Ga direct naar navigatie Ga direct naar hoofdcontent

Audit Traineeship

Het Audit Traineeship is een 2-jarig programma voor pas afgestudeerde hbo’ers en wo’ers die zich willen specialiseren in het vakgebied van IT-auditing en accountancy. Tegelijkertijd zijn wij op zoek naar wo’ers die zich willen specialiseren in het vakgebied van Operational Auditing. Als audittrainee doe je onderzoek binnen de hele Rijksoverheid.

Het Audit Traineeship bij de Auditdienst Rijk is een programma van 2 jaar vol uitdagingen, waarbij je de juiste begeleiding krijgt om jezelf maximaal te ontwikkelen. Als audittrainee doe je vanuit de auditfunctie onderzoek binnen de hele Rijksoverheid en kun je de politieke, bestuurlijke en financiële werkelijkheid van de Rijksoverheid ontdekken. Het werk is gevarieerd doordat je bij verschillende rijksonderdelen aan het werk gaat, en door het type opdrachten dat je uitvoert.

Naast je werk volg je 1 dag in de week een (post)master aan de universiteit of je stelt zelf een programma samen met vakinhoudelijke opleidingen en trainingen.

Na je traineeperiode kun je aan de slag bij de Auditdienst Rijk.

Het Audit Traineeship bestaat uit 3 specifieke traineeships:

 • Het Operational Audit Traineeship
 • Het IT-Audit Traineeship
 • Het Financial Audit Traineeship

Als audittrainee kom je overal binnen de Rijksoverheid

(Beeldtitel: IT-Audit Traineeship.) VICTORIA VAN DER MARK: Ik ben Victoria van der Mark. Ik heb Kunstmatige Intelligentie gestudeerd en werk sinds 1 september als IT-audit trainee bij de Auditdienst Rijk. GERBEN BERGWERFF: Ik ben Gerben Bergwerff, IT-audit trainee bij de Auditdienst Rijk. Ik heb Kunstmatige Intelligentie gestudeerd. VAN DER MARK: Wat ik leuk vind aan het traineeship is dat je vanaf dag één in de onderzoeken zit. Je zit meteen in de functie van een IT-auditor. Op die manier kan ik m'n IT-kennis goed toepassen in de praktijk. Je werkt vier dagen per week en op vrijdag volg je een inhoudelijke opleiding. Dat kan een Post-Master IT-Auditing zijn of je kunt je verder verdiepen in cybersecurity, data-analyse of penetratietesten. Tijdens het traineeship kom je op veel plekken. Zo ben ik al bij DUO in Groningen geweest en ook verschillende ministeries, zoals Buitenlandse Zaken Economische Zaken en Financiën. Ik heb onderzocht hoe de overheid haar transacties uitvoert met de betaalapplicatie van ING en een DigiD-assessment uitgevoerd. Hierbij controleer je de beveiliging van de overheidswebsites waarbij je met DigiD kan inloggen om te kijken of de gegevens kunnen worden gewaarborgd. Onderzoek dat ik recent gedaan heb, is een onderzoek naar DUO in Groningen. Hierbij hebben we gekeken naar de inrichting van het netwerk. Je kunt op tekeningen kijken hoe het in elkaar zit maar eigenlijk wil je in de praktijk weten hoe iets zit. Daarom zijn we ook op locatie in de datacenters van DUO gaan kijken. De resultaten van dit onderzoek hebben we besproken met DUO en deze zijn uiteindelijk gepubliceerd op de website van de Rijksoverheid. (Beeldtekst: Geïnteresseerd? Kijk dan op: werkenvoornederland.nl/starters/audit-traineeship. Het Nederlandse wapenschild met daarnaast: Rijksoverheid. Beeldtekst: Werken voor Nederland. www.werkenvoornederland.nl.) RUSTIGE MUZIEK TOT HET EIND VAN DE VIDEO

 • Ben je klant- en resultaatgericht, assertief, leergierig, enthousiast, analytisch sterk en kun je goed samenwerken? Heb je affiniteit met IT, gevoel voor cijfers en ben je geïnteresseerd in procesbeheersing? Meld je dan aan voor het Audit Traineeship.

 • Als audittrainee bij de Auditdienst Rijk kom je overal. De Auditdienst Rijk werkt namelijk voor de hele Rijksoverheid. Dit doen we door heel het land en soms daarbuiten. Als audittrainee kom je, in de 2 jaar dat het traineeship duurt, dus bij veel van de organisaties binnen de Rijksoverheid over de vloer. Op kantoor en soms ook in het veld. Bijvoorbeeld gevangenissen, infrastructurele projecten of datacenters.

  Het auditwerk van de ADR als interne auditor van de Rijksoverheid is dan ook breed. Van controle van de jaarrekeningen tot onderzoeken op het gebied van ICT of veranderingen in organisaties. Leuke bonus: soms verschijnt er in de media een bericht over een project waaraan jij achter de schermen hebt meegewerkt.

