Jan Kolvoort

Met de zonnepanelen op het middenterrein wekt het knooppunt zijn eigen stroom op
Jan Kolvoort

Jan Kolvoort
Omgevingsmanager wegverbreding A6
Rijkswaterstaat

  • Studeerde civiele techniek aan de TU Delft, richting verkeersbouwkunde. Begon in 1980 bij de Rijksdienst voor de IJsselmeerpolders, die 10 jaar later opging in Rijkswaterstaat. Sinds 2008 is Jan omgevingsmanager bij Rijkswaterstaat Midden-Nederland.
  • Behalve van snelwegen houdt Jan van fietspaden: hij is regelmatig te vinden op de racefiets. Jan heeft jarenlang een jeugdorkest begeleid, en zou graag zijn dwarsfluit weer eens oppakken. Ook leest hij graag historische boeken, romans en non-fictie.

Binnen Rijkswaterstaat is omgevingsmanager Jan Kolvoort de intermediair tussen het projectteam dat de A6 verbreedt en de vele omgevingspartijen. Hij heeft een breed werkpakket: het coördineren van grondaankoop, het bewaken van de geluidssituatie en de luchtkwaliteit, maar bijvoorbeeld ook de zorg voor een schone bodem.


Duurzame aanleg

‘Rijkswaterstaat breidt het wegennet uit tussen Schiphol, Amsterdam en Almere. Het is een omvangrijk project dat jarenlang loopt, en bestaat uit afzonderlijke deelprojecten rond de A1, de A6, de A9 en de A10. Bij de A6 gaat het om een verbreding van de bestaande weg, van 2 keer 2 naar 2 keer 4 stroken. Het is een langgekoesterde wens van Almere, dat hierdoor beter bereikbaar zal worden. Deze gemeente heeft ons gevraagd om een stuk van de A6 duurzaam aan te leggen. We gaan de aannemer stimuleren met financiële prikkels: hoe meer hij het grondstoffentransport beperkt, hoe hoger het kostenvoordeel dat hij heeft. Zo bevorder je het hergebruik van zand en grond op locatie. Daarnaast betekent minder transport ook minder CO2-uitstoot.

Zonnepanelen in een verkeersknooppunt

Dit voorjaar selecteren we de aannemer voor het hele traject, en in 2017 beginnen de werkzaamheden. Behalve duurzaam aangelegd, moet het traject ook deels energieneutraal in het gebruik worden. Na brainstormsessies met marktpartijen en onderzoekers bedachten we dat dit kon met behulp van zonne-energie. Het grasland tussen de verschillende wegen binnen een knooppunt is eigendom van Rijkswaterstaat. Zulke stukken zijn verder ontoegankelijk, dus perfecte plekken voor zonnepanelen.

De keuze viel op het grasland binnen het knooppunt A6/A27. Met het formaat van een bescheiden voetbalveld is het groot genoeg om alle stroom op te wekken voor verlichting, matrixborden en dergelijke.

Terug waar het ooit begon

Ik werk niet voor het eerst aan het wegennet bij Almere. Dat deed ik aan het begin van mijn carrière ook al, toen ik bij de toenmalige Rijksdienst voor de IJsselmeerpolders projectleider was bij de aanleg van de stedelijke hoofdwegen in Almere en Zeewolde. Flevoland zou pas 5 jaar later een provincie worden, en het wegennet was nog lang niet af. De Rijksdienst ging in 1989 op in Rijkswaterstaat IJsselmeergebied, en ik werd vervolgens afdelingshoofd natte-planstudies in Lelystad. Hierop volgde een aantal jaren als afdelingshoofd Wegen en Verkeer in dezelfde regio. Altijd bleef ik in Flevoland werken, vanaf 2008 in de rol van omgevingsmanager. In die tijd was ook net de planstudie voor de verbreding van onder andere de A6 gestart, en keerde ik terug naar de plek waar het allemaal ooit begon. Het is erg leuk om de wegen van toen terug te zien, en me tegelijk bezig te houden met de snelweg van de toekomst.’

Ik werk voor Nederland

Ik geef leiding aan een team van 36 weginspecteurs en officieren van dienst
Rianne van Houten
Rijkswaterstaattrainee
Rijkswaterstaat

Volgde de master environmental en infrastructure planning aan de universiteit van Groningen. Politiek maakt een belangrijk deel uit van haar leven.

Lees meer over Rianne van Houten
Wij monitoren 24/7 alle kritieke ICT-systemen in objecten van Rijkswaterstaat
Floris van der Bas
Directeur IV RWS Netwerken
Rijkswaterstaat

Studeerde organisatiesociologie aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam.

