Ilse van Wendel de Joode

Ik werk aan de aanbesteding voor de verbreding van de A27 tussen Houten en Hooipolder
Ilse van Wendel de Joode

Ilse van Wendel de Joode
Juridisch adviseur
Rijkswaterstaat

  • Studeerde hbo rechten aan de hogeschool Utrecht. Deed daarna een premaster en master privaatrecht aan de Vrije Universiteit van Amsterdam. Schreef haar scriptie over rechtsonderwerpen waar ze nu nog dagelijks mee bezig is: aanbestedingsrecht en contractenrecht.
  • Volgde een traineeship bij Rijkswaterstaat. Deed toen op verschillende afdelingen werkervaring op als juridisch adviseur.
  • Speelt al sinds haar 6e hockey en doet dat nog steeds met veel plezier.

Ilse van Wendel de Joode werkt als juridisch adviseur bij Rijkswaterstaat. Ze is vanaf de voorbereidingen tot aan de exploitatiefase van het contract betrokken bij inkopen als snelwegen, bruggen of sluizen. Ze kent de regels en eisen op juridisch gebied en zorgt ervoor dat aanbestedingen en contracten correct opgesteld zijn.


Grote contracten

‘Tijdens mijn hbo-opleiding rechten liep ik stage op de juridische afdeling van Philips. Hier kwam ik in aanraking met grote contracten waar partijen als ontwikkelaars en leveranciers bij betrokken waren. Daardoor ben ik mij meer en meer gaan interesseren in de onderhandel- en adviesfase die vooraf gaat aan het ondertekenen van contracten. Mijn studie en stages die hierop volgden zocht ik in dezelfde hoek.

Afwisselend traineeship

Na mijn studie begon ik als trainee bij Rijkswaterstaat. Als trainee werk je op verschillende plekken en krijg je een goed en breed beeld van de organisatie. In mijn 1e semester zat ik bij de afdeling Inkoop en Contractmanagement, de 6 maanden erna hield ik me bezig met contractadvies voor de afdeling Inkoop- en Contractadvies en de laatste periode werkte ik bij de Europese Commissie in Brussel. Ik kon tijdens projecten aangeven op welke vlakken ik me nog wilde ontwikkelen. Zo heb ik een studie bouwrecht afgerond.

Schrijven aanbesteding

In mijn huidige functie begeleid ik aanbestedingen en schrijf de bijbehorende documenten. Als er vanuit de Rijksoverheid vraag is naar bijvoorbeeld een snelweg, kunnen we niet een grote bouwpartij aanspreken met de vraag: ‘Kunnen jullie voor 600 miljoen euro 40 kilometer snelweg aanleggen?’

Een dergelijk project is gebonden aan de Europese aanbestedingswet en regelgeving. Samen met een contractteam, omgevingsteam en technisch team wordt de aanbesteding voorbereid. Zo zorgen we er voor dat alle geïnteresseerde partijen een gelijke kans krijgen en dat ze van te voren weten wat er van hen verwacht wordt.

Samenwerking Denemarken

Momenteel werk ik aan 2 grote projecten. Zo ben ik bezig met de verbreding van de A27 tussen Houten en Hooipolder in de provincies Utrecht en Noord-Brabant. Naast 40 kilometer extra snelweg zitten er ook 4 bruggen in het project. Het werk bij Rijkswaterstaat is erg uitdagend omdat je vanaf de start van je carrière de mogelijkheid hebt om op de grootste projecten mee te werken waar dit bij andere bedrijven jaren kan duren. Voor mijn andere project kom ik net terug uit Denemarken. In Denemarken, Vlaanderen en Nederland moet een deel van de snelwegverlichting worden vervangen. We zitten nu nog in de voorbereidingsfase. We willen helder krijgen welke voorschriften, voorwaarden en bijzonderheden er meegenomen moeten worden voor de aanbesteding. Ik wilde graag op internationale projecten werken, die ruimte krijg ik hier ook echt.’

Ik werk voor Nederland

Kantoorinrichting circulair maken is mijn missie
Sabien van der Leij
Categoriemanager Rijksoverheid
Rijkswaterstaat

Startte aanvankelijk als communicatieadviseur bij Rijkswaterstaat. Werkte in diverse functies als coördinator en programmamanager voor verschillende projecten.

Lees meer over Sabien van der Leij
Ik wil standaardiseren om te kunnen innoveren
Henk Kroeskamp
Afdelingshoofd
Rijkswaterstaat

Studeerde civiele techniek in Delft. Werkte als interim manager voor overheden en bedrijfsleven voordat hij de overstap naar de Rijksoverheid maakte.