  Naast het opdoen van ervaring in het auditwerk trek je als audittrainees ook op als groep in een speciale traineeopdracht en word je, naast het werk, verder opgeleid in het vak.

  Gedurende de 2 jaar van je traineeship zit je op verschillende plekken binnen de Rijksoverheid. Zo krijg je de kans om te ontdekken waar jouw interesses liggen en welke soort onderzoeken en controles jou het meeste aanspreken. Uiteraard krijg je ook hier passende begeleiding bij door collega-auditors en programmacoördinatoren.

  Ook krijg je binnen je traineeship veel ruimte voor persoonlijke ontwikkeling. Dankzij de contacten met je collega-trainees en de startersborrels die binnen de Rijksoverheid worden georganiseerd, breid je netwerk zich snel uit.

 • Het Operational Audit Traineeship is een opleidingsprogramma dat is opgezet door de Auditdienst Rijk voor wo-ers. Voor dit traineeship zijn wij op zoek naar talenten die zich willen specialiseren in Operational Auditing binnen de Rijksoverheid.

  Wie zijn wij?

  De Auditdienst Rijk is de onafhankelijke interne auditor van de Rijksoverheid. Met onderzoek naar sturing, beheersing en verantwoording helpt de Auditdienst Rijk de Rijksoverheid nog beter te functioneren. Wij werken in opdracht van alle ministeries.
  De ADR bestaat uit ruim 600 medewerkers met diverse achtergronden, zoals accountancy, bestuurskunde, psychologie en kunstmatige intelligentie.

  Programma

  Als Operational Audit Trainee voer je op verzoek van de ministeries onderzoeken uit. Ieder type opdracht is maatwerk. Dit loopt uiteen van de traditionele onderzoeken naar de betrouwbaarheid, doeltreffendheid en doelmatigheid van processen en systemen, via opdrachten gericht op wat goed is en wat beter kan, tot cultuurgerichte onderzoeken naar de ‘zachte’ kant van het functioneren van organisaties. Onderzoek hoeft daarbij niet alleen achteraf plaats te vinden, maar kan ook zeker nuttig zijn bij bijvoorbeeld het ontwerpen van processen en tijdens de uitvoering van projecten.

  Wat hebben wij jou te bieden?

  • een combinatie van werken en leren, zodat jij je in 2 jaar tijd kan ontwikkelen tot een rijksbreed inzetbare Operational Auditor.
  • een passende opleiding op het gebied van Operational Auditing volledig door ons betaald;
  • een aanvullend opleidingsprogramma gericht op persoonlijke ontwikkeling (kennis en vaardigheden);
  • intensieve begeleiding en coaching door zeer ervaren collega’s;
  • verschillende uitdagende opdrachten verspreid over de hele Rijksoverheid;
  • een prima startsalaris en uitstekende secundaire arbeidsvoorwaarden;
  • een informele en toch zakelijke werkomgeving waarin we respectvol met elkaar om gaan;
  • een ontzettend leuke en gezellige traineegroep waar je veel mee gaat beleven.

  Als Operational Audit Trainee krijg je een tijdelijke aanstelling van 2 jaar bij de Rijksoverheid. Na het voltooien van het traineeship kom je bij goed functioneren en goede studieresultaten in aanmerking voor een vast contract. Een prima opstap dus naar een mooie carrière bij de Rijksoverheid.

  Wat vragen wij van jou?

  • klaar zijn met je wo bestuurskunde, bedrijfskunde of een andere gerelateerde master:
  • een gezonde dosis nieuwsgierigheid en lef;
  • initiatief en durf;
  • motivatie om te studeren en werken tegelijk;
  • goede studieresultaten.

  Meer informatie en contact

  Ben jij nieuwsgierig geworden? Wil jij starten als Operational Audit Trainee bij de Auditdienst Rijk? Neem dan voor meer informatie over en sollicitatie op deze functie contact via audittraineeship@minfin.nl.

 • Het IT-Audit Traineeship is een 2-jarig opleidingsprogramma voor pas afgestudeerde hbo’ers en wo’ers. Voor dit traineeship zijn wij op zoek naar talenten met een afgeronde hbo- of wo-studie op het gebied van IT, zoals informatica, (bedrijfs-)wiskunde, information security, informatiekunde, technische bedrijfskunde, data science, kunstmatige intelligentie of een andere relevante opleiding.

  Programma

  Tijdens het traineeship houd je je bezig met de meest uiteenlopende vraagstukken op het gebied van IT binnen de gehele Rijksoverheid. Zo breng je in het ene project de netwerkinfrastructuur tussen de ministeries in kaart, terwijl je in een ander project advies geeft over de informatiebeveiliging. Of je controleert bijvoorbeeld of een organisatie klaar is voor DigiD, of met data-analyse de juiste informatie uit een administratiesysteem halen of advies geven over de aansturing van ICT-afdelingen en processen.

