Robert-Jan Ruifrok

Als Rijkswaterstaattrainee kan ik mij verdiepen in de combinatie water en conflict
Robert-Jan Ruifrok

Robert-Jan Ruifrok
Rijkswaterstaattrainee 
Rijkswaterstaat

  • Studeerde landschapsarchitectuur aan de Hogeschool Van Hall Larenstein en volgde vervolgens de bachelor sociale geografie en masterspecialisatie conflictanalyse & management aan de Radboud Universiteit Nijmegen.
  • Robert-Jan verkent de rivieren al sinds hij 10 jaar was. Hij is namelijk fanatiek roeier op bijvoorbeeld de Maas, Rijn en IJssel. Toen hij in Engeland woonde, roeide hij zelfs wedstrijden op de Theems.

Robert-Jan Ruifrok is sinds september 2015 trainee bij Rijkswaterstaat (RWS). In alle projecten die hij vooralsnog heeft gedaan staat 1 thema centraal: water. Onlangs mocht hij als trainee mee op missie naar Sri Lanka. Een unieke kans.


Water is de rode draad

‘Water is al sinds mijn opleiding landschapsarchitectuur aan de Hogeschool Van Hall Larenstein de rode draad door mijn studie en carrière. Wat me zo fascineert aan water is dat het overal en nergens naartoe stroomt. Het gaat dwars door allerlei culturen en patronen heen. Ook tijdens mijn master kwam ik weer in aanraking met water, in combinatie met conflicten. Toen wist ik: hierin wil ik verder.

Plannen voor over 20 jaar

Ik koos voor het Rijkswaterstaattraineeship, zodat ik de vrijheid kreeg om overal een kijkje in de keuken te nemen. Niet alleen binnen RWS, maar ook buiten deze organisatie en op internationaal gebied. Ik volgde bijvoorbeeld op eigen initiatief een cursus waterconflictmanagement bij het kennis- en opleidingscentrum voor water van UNESCO. Tijdens deze cursus bleek weer hoe belangrijk het is om vooruit te denken. Binnen het thema water en conflict kan ik werken aan plannen die over 20 jaar nog steeds relevant zijn.

Sri Lanka was een pareltje

Onlangs ging ik mee op missie naar Sri Lanka. Die opdracht was een pareltje. Ik werk momenteel bij de afdeling Water Internationaal van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, en organiseerde samen met een bevriende trainee een lezing.

Aan het einde van de lezing vroeg een collega of we interesse hadden in een project in Sri Lanka. Hij inventariseert daar voor de ambassade de kansen voor de Nederlandse watersector en wij zouden hem daar goed bij kunnen helpen. Een week later was het geregeld. Dit was voor ons een unieke kans om ervaring op te doen in het buitenland. De verwachting is groot dat we nog eens teruggaan om het project voort te zetten.

Internationaal aan de slag

Wat ik na het traineeship ga doen? Op termijn wil ik internationaal aan de slag, maar ik denk dat ik me eerst op Nederland wil richten. Bijvoorbeeld door mij bij RWS in Arnhem te specialiseren op het gebied van geïntegreerd watermanagement of in Den Haag op het gebied van internationale samenwerking. Maar eerst kijk ik uit naar mijn derde en laatste traineeplek, bij het secretariaat van de Internationale Commissie ter Bescherming van de Rijn in Koblenz. De Rijn is lange tijd het afvoerputje van Europa geweest. Sinds de jaren 50 hebben alle 9 staten die aan het stroomgebied van de Rijn grenzen de handen ineengeslagen. Samen behartigen ze de belangen van gebruikers en beschermers. De Rijn is in Europa een belangrijke maritieme verkeersader, en daar kan ik nog veel over leren.’

Ik werk voor Nederland

Met slim waterbeheer maken we Nederland veerkrachtiger
Defne Osmanoglou
Rijkswaterstaattrainee
Rijkswaterstaat

Studeerde civiele techniek aan de TU Delft. Richtte zich al snel op watervraagstukken en deed vervolgens de master waterbouwkunde.

Lees meer over Defne Osmanoglou
Ik mag als trainee voor Rijkswaterstaat naar Beijing
Barbara van Gulick
Rijkswaterstaattrainee
Rijkswaterstaat

Behaalde haar bachelor Internationaal Land- en Waterbeheer en haar master Urban Environmental Management aan de Wageningen University.

Lees meer over Barbara van Gulick
Wij monitoren 24/7 alle kritieke ICT-systemen in objecten van Rijkswaterstaat
Floris van der Bas
Directeur IV RWS Netwerken
Rijkswaterstaat

Studeerde organisatiesociologie aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam.