Lees meer over Henk Kroeskamp
We hebben al 20 tunnels van andere partijen aangesloten op onze verkeerscentrale
Nico Bukkems
Servicemanager
Rijkswaterstaat

Studeerde hbo-verkeerskunde aan de NHTV in Breda. Begon in 1990 bij RWS als adviseur verkeerskunde.

Lees meer over Nico Bukkems
Bij het berekenen van snelweggeluid, raken techniek en beleid elkaar
Anne Dijkstra
Adviseur
Rijkswaterstaat

Deed de Bacheloropleiding Civiele Techniek. Haalde daarna de master Transport, Infrastructure & Logistics. Beiden aan de TU in Delft.

Lees meer over Anne Dijkstra
Tussen de joystick die een wegverkeersleider bestuurt en de camera’s boven de snelweg gaan wel 10 verschillende ICT-systemen schuil
Hans de Knegt
Projectmanager ICT
Rijkswaterstaat

Studeerde bestuurskunde aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Wilde zijn organisatorische expertise graag combineren met zijn interesse in techniek.

Lees meer over Hans de Knegt
De juiste 10.000 punten uit de miljarden metingen in de database halen: dat is mooi werk
Roel van Endhoven
Data-engineer
Rijkswaterstaat

Raakte op jonge leeftijd gefascineerd door data. Volgde op de Hogeschool Zeeland in Vlissingen de studie ICT.

Lees meer over Roel van Endhoven
Niemand rijdt door een tunnel als de ICT niet werkt
Warsha Koeldiep
Adviseur Informatievoorziening
Rijkswaterstaat

Volgde de master ICT in Business aan de Universiteit van Leiden. Is graag op de hoogte van ontwikkelingen binnen de innovatie op het gebied van ICT. Houdt van tuinieren en koken.

Lees meer over Warsha Koeldiep
Met mooi weer zien we zeehonden. Bij storm vliegen de computers door de stuurhut.
Florus Noordhoek
Kapitein
Rijkswaterstaat

Deed de mbo-opleiding Maritiem Officier aan de Zeevaartschool in Vlissingen. Begon op de grote vaart en ging de hele wereld rond.

Lees meer over Florus Noordhoek
Ik fungeer als brug tussen civiele techniek en de wereld van ICT
Jan Hordijk
Servicemanager
Rijkswaterstaat

Studeerde civiele techniek in Delft en heeft een bijzondere interesse in ICT.

Lees meer over Jan Hordijk
Ik geef leiding aan een team van 36 weginspecteurs en officieren van dienst
Rianne van Houten
Rijkswaterstaattrainee
Rijkswaterstaat

Volgde de master environmental en infrastructure planning aan de universiteit van Groningen. Politiek maakt een belangrijk deel uit van haar leven.

Lees meer over Rianne van Houten
Het succes van een tunnel ligt in het samenspel van techniek, processen en organisatie
Fred Bouwmeester
Coördinerend / Specialistisch Adviseur
Rijkswaterstaat

Studeerde Elektrotechniek en Informatietechniek aan de HTS in Rijswijk.

Lees meer over Fred Bouwmeester
Ik wil dingen doen die nuttig zijn voor de mensen om mij heen
Femke Braaksma
Senior adviseur
Rijkswaterstaat

Studeerde Industrieel Ontwerpen aan de TU Delft Begon als rijkstrainee bij Rijkswaterstaat. Zat bij twee verschillende afdelingen.

Lees meer over Femke Braaksma
C-ITS maakt het verschil tussen wel of geen files
Ido Vlaminckx
Programmadirecteur Smart Mobility
Rijkswaterstaat

Studeerde kerninformatica, waar het volgens Ido bij Rijkswaterstaat 'vol van zit'. Vindt het leuk thuis software en apps te ontwikkelen.

Lees meer over Ido Vlaminckx
We willen niet dat mensen ’s nachts wakker liggen door piepende shovels
Koen Workel
We willen niet dat mensen ’s nachts wakker liggen door piepende shovels
Rijkswaterstaat

Haalde een bachelor Land- en Watermanagement aan de Hogeschool Van Hall Larenstein in Velp en een master Hydrologie en Waterkwaliteit aan de Universiteit Wageningen.

Lees meer over Koen Workel
Ik maak deel uit van een internationale vertegenwoordiging van solution architecten
Therry van der Burgt
Solution architect
Rijkswaterstaat

Studeerde informatica en werkte 11 jaar bij een commerciële dienstverlener voordat hij in 2006 de overstap maakte naar Rijkswaterstaat.

Lees meer over Therry van der Burgt
Down icon Links icon Rechts icon Up icon Facebook icon Instagram icon Linkedin icon Linkedin icon Magnet.me icon Menu icon Search icon Twitter icon Twitter icon