  Soms wordt in de media gesproken over onderzoeken waar je aan meegewerkt hebt. Je levert dus werk dat maatschappelijk relevant is. En hoewel je te maken hebt met informatietechnologie, bevat je werk altijd een belangrijke menselijke kant.

  Wat hebben wij jou te bieden

  Tijdens het IT-Audit Traineeship heb je veel mogelijkheden om jezelf te ontwikkelen. Je werkt samen met ervaren collega’s die je tijdens je opdrachten begeleiden en coachen. Daarnaast volg je 1 dag in de week een (post)master IT-auditing aan de universiteit, zodat je na afloop van je traineeship aan de slag kunt als register IT-auditor (RE). Of je stelt zelf een programma samen met vakinhoudelijke trainingen binnen en buiten de Rijksoverheid om snel specialist te worden op een bepaald onderwerp.

  Wat vragen wij van jou?

  • klaar zijn met je HBO/WO studie in een voor de functie relevante richting;
  • affiniteit hebben met IT, gevoel voor cijfers en interesse in procesbeheersing;
  • een gezonde dosis nieuwsgierigheid en lef hebben;
  • initiatief durven nemen;
  • gemotiveerd zijn om te gaan studeren in combinatie met werken.

  Meer informatie en contact

  Heb je vragen of wil je meer informatie? Mail dan naar: audittraineeship@minfin.nl.

 • Het Financial Audit Traineeship is een 2-jarig opleidingsprogramma voor hbo’ers en wo’ers. Voor dit traineeship zijn wij op zoek naar talenten die zich willen specialiseren in het vakgebied van accountancy binnen de Rijksoverheid.

  Het Programma

  Als financial audittrainee heb je een belangrijke rol voor de Nederlandse maatschappij. Je controleert of het geld van de Nederlandse burger goed wordt uitgegeven door de verschillende ministeries. De ADR voert ook controles uit op de Europese geldstromen. Daarbij kijkt de ADR of de besteding van het geld volgens de eisen van de Europese Unie is. Deze controles worden uitgevoerd op verzoek van Nederland voor de Europese Commissie.

  Wat hebben wij jou te bieden?

  • een combinatie van werken en leren, zodat jij je in 2 jaar tijd kan ontwikkelen tot een rijksbreed inzetbare financial auditor (startend accountant);
  • een passende opleiding op het gebied van accountancy volledig door ons betaald, die jou opleidt tot registeraccountant;
  • een aanvullend opleidingsprogramma gericht op persoonlijke ontwikkeling (kennis en vaardigheden);
  • intensieve begeleiding en coaching door zeer ervaren collega’s;
  • verschillende uitdagende opdrachten verspreid over de hele Rijksoverheid;
  • een prima startsalaris en uitstekende secundaire arbeidsvoorwaarden;
  • een informele en toch zakelijke werkomgeving waarin we respectvol met elkaar om gaan;
  • een ontzettend leuke en gezellige traineegroep waar je veel mee gaat beleven.

  Als financial audittrainee krijg je een tijdelijke aanstelling van 2 jaar bij de Rijksoverheid. Na het voltooien van het traineeship kom je bij goed functioneren en goede studieresultaten in aanmerking voor een vast contract. Een prima opstap dus naar een mooie carrière bij de Rijksoverheid.

  Wat vragen wij van jou?

  • klaar zijn met je vwo, hbo/wo accountancy of bedrijfseconomie;
  • een gezonde dosis nieuwsgierigheid en lef;
  • initiatief en durf;
  • motivatie om te studeren en werken tegelijk;
  • goede studieresultaten.

  Meer informatie en contact

  Wil jij starten als financial audittrainee bij de ADR? Neem dan contact op via audittraineeship@minfin.nl.

 • Om deel te kunnen nemen aan het Audit Traineeship, moet je in ieder geval aan de volgende eisen voldoen:

  • Je hebt een hbo- of wo-studie afgerond;
  • Je hebt maximaal 3 jaar werkervaring;
  • Je vindt het leuk om ergens helemaal in te duiken;
  • Je bent enthousiast, resultaatgericht, analytisch, communicatief en kritisch;
  • Je beschikt over een gezonde dosis lef en denkt vernieuwend;
  • Je bent gemotiveerd om te gaan studeren in combinatie met werken.
 • Ben jij pas afgestudeerd aan een hogeschool of universiteit en wil je audittrainee worden? Solliciteren kan het hele jaar door.

 • Heb je nog vragen over het Audit Traineeship of behoefte aan extra informatie? Neem dan contact op met de ADR via audittraineeship@minfin.nl of lees meer over de Auditdienst Rijk.

Andere traineeships

Down icon Links icon Rechts icon Up icon Facebook icon Instagram icon Linkedin icon Linkedin icon Magnet.me icon Menu icon Search icon Twitter icon Twitter icon