De Rijksoverheid koopt jaarlijks voor ongeveer €10 miljard aan goederen en diensten in. Of het nu gaat om de inkoop van medicinale cannabis, de ICT-infrastructuur of duurzame kantoorinrichting voor de gehele Rijksoverheid. Jij overziet het totaalplaatje, bent kritisch, weet mensen te verbinden en doelen te bereiken. Heb jij je wo-studie bijna of net afgerond? Het Traineeship Rijksinkoopprofessionals, stoomt je in 2 jaar tijd klaar voor een glanzende carrière in het inkoopvak.
Traineeship Rijksinkoopprofessionals
Het Traineeship Rijksinkoopprofessionals biedt je de kans om het inkoopvak op topniveau binnen de Rijksoverheid te leren kennen. Heb jij een (bijna) afgeronde academische opleiding (wo-master)? Meld je dan aan voor het 2-jarig programma waarna je jezelf inkoopprofessional mag noemen.
-
Om in aanmerking te komen voor het Traineeship Rijksinkoopprofessionals heb je een (bijna) afgeronde wo-opleiding nodig. Je bent leergierig en nieuwsgierig, en je kunt je met alle studierichtingen aanmelden. In principe ben je niet langer dan 2 jaar geleden afgestudeerd en heb je niet meer dan 2 jaar werkervaring (gerekend vanaf de startdatum van het programma).
-
Als trainee beschik je over een aantal basiscompetenties:
Analyserend vermogen
Je herkent de kern en de verbanden in situaties, vraagstukken en gegevens. Je selecteert de juiste informatie uit diverse bronnen. Je maakt onderscheid tussen hoofd- en bijzaken. Je brengt een logische structuur aan in een veelheid van informatie. Je legt verbanden tussen gegevens en/of vraagstukken. Je onderscheidt oorzaak en gevolg. Je hanteert bij de analyse verschillende invalshoeken.
Creativiteit
Je komt met nieuwe oplossingen en ideeën. Je bekijkt een vraagstuk vanuit andere invalshoeken en bedenkt niet-alledaagse oplossingen. Je gebruikt bestaande mogelijkheden op een andere manier. Je bedenkt nieuwe werkwijzen, diensten of producten.
Durf
Je neemt risico’s indien nodig of gewenst en gaat lastige situaties niet uit de weg. Je wijkt zo nodig af van afspraken, gewoontes of procedures. Je hanteert een aanpak waarmee nog geen of weinig ervaring is opgedaan.
Organisatiesensitiviteit
Je houdt rekening met de gevolgen van interne ontwikkelingen, beslissingen en acties voor de organisatie. Je kent het beleid, de spelregels, de verhoudingen en belangen in de organisatie. Je bent op de hoogte van relevante ontwikkelingen binnen de organisatie en bij eventuele ketenpartners. Je herkent gevoeligheden, risico’s en kansen en handelt daarnaar. Je gaat bij de juiste personen na of er draagvlak is.
Overtuigingskracht
Je spant je in om anderen te winnen voor een idee of standpunt. Je maakt daarbij gebruik van logische en relevante argumenten. Je stemt argumenten en stijl af op de doelgroep. Je brengt op het juiste moment de juiste argumenten naar voren. Je brengt een voorstel of argumenten met stelligheid en enthousiasme.
Plannen en organiseren
Je bepaalt een geschikte werkaanpak voor een gegeven doel of taak en regelt de uitvoering. Je vertaalt een gegeven doel of resultaat in activiteiten, voor jezelf of voor anderen. Je stelt prioriteiten, voor jezelf of voor anderen. Je maakt een realistische raming van de tijd, mensen en middelen die voor het werk nodig zijn. Je houdt rekening met de agenda van betrokkenen. Je stemt de planning zo nodig af op lopende processen en ontwikkelingen. Je zorgt ervoor dat de benodigde mensen en middelen op het juiste moment beschikbaar zijn. Je organiseert het werk zodanig dat het overdraagbaar is en rapportage mogelijk is.
Resultaatgericht
Je richt je op het bereiken van een vooraf bepaald resultaat. Je formuleert concrete doelen en vertaalt doelen in concrete afspraken. Je geeft het behalen van resultaten hoge prioriteit. Je levert de afgesproken resultaten op het afgesproken moment.
