook bij LNV
Henny van Rij
Coördinerend beleidsmedewerker Duurzame Veehouderij
Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

Studeerde beleidsgerichte milieukunde aan de Universiteit van Nijmegen. Werkte 11 jaar op het toenmalige ministerie van VROM en maakte toen de overstap naar het ministerie van LNV.

Lees meer over Henny van Rij
Ik werk aan een natuurinclusieve samenleving
Bas Volkers
Coördinator cluster Natuur en Samenleving
Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

Studeerde landschapsarchitectuur aan de universiteit van Wageningen. Begon na zijn studie als Rijkstrainee.

Lees meer over Bas Volkers
Brussel voelt ondertussen als een tweede thuis
Ata Vahdatzade
Coördinator Landbouw en Visserij Raad
Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

Behaalde een master international and european public law aan de Erasmus Universiteit.

Lees meer over Ata Vahdatzade
Down icon Links icon Rechts icon Up icon Facebook icon Instagram icon Linkedin icon Linkedin icon Magnet.me icon Menu icon Search icon Twitter icon Twitter icon