Lees meer over Floris van der Bas
Ik werk aan een nieuwe methode voor de beoordeling van de sterkte van dijken
Rinse Wilmink
Rijkswaterstaattrainee
Rijkswaterstaat

Studeerde civiele techniek aan de Universiteit Twente, met als specialisatie Water Engineering and Management. Houdt van voetballen en squashen. Gaat graag met vrienden op stap.

Lees meer over Rinse Wilmink
Als technisch manager ben je soms net een tolk, die de verschillende talen bij elkaar brengt
Marieke Plegt
Technisch manager
Rijkswaterstaat

Studeerde civiele techniek en management aan de Universiteit Twente. Is sinds 2010 in dienst bij Rijkswaterstaat na het RWS Traineeship te hebben doorlopen.

Lees meer over Marieke Plegt
30 kilometer techniek dwars door de weilanden
Jasper Middelkamp
Adviseur Systeemontwikkeling
Rijkswaterstaat

Studeerde Civiele Techniek aan de Universiteit Twente en voltooide deze opleiding in 2011. Werkte na zijn afstuderen een tijdje bij een inspectiebureau.

Lees meer over Jasper Middelkamp
We voorkomen onnodig onderhoud door data slim te combineren
Henk Cox
Hoofd CIV afdeling Platformen
Rijkswaterstaat

Studeerde technische natuurkunde. Stapte na een carrière in de olie- en gaswinning over naar Rijkswaterstaat. Tennist graag op competitief niveau.

Lees meer over Henk Cox
Het lukte ons regelmatig om eerder klaar te zijn met de werkzaamheden dan gedacht
Jeroen Maas
Omgevingsmanager
Rijkswaterstaat

Studeerde civiele techniek aan de TU Delft, met de specialisatie gecombineerd goederenvervoer.

Lees meer over Jeroen Maas
Tussen Rijkswaterstaat en de samenleving in.
Giel Haarsman
(senior) adviseur assetmanagement
Rijkswaterstaat

Studeerde Civiele Techniek aan de universiteit Twente; deed afstudeeronderzoek bij NS; schreef een scriptie over factoren die reizigers prettig en minder prettig vinden tijdens het

Lees meer over Giel Haarsman
Ik wil dingen doen die nuttig zijn voor de mensen om mij heen
Femke Braaksma
Senior adviseur
Rijkswaterstaat

Studeerde Industrieel Ontwerpen aan de TU Delft Begon als rijkstrainee bij Rijkswaterstaat. Zat bij twee verschillende afdelingen.

Lees meer over Femke Braaksma
Ik kijk met aannemer, gemeente en ambulancediensten hoe lang de brug dicht kan
Marike Broos
Omgevingsmanager
Rijkswaterstaat

Volgde een hbo-opleiding informatiedienstverlening en -management aan de Hanzehogeschool Groningen en studeerde een aantal jaar kunst- en architectuurgeschiedenis aan de Rijksunive

Lees meer over Marike Broos
Rijkswaterstaat houdt zo goed mogelijk rekening met je toekomstwensen
Gerald Beekelaar
Technisch manager
Rijkswaterstaat

Studeerde civiele techniek aan de hts in Zwolle. Kwam in 1997 bij Rijkswaterstaat. Startte als projectleider inspectie en onderhoud, en werd daarna technisch manager.

Lees meer over Gerald Beekelaar
Ik werk aan de aanbesteding voor de verbreding van de A27 tussen Houten en Hooipolder
Ilse van Wendel de Joode
Juridisch adviseur
Rijkswaterstaat

Studeerde hbo rechten aan de hogeschool Utrecht. Deed daarna een premaster en master privaatrecht aan de Vrije Universiteit van Amsterdam.

Lees meer over Ilse van Wendel de Joode
Bij gladheid bepaal ik wanneer we gaan strooien.
Arie Meijwaard
Coördinator Verkeer- en Wegmanagement Randstad
Rijkswaterstaat

Studeerde mbo Civiele Techniek. Opgeleid tot machinist wegenbouw asfalt. Begonnen in de wegenbouw als machinist.

Lees meer over Arie Meijwaard
Niemand rijdt door een tunnel als de ICT niet werkt
Warsha Koeldiep
Adviseur Informatievoorziening
Rijkswaterstaat

Volgde de master ICT in Business aan de Universiteit van Leiden. Is graag op de hoogte van ontwikkelingen binnen de innovatie op het gebied van ICT. Houdt van tuinieren en koken.

Lees meer over Warsha Koeldiep
Down icon Links icon Rechts icon Up icon Facebook icon Instagram icon Linkedin icon Linkedin icon Magnet.me icon Menu icon Search icon Twitter icon Twitter icon