Ga direct naar navigatie Ga direct naar hoofdcontent

Traineeship BoFEB voor startende algemeen economen

BoFEB is een traineeship voor jonge economen. De ideale start voor een carrière bij het Rijk.

Ben je net klaar met je universitaire studie economie of heb je goede kennis van financiën en economie? En ben je nieuwsgierig naar een carrière bij het Rijk? Dan is het traineeship Beroepsopleiding Financieel-Economisch Beleidsmedewerker (BoFEB) voor jou de perfecte kans! Met behulp van colleges, casussen en werkbezoeken stomen wij je in een halfjaar klaar voor de praktijk: een uitgebreid kijkje in de keuken van een ministerie of andere financieel-economische instelling. Na afloop ligt de Haagse wereld aan je voeten!

Een geleidelijke overgang van studie naar werk, waarbij je de kneepjes van het vak beleidsmedewerker leert: dat is het traineeship BoFEB in een notendop. Het eerste halfjaar volg je samen met de andere BoFEB-trainees colleges, waar we thema’s als de overheidsfinanciën behandelen. Maar we trainen ook je vaardigheden, zoals het schrijven van adviesnotities. Bij deze praktijkopdrachten gebruiken we actuele casussen. Daarnaast krijg je een interessant inkijkje in financieel-economische instellingen in binnen- en buitenland door de werkbezoeken die we afleggen.

Alles wat je in de eerste zes maanden leert, breng je in het tweede halfjaar in de praktijk bij een ministerie of instelling. Meekijken? Integendeel: je draait mee als volwaardig medewerker en krijgt je eigen dossiers. Net als iedere collega werk je mee aan oplossingen voor maatschappelijke kwesties, misschien wel aan maatregelen voor de woningmarkt of werknemersregelingen. En na afloop van dit traineeship? Dan is de kans groot dat je aan de slag mag bij een van onze ministeries of instellingen. De ervaring leert dat er altijd plek is voor iemand die dit traineeship succesvol afrondt.

 • Je hebt een universitaire studie afgerond, bij voorkeur in de richting algemene economie of econometrie. Heb je een andere wo-opleiding gevolgd, maar wel uitstekende kennis van financiën en economie? Ook dan nodigen we je van harte uit om je aan te melden voor dit traineeship. Verder:

  • weet je wat er speelt op politiek en economisch vlak;
  • beschik je over analytische vaardigheden: je kunt snel doordringen tot de kern van zaken en verbanden leggen tussen gegevens;
  • kun je je een oordeel vormen over zaken, en mensen hiervan met goede argumenten overtuigen;
  • beschik je over goede communicatieve vaardigheden. Tijdens het eerste halfjaar besteden we volop aandacht aan je schrijfvaardigheden.
 • Als deelnemer aan het BoFEB-traineeship ben je het gehele jaar van de opleiding in dienst van het desbetreffende ministerie of de overheidsinstantie waar je praktijkervaring opdoet. Je ontvangt een salaris dat gelijk is aan dat van een startende academicus (schaal 10) bij de rijksoverheid: een salaris van  € 2.738,- bruto per maand. Dit bedrag is exclusief het individueel keuzebudget, dat 16,3% is van je brutosalaris. Het totale salaris bedraagt hiermee € 3.184,- bruto per maand.

  Waar je nog meer op kunt rekenen? Lees het op de website van BoFEB.

 • Zie jij dit traineeship wel zitten? Solliciteer dan naar een plaats in de septembergroep 2021. De deadline voor sollicitaties wordt te zijner tijd bekendgemaakt via deze website. Je kunt eenvoudig solliciteren via een sollicitatieformulier. We ontvangen dan graag je cv, een motivatiebrief en de cijferlijsten van de bachelor- en masterfase van je studie.

  Werkplekken

  Word je uitgenodigd voor een gesprek? Dan ontvang je een gedetailleerd overzicht van de directies bij ministeries en andere overheidsorganisaties waar je in het tweede halfjaar aan de slag kunt. We horen graag naar welke plek(ken) jouw voorkeur uitgaat. Lees meer over de sollicitatieprocedure op de website van BoFEB.

  Meer informatie

  Wil je meer informatie over het traineeship? Neem dan contact op met Jan Donders, directeur BoFEB, via 070- 3797734 of per email.

  Ervaringen oud-deelnemers

  Benieuwd naar de ervaringen van oud-deelnemers aan het traineeship? Karlijn Kersten (070 – 3427122 of per email), en Bas ten Dam (070 – 3427495 of per email) vertellen je er graag over!

Andere traineeships

Down icon Links icon Rechts icon Up icon Facebook icon Instagram icon Linkedin icon Linkedin icon Magnet.me icon Menu icon Search icon Twitter icon Twitter icon