Samenwerken
Je werkt samen met anderen aan een gezamenlijk doel. Je zoekt de samenwerking op. Je stemt het eigen werk af op anderen. Je deelt kennis, informatie en ideeën met anderen. Je toont belangstelling voor de ideeën van anderen. Je draagt bij aan een goede onderlinge werkrelatie. Je helpt anderen, waar nodig. Je stelt waar nodig het gemeenschappelijke resultaat boven het persoonlijk belang.
Zelfontwikkeling
Je werkt actief aan de eigen ontwikkeling. Je werkt je actief in nieuwe materie of een werksituatie in. Je houdt relevante kennis en vaardigheden op peil. Je gaat actief op zoek naar leerervaringen. Je leert van eigen ervaringen en fouten en vraagt om feedback. Je benut feedback en suggesties van anderen. Je past verworven kennis, inzicht en vaardigheden in de praktijk toe. Je laat zien inzicht te hebben in de eigen sterke en zwakke punten.
-
Inkoopprofessionals bij de (Rijk)soverheid leiden de meest complexe inkoopprojecten zodanig dat de overheid het beste van de markt haalt, die markt maximaal laat presteren en tegelijkertijd een maatschappelijk bijdrage laat leveren. Je krijgt veel verantwoordelijkheid, bent betrokken bij grote impactvolle projecten die soms ook in de politieke schijnwerpers staan en voert intensieve gesprekken waarin je al je vaardigheden moet aanwenden. Als je wordt geselecteerd voor het Traineeship Rijksinkoopprofessionals ga je aan de slag bij 1 van de 20 inkoopcentra of de Gemeente Den Haag. De locaties van de inkoopcentra bevinden zich onder andere in Apeldoorn, Bilthoven, Den Haag, Groningen, Utrecht, Woensdrecht. Tegelijkertijd begin je aan een 2-jarig opleidingsprogramma. Je doet brede inhoudelijke kennis op, werkt aan je rijksbrede netwerk en besteedt aandacht aan de ontwikkeling van je persoonlijke vaardigheden en competenties.
Werkplek
In 2 jaar werk je in principe op 3 verschillende werkplekken bij ten minste 2 verschillende inkoopcentra. Dit jaar zijn er ook 2 inkooptraineeplekken beschikbaar bij de Gemeente Den Haag. Waar je gaat werken en wat je gaat doen stemmen we af op jouw persoonlijke affiniteiten en ontwikkelpad. Bij de inkoopcentra maak je kennis met de vele facetten van de rijksinkoop en werk je toe naar steeds complexere inkooptrajecten in multidisciplinaire teams. In die teams vervult de inkoopprofessional meestal de leidende rol.Het gaat over complexe aanbestedingstrajecten die altijd een nationaal maatschappelijk belang dienen en maatschappelijk verantwoord worden ingekocht met aandacht voor milieu, mens en dier.
Contact met andere trainees
Tijdens je traineeperiode ontmoet je regelmatig andere trainees om ervaringen uit te wisselen. Je organiseert zelf excursies en werkbezoeken en volgt gezamenlijk het opleidingsprogramma. Je ontmoet ook de trainees van de andere programma’s van de Rijksoverheid bij de Rijksacademie. Zo bouw je een uitgebreid netwerk op waar je veel profijt van hebt. -
- Je hebt een (bijna) afgeronde wo-opleiding in een willekeurige studierichting.
- Je bent niet langer dan 2 jaar geleden afgestudeerd, gerekend vanaf de startdatum van het programma.
- Je hebt maximaal 2 jaar werkervaring, gerekend vanaf de startdatum van het programma.
-
Je krijgt de kans om het inkoopvak op topniveau van de allerbeste docenten binnen de Rijksoverheid te leren en je vaardigheden verder te ontwikkelen. Gedurende 2 jaar maak je kennis met de verschillende aspecten en onderdelen van Rijksinkoop. Daarnaast biedt het afronden van het traineeship je gegarandeerd een carrière op het gebied van inkoop en uitstekende carrièrekansen op andere vlakken in de bedrijfsvoering.
