Robert-Jan Ruifrok

Als Rijkswaterstaattrainee kan ik mij verdiepen in de combinatie water en conflict
Robert-Jan Ruifrok

Robert-Jan Ruifrok
Rijkswaterstaattrainee
Rijkswaterstaat

  • Studeerde landschapsarchitectuur aan de Hogeschool Van Hall Larenstein en volgde vervolgens de bachelor sociale geografie en masterspecialisatie conflictanalyse & management aan de Radboud Universiteit Nijmegen.
  • Robert-Jan verkent de rivieren al sinds hij 10 jaar was. Hij is namelijk fanatiek roeier op bijvoorbeeld de Maas, Rijn en IJssel. Toen hij in Engeland woonde, roeide hij zelfs wedstrijden op de Theems.

Robert-Jan Ruifrok is sinds september 2015 trainee bij Rijkswaterstaat (RWS). In alle projecten die hij vooralsnog heeft gedaan staat 1 thema centraal: water. Onlangs mocht hij als trainee mee op missie naar Sri Lanka. Een unieke kans.


Water is de rode draad

‘Water is al sinds mijn opleiding landschapsarchitectuur aan de Hogeschool Van Hall Larenstein de rode draad door mijn studie en carrière. Wat me zo fascineert aan water is dat het overal en nergens naartoe stroomt. Het gaat dwars door allerlei culturen en patronen heen. Ook tijdens mijn master kwam ik weer in aanraking met water, in combinatie met conflicten. Toen wist ik: hierin wil ik verder.

Plannen voor over 20 jaar

Ik koos voor het Rijkswaterstaattraineeship, zodat ik de vrijheid kreeg om overal een kijkje in de keuken te nemen. Niet alleen binnen RWS, maar ook buiten deze organisatie en op internationaal gebied. Ik volgde bijvoorbeeld op eigen initiatief een cursus waterconflictmanagement bij het kennis- en opleidingscentrum voor water van UNESCO. Tijdens deze cursus bleek weer hoe belangrijk het is om vooruit te denken. Binnen het thema water en conflict kan ik werken aan plannen die over 20 jaar nog steeds relevant zijn.

Sri Lanka was een pareltje

Onlangs ging ik mee op missie naar Sri Lanka. Die opdracht was een pareltje. Ik werk momenteel bij de afdeling Water Internationaal van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, en organiseerde samen met een bevriende trainee een lezing.

Aan het einde van de lezing vroeg een collega of we interesse hadden in een project in Sri Lanka. Hij inventariseert daar voor de ambassade de kansen voor de Nederlandse watersector en wij zouden hem daar goed bij kunnen helpen. Een week later was het geregeld. Dit was voor ons een unieke kans om ervaring op te doen in het buitenland. De verwachting is groot dat we nog eens teruggaan om het project voort te zetten.

Internationaal aan de slag

Wat ik na het traineeship ga doen? Op termijn wil ik internationaal aan de slag, maar ik denk dat ik me eerst op Nederland wil richten. Bijvoorbeeld door mij bij RWS in Arnhem te specialiseren op het gebied van geïntegreerd watermanagement of in Den Haag op het gebied van internationale samenwerking. Maar eerst kijk ik uit naar mijn derde en laatste traineeplek, bij het secretariaat van de Internationale Commissie ter Bescherming van de Rijn in Koblenz. De Rijn is lange tijd het afvoerputje van Europa geweest. Sinds de jaren 50 hebben alle 9 staten die aan het stroomgebied van de Rijn grenzen de handen ineengeslagen. Samen behartigen ze de belangen van gebruikers en beschermers. De Rijn is in Europa een belangrijke maritieme verkeersader, en daar kan ik nog veel over leren.’

Ik werk voor Nederland

Ik bekijk hoe zout en zoet water bij de Krammersluizen zoveel mogelijk gescheiden blijft
René Boeters
Technisch manager
Rijkswaterstaat

Studeerde civiele techniek in Delft.

Lees meer over René Boeters
Wat mij erg aanspreekt is dat ik echt kan bijdragen aan de veiligheid van Nederland
Hans Bos
Programmamanager Cybersecurity
Rijkswaterstaat

Leerde tijdens zijn opleiding tot Scheepswerktuigkundige veel over de eigenschappen van materialen en over elektro-, computer- en regeltechniek.

Lees meer over Hans Bos
De grote uitdaging is om al die losse systemen aan elkaar te knopen
Bekir Sentürk
Adviseur
Rijkswaterstaat

Studeerde bedrijfskundige informatica aan de Hogeschool Rotterdam.

