Marcel

Iemand kunnen bereiken die zorg mijdt, dat geeft een kick
Portretfoto Marcel

Marcel
Sociaal psychiatrisch verpleegkundige
Dienst Justitiële Inrichtingen

Racet graag ‘offroad‘ met zijn radiografisch bestuurbare auto. Houdt van lezen, onder andere thrillers en fantasy. Geniet van lekkere vakanties. Van all inclusive tot culturele uitjes om een land te ontdekken.

Waar je in de ambulante sociaal psychiatrische verpleegkunde de ruimte hebt om buiten een wandeling te maken met een patiënt, gaat dat in het penitentiair psychiatrisch centrum in Den Haag niet op. Binnen de muren van de penitentiaire inrichting je creativiteit gebruiken, daar ligt de uitdaging voor Marcel. Zijn doel? Met de juiste zorg en steun de kans op recidive na detentie verminderen. ‘Dat is waar we het allemaal voor doen. Een unieke uitdaging, omdat je te maken hebt met een bijzondere doelgroep met multiproblematiek.’


Publicatiedatum 10-06-2021

Ultieme combinatie

‘Het ene moment overleg ik met een psycholoog of behandelcoördinator over een behandelplan. Het volgende moment speel ik misschien wel een bordspel met een patiënt om hem beter te leren kennen. De afwisseling in mijn baan spreekt me enorm aan. Ik werkte eerder met mensen met een verstandelijke beperking, in een verpleeghuis en in het ziekenhuis. Vervolgens stapte ik over naar de forensische psychiatrie. De combinatie van somatische zorg en psychiatrie spreekt mij erg aan. Ik ging aan de slag voor de medische dienst van het penitentiair psychiatrisch centrum (PPC) en maakte vervolgens de stap naar sociaalpsychiatrisch verpleegkundige. Hiervoor heb ik 1,5 jaar een post-hbo-opleiding gevolgd. Deze is betaald en gefaciliteerd door justitie. Tijdens deze opleiding heb ik ook stage gelopen in een ambulant team, een verplicht onderdeel van de opleiding.

Verschillende disciplines

In het PPC verblijven mannen die een delict hebben gepleegd of in afwachting zijn van de uitspraak van de rechter én kampen met een of meerdere psychiatrische stoornissen. Ik begin de dag met het doornemen van het ochtendrapport. Na een afdelingsoverleg waarin we de bijzonderheden van de vorige dag bespreken, ga ik meestal naar de afdeling om de sfeer te proeven. Ik heb te maken met veel verschillende disciplines, waaronder casemanagers, vaktherapeuten, behandelcoördinatoren, psychologen en psychiaters. Ook schakel ik regelmatig met veiligheidshuizen, het OM, ggz-instellingen, en familieleden om de situatie van de patiënt te bespreken. Dat mijn werk zo ontzettend breed is, maakt het juist zo leuk.

Zorgmijders bereiken

Regelmatig krijg ik te maken met gedetineerden die zorg mijden. Met hen het gesprek aangaan, zie ik als een uitdaging. Buiten onze muren is het voor deze mannen bijvoorbeeld makkelijk om toe te geven aan verleidingen als drank en drugs. Binnen het PPC zijn die verleidingen er nauwelijks en is er bovendien ook meer structuur. Hier krijgen we de kans om deze groep wél te bereiken en de juiste zorg te bieden. Al vraagt dat soms wel om wat creativiteit. Ik probeer het gesprek altijd aan te gaan met zorgmijders. Zo stel ik bijvoorbeeld de vraag: wat wil je zelf na detentie? Misschien wil iemand wel astronaut worden, bij wijze van spreken. Dan leg ik uit dat het bijvoorbeeld wel lastig wordt om een baan te vinden als je dakloos bent. Vanuit het oogpunt wat iemand wil bereiken, kijken we wat haalbaar is.

