Marc Hermsen

Bij Defensie kopen we (bijna) alles in, van krentenbollen tot onderzeeboten
Marc Hermsen

Marc Hermsen
Hoofd sectie inkoop maritieme projecten
Defensie Materieel Organisatie

Studeerde aan het Koninklijk Instituut voor de Marine in Den Helder en voltooide een studie supply chain management aan de Open Universiteit. Heeft een houten zeiljacht en is graag op het water met zijn gezin. Doet aan hardlopen.

Als de marine je met de paplepel wordt ingegoten, is de kans groot dat je ook kiest voor een leven aan boord. Marc Hermsen werd marineofficier en wisselt functies op zee af met functies op kantoor. Nu is hij hoofd van de sectie inkoop maritieme projecten bij de Defensie Materieel Organisatie van het ministerie van Defensie.


Van vader op zoon

‘Zowel mijn vader als grootvader voeren bij de marine. Uiteindelijk koos ik ook voor een opleiding aan het Koninklijk Instituut voor de Marine, maar dan wel met een meer bedrijfskundige richting. Daar heb ik nooit spijt van gehad. Wat werken hier verrijkend maakt is dat je om de 3 jaar wisselt van plek. Ik zat jaren aan boord van verschillende schepen en ook bij het Korps Mariniers, maar heb vooral veel aan wal gewerkt in verschillende functies, zowel in Nederland als in het Caribisch gebied. Die afwisseling houdt je scherp en het zorgt ervoor dat je jezelf steeds blijft ontwikkelen. Je ziet veel van Defensie en de wereld.

Scheepskanonnen

Na een klein jaar als contractmanager te hebben gewerkt geef ik sinds 2019 leiding aan de sectie inkoop maritieme projecten bij de Defensie Materieel Organisatie. Als inkopers ondersteunen we onze collega’s in de operatie. Je kunt allerlei functies vervullen: van leidinggevende tot adviseur, van inkoper tot contractmanager. Er zijn in veel verschillende schalen en niveaus mogelijkheden. Daarbij is het werkpakket superdivers. Mijn sectie is gericht op alles wat vaart, maar bij Defensie kopen we van alles in: van krentenbollen tot onderzeeboten.

Beide werelden

Aan boord heerst een heel andere dynamiek dan op kantoor in Utrecht. Dankzij mijn diverse werkervaringen ken ik beide werelden en weet ik ook hoe belangrijk het is om over goed materieel te beschikken als je op een missie bent. Alles wat wij inkopen draagt bij aan een doel: we zorgen als marine wereldwijd voor vrede en veiligheid op en vanuit zee. Dat maakt werken voor Defensie heel bijzonder, en dat geldt ook voor je rol als inkoper.

Master

Eind augustus start ik met een fulltime executive master: Hogere Defensie Vorming in Breda. Weer totaal iets anders. Deze opleiding bereidt me voor om door te kunnen stromen naar meer strategische functies. Het doet een beetje pijn om dit inkoopvak weer los te laten. Maar werken bij de marine betekent nu eenmaal regelmatig nieuwe uitdagingen aangaan.’

Ik werk voor Nederland

Bij Defensie moet je als inkoper stevig in je schoenen staan
Simone van den Akker
Contractmanager
Defensie Materieel Organisatie

Studeerde management, economie en recht aan de hogeschool van Breda. Werkte een paar jaar als projectleider in het bedrijfsleven voordat ze naar Defensie kwam.

Lees meer over Simone van den Akker
Down icon Links icon Rechts icon Up icon Facebook icon Instagram icon Linkedin icon Linkedin icon Magnet.me icon Menu icon Search icon Twitter icon Twitter icon