Lees meer over Bekir Sentürk
Een sluis is een complexe machine waar civiel, werktuigbouw en ICT feilloos moeten samenwerken
Leon Wijnker
Technisch Manager
Rijkswaterstaat

Studeerde Civiele Techniek aan de Technische Universiteit Delft. Werkte jarenlang als projectleider bij een ingenieursbureau.

Lees meer over Leon Wijnker
In de toekomst kunnen automatische waarschuwingen verkeersborden vervangen
Gerard Avontuur
Programmamanager verkeersmanagementontwikkeling
Rijkswaterstaat

Studeerde werktuigbouwkunde aan de TU Delft en schreef een proefschrift over de betrouwbaarheid van werktuigbouwkundige installaties voor civiele constructies in het ontwerpproces.

Lees meer over Gerard Avontuur
De digitale snelweg is cruciaal voor gewone wegen
Herzo van der Wal
Gegevensmanager
Rijkswaterstaat

Was vroeger boswachter en hovenier. Heeft zich laten omscholen tot specialist in geografische informatiesystemen en werkt nu als gegevensmanager bij Rijkswaterstaat.

Lees meer over Herzo van der Wal
Van seats-to-share tot samenwerken zonder e-mail
Robert Bennis
Domeinarchitect kantoorautomatisering en telefonie
Rijkswaterstaat

Studeerde technische bedrijfskunde aan de Haagse Hogeschool. Volgt de master Business Process Management and IT aan de Open Universiteit. Speelt trombone in een amateurorkest.

Lees meer over Robert Bennis
Bij Rijkswaterstaat heb je te maken met softwareontwikkeling, hardware en netwerkinfrastructuur
Perry van der Weyden
Hoofdingenieur-directeur en CIO
Rijkswaterstaat

Rolde ongeveer 25 jaar geleden de ICT-sector in. Werkte voor diverse ICT-bedrijven zoals PinkRoccade voordat hij overstapte naar de Rijksoverheid.

Lees meer over Perry van der Weyden
Met slim waterbeheer maken we Nederland veerkrachtiger
Defne Osmanoglou
Rijkswaterstaattrainee
Rijkswaterstaat

Studeerde civiele techniek aan de TU Delft. Richtte zich al snel op watervraagstukken en deed vervolgens de master waterbouwkunde.

Lees meer over Defne Osmanoglou
Ik houd nieuwe ontwikkelingen en de toepasbaarheid ervan in de gaten
Michiel Koolen
Senior netwerkarchitect
Rijkswaterstaat

Studeerde technische natuurkunde in Delft. Werkte als consultant onder meer voor ABN AMRO en het Havenbedrijf Rotterdam. Ging vervolgens aan de slag bij Rijkwaterstaat.

Lees meer over Michiel Koolen
Bij het berekenen van snelweggeluid, raken techniek en beleid elkaar
Anne Dijkstra
Adviseur
Rijkswaterstaat

Deed de Bacheloropleiding Civiele Techniek. Haalde daarna de master Transport, Infrastructure & Logistics. Beiden aan de TU in Delft.

Lees meer over Anne Dijkstra
We willen niet dat mensen ’s nachts wakker liggen door piepende shovels
Koen Workel
We willen niet dat mensen ’s nachts wakker liggen door piepende shovels
Rijkswaterstaat

Haalde een bachelor Land- en Watermanagement aan de Hogeschool Van Hall Larenstein in Velp en een master Hydrologie en Waterkwaliteit aan de Universiteit Wageningen.

Lees meer over Koen Workel
Met mijn frisse blik denk ik mee over beter inkoopproces
Jeffry Pindus
Inkoopadviseur
Rijkswaterstaat

Studeerde maatschappelijk werk en dienstverlening aan de hogeschool Utrecht en later sociaal-juridische dienstverlening. Werkte als adviseur bij gemeenten.

Lees meer over Jeffry Pindus
Ik wil dingen doen die nuttig zijn voor de mensen om mij heen
Femke Braaksma
Senior adviseur
Rijkswaterstaat

Studeerde Industrieel Ontwerpen aan de TU Delft Begon als rijkstrainee bij Rijkswaterstaat. Zat bij twee verschillende afdelingen.

Lees meer over Femke Braaksma
Ik kijk met aannemer, gemeente en ambulancediensten hoe lang de brug dicht kan
Marike Broos
Omgevingsmanager
Rijkswaterstaat

Volgde een hbo-opleiding informatiedienstverlening en -management aan de Hanzehogeschool Groningen en studeerde een aantal jaar kunst- en architectuurgeschiedenis aan de Rijksunive

Lees meer over Marike Broos
Down icon Links icon Rechts icon Up icon Facebook icon Instagram icon Linkedin icon Linkedin icon Magnet.me icon Menu icon Search icon Twitter icon Twitter icon