Op zoek naar een vertrekpunt

Zo was er een patiënt die helemaal niets wilde. Zijn antwoord was op alles: ‘nee’. Op een dag hoorde hij dat een vriend van hem drugs mocht gebruiken in een psychiatrische instelling. Dat leek hem ook wel wat. Vanuit zijn wens om naar die instelling te gaan, zijn we het gesprek aangegaan. Hij stelde zich open en is uiteindelijk een tijdje naar de instelling gegaan. Helaas is hij toch terug geplaatst in detentie, maar het eerste wat hij zei toen hij weer bij ons kwam, was dat hij geen drugs had gebruikt. En dat klopte! Dat samen voor elkaar krijgen, geeft een enorme kick.

Zorg opstarten na detentie

Ook geeft het een kick als mijn collega’s en ik zorg weten op te starten ná detentie. Het is onze taak om zorg na detentie te organiseren als er vanuit het strafrecht enkel een gevangenisstraf is opgelegd. Zeker als je merkt dat iemand zorgmijdend is, is het goed om ervoor te zorgen dat iemand na detentie de juiste hulp krijgt. Soms lukt dat niet, soms wel. Het spanningsveld tussen justitie en zorg heeft hier ook invloed op, want zodra iemand strafrechtelijk klaar is, kunnen wij niets meer. Daarom is de rol van de sociaalpsychiatrisch verpleegkundige ook belangrijk: wij kunnen het gesprek tijdig initiëren om zorg op te starten.

Werksfeer

De werksfeer is heel prettig en erg ons-kent-ons. We vertrouwen elkaar en kunnen op elkaar rekenen. Geen dag is hier saai, want er is altijd wel een complexe casus of een crisis die opduikt. Die uitdaging, in combinatie met de regelmatige werktijden, spreekt mij aan. Ik kan er veel over vertellen, maar wat ik kandidaten die geïnteresseerd zijn vooral wil voorstellen: loop eens een dagje mee!

Bekijk alle vacatures bij DJI

Ik werk voor Nederland

Angst hebben in mijn functie is geen optie
Tommy
Werkmeester PI Ter Apel
Dienst Justitiële Inrichtingen

Studeerde handel en economie waarna hij verhuisde van omgeving Den Haag naar Groningen. Naast lekker eten knapt hij graag huizen op en reist de wereld over.

Lees meer over Tommy
Ons hoofddoel is dat gedetineerden niet opnieuw delicten plegen
Niki Kuin
Behandelcoördinator
Dienst Justitiële Inrichtingen

Doet naast haar werk een specialistische opleiding tot klinisch neuropsycholoog. Is de eerste die dat doet binnen het gevangeniswezen. Studeerde psychologie in Nijmegen.

Lees meer over Niki Kuin
Inkoopvak verandert altijd, dat houdt me scherp
Kevin Oosterbaan
Contractmanager
Dienst Justitiële Inrichtingen

Volgde een traineeship tot technisch tekenaar gespecialiseerd in procesinstrumentatie.

Lees meer over Kevin Oosterbaan
Ik wil dat klanten geen zorgen hebben over inkoop
Esther van der Waals
Senior adviseur inkoop
Dienst Justitiële Inrichtingen

Werkte jarenlang als inkoper bij een groothandel in natuurvoeding.

Lees meer over Esther van der Waals
Ooit rolde ik in dit vak, nu ben ik specialist Europees aanbesteden
Mahena van Vliet
Senior adviseur Europees aanbesteden
Dienst Justitiële Inrichtingen

Studeerde korte tijd rechten en kwam uit bij een marketingopleiding.

Lees meer over Mahena van Vliet
Veenhuizen zit in mijn DNA
Bob van der Veen
Teammanager Operations
Dienst Justitiële Inrichtingen

Werkt al geruime tijd in Veenhuizen. Maakte eerder een uitstap naar het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Houdt van de diversiteit en cultuur van DJI.