Opleiding
De Rijksacademie voor Financiën, Economie en Bedrijfsvoering verzorgt het opleidingsprogramma en bevat het beste dat er op het gebied van vaardighedenontwikkeling en inkoopkennis te verkrijgen is. Je maakt kennis met het overheidslandschap, het inkoopvak en de inkoopwerkveld. Ook leer je alles over de inkoopmaterie zodat je als inkoopprofessional de geavanceerde inkooptechnieken tot in de puntjes beheerst. Uiteraard besteden we aandacht aan je vaardigheden om jouw persoonlijke effectiviteit te maximaliseren. We werken op interactieve wijze aan je vergadertechnieken, adviesvaardigheden, leiden van groepen/projecten en optimaal opereren in politiek-bestuurlijke omgevingen. Verder helpt intervisie je om de opgedane kennis in de praktijk te brengen.
Begeleiding
De traineecoördinator begeleidt jou en je mede-trainees gedurende de 2 jaar van het traineeprogramma. Daarnaast krijg je een persoonlijke begeleider op de werkplek die in staat is om jou uit te dagen, het beste uit jezelf te halen en je maximaal te ontwikkelen. Je functioneren wordt periodiek met jou geëvalueerd.
Arbeidsvoorwaarden
Als trainee krijg je een tijdelijke aanstelling van 2 jaar. De Rijksoverheid werkt met een salarisschalensysteem. Je start in schaal 10.0 op basis van een 36-urige werkweek (38-urige werkweek bij het ministerie van Defensie met bijbehorend salaris). Verder bieden we je een aantrekkelijk pakket secundaire arbeidsvoorwaarden.
Meer weten? Kijk dan op de pagina met alles over arbeidsvoorwaarden bij de Rijksoverheid.
Na je traineeperiode
Na anderhalf jaar krijg je een eindbeoordeling. Daarin wordt vastgesteld of je goed gefunctioneerd hebt. Als dat het geval is, kun je rekenen op een vaste aanstelling, maar je kunt vanaf dat moment ook reageren op alle interne vacatures binnen de Rijksoverheid.
Als je het 2-jarige programma succesvol hebt doorlopen, ontvang je het certificaat dat bewijst dat je inkoopprofessional bent. Binnen elke overheidsorganisatie en bij veel private organisaties (zoals adviesbureaus) behoor je daarmee tot een zeer gewilde doelgroep. Door tijdens het programma nadrukkelijk te werken aan uiteenlopende vaardigheden, zijn je carrièrekansen ook op andere vlakken in de bedrijfsvoering uitstekend.
-
De sollicitatieperiode is gesloten.
De procedure bestaat uit de volgende stappen:
-
Solliciteren
Je kunt alleen solliciteren voor het Traineeship Rijksinkoopprofessionals tijdens de sollicitatieperiode. Dit doe je door het insturen van een motivatiebrief en je cv.
-
Psychologische tests
Na de sluitingsdatum vindt eerst de briefselectie plaats. Ben je door de briefselectie heen dan vragen we je om online enkele psychologische tests te doen. Het gaat om een capaciteitentest, een persoonlijkheidstest en een drijfverentest.
-
Speeddates
Zijn de uitkomsten van de psychologische test goed, dan nodigen we je uit voor een aantal speeddates. In 1 uur voer je 4 gesprekken van elk 10 minuten met een inkoper van de deelnemende inkooporganisaties. Daarbij gaan we dieper in op je motivatie en de gevraagde competenties.
-
Gesprek
Jouw cv in combinatie met de resultaten van je psychologische test en de uitkomsten bij de speeddates, bepalen of we je daadwerkelijk voordragen aan een van de inkoopcentra van de Rijksoverheid. Het betreffende inkoopcentrum voert een selectiegesprek met jou en nog een aantal andere kandidaten.
-
De keuze valt op jou
Als de keuze op jou valt, krijg je een aanstelling als trainee van het Traineeship Rijksinkoopprofessionals. Vanaf september ga je dan daadwerkelijk aan de slag bij een van de inkoopcentra. Afhankelijk van je werkplek kan een veiligheidsscreening onderdeel uitmaken van de sollicitatieprocedure.
Planning 2018
Start sollicitatieperiode 20 april 2018 Sluiting sollicitatieperiode 13 mei 2018 om 23.59 uur Psychologische tests (online) Week 20 Speeddates 7 en 8 juni 2018 Selectiegesprekken Week 25 t/m 27 Start traineeprogramma 1 september 2018 -
-
Heb je nog vragen of wil je meer informatie over het Traineeship Rijksinkoopprofessionals? Stuur dan een e-mail naar TRIP@rijksoverheid.nl.