Lees meer over Floris van der Bas
Van glasvezel tot software applicatie: ons team is ervan
Liesbeth Bijtenhoorn
Teamleider servicemanagement
Rijkswaterstaat

Studeerde voeding & diëtetiek, maar besloot een heel andere richting te kiezen.

Lees meer over Liesbeth Bijtenhoorn
De grote uitdaging is om al die losse systemen aan elkaar te knopen
Bekir Sentürk
Adviseur
Rijkswaterstaat

Studeerde bedrijfskundige informatica aan de Hogeschool Rotterdam.

Lees meer over Bekir Sentürk
In andere landen hebben ze soms nét andere sociale gebruiken
Kenneth Triest
Afstudeerstagiair
Rijkswaterstaat

Volgde de opleiding bestuurskunde en overheidsmanagement aan de Avans Hogeschool in Den Bosch. Liep stage bij Rijkswaterstaat Zuid-Nederland van januari tot juli 2014.

Lees meer over Kenneth Triest
30 kilometer techniek dwars door de weilanden
Jasper Middelkamp
Adviseur Systeemontwikkeling
Rijkswaterstaat

Studeerde Civiele Techniek aan de Universiteit Twente en voltooide deze opleiding in 2011. Werkte na zijn afstuderen een tijdje bij een inspectiebureau.

Lees meer over Jasper Middelkamp
Ik maak deel uit van een internationale vertegenwoordiging van solution architecten
Therry van der Burgt
Solution architect
Rijkswaterstaat

Studeerde informatica en werkte 11 jaar bij een commerciële dienstverlener voordat hij in 2006 de overstap maakte naar Rijkswaterstaat.

Lees meer over Therry van der Burgt
Bij gladheid bepaal ik wanneer we gaan strooien.
Arie Meijwaard
Coördinator Verkeer- en Wegmanagement Randstad
Rijkswaterstaat

Studeerde mbo Civiele Techniek. Opgeleid tot machinist wegenbouw asfalt. Begonnen in de wegenbouw als machinist.

Lees meer over Arie Meijwaard
Ik wil standaardiseren om te kunnen innoveren
Henk Kroeskamp
Afdelingshoofd
Rijkswaterstaat

Studeerde civiele techniek in Delft. Werkte als interim manager voor overheden en bedrijfsleven voordat hij de overstap naar de Rijksoverheid maakte.

Lees meer over Henk Kroeskamp
We hebben de markt keihard nodig voor onze ICT
Ton van der Veen
Directeur Bedrijfsvoering en Inkoop Informatievoorzieining
Rijkswaterstaat

Werkte na zijn studie bedrijfseconomie bij een gemeente, hoogheemraadschap, beleidsdepartement en momenteel bij Rijkswaterstaat, merendeels als leidinggevende.

Lees meer over Ton van der Veen
Rijkswaterstaat houdt zo goed mogelijk rekening met je toekomstwensen
Gerald Beekelaar
Technisch manager
Rijkswaterstaat

Studeerde civiele techniek aan de hts in Zwolle. Kwam in 1997 bij Rijkswaterstaat. Startte als projectleider inspectie en onderhoud, en werd daarna technisch manager.

Lees meer over Gerald Beekelaar
Ik maak een prototype catalogus waarin alle diensten van de Centrale Informatievoorziening van Rijkswaterstaat staan
Jim Schoorl
Stagiair
Rijkswaterstaat

Zat tijdens zijn middelbare school op de Engelstalige International School of the Hague. Doet nu de opleiding mediatechnologie aan de Hogeschool Leiden.

Lees meer over Jim Schoorl
Met mooi weer zien we zeehonden. Bij storm vliegen de computers door de stuurhut.
Florus Noordhoek
Kapitein
Rijkswaterstaat

Deed de mbo-opleiding Maritiem Officier aan de Zeevaartschool in Vlissingen. Begon op de grote vaart en ging de hele wereld rond.

Lees meer over Florus Noordhoek
Tussen de joystick die een wegverkeersleider bestuurt en de camera’s boven de snelweg gaan wel 10 verschillende ICT-systemen schuil
Hans de Knegt
Projectmanager ICT
Rijkswaterstaat

Studeerde bestuurskunde aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Wilde zijn organisatorische expertise graag combineren met zijn interesse in techniek.

Lees meer over Hans de Knegt
Ik onderzoek hoe de ideale contractmanager van Rijkswaterstaat er uit ziet
Lisette van Wijngaarden
Stagiair
Rijkswaterstaat

Rondde 2 bachelorstudies af. Deed eerst economie aan de Vrije Universiteit van Amsterdam en daarna bouwkunde aan de TU Delft.

Lees meer over Lisette van Wijngaarden
Down icon Links icon Rechts icon Up icon Facebook icon Instagram icon Linkedin icon Linkedin icon Magnet.me icon Menu icon Search icon Twitter icon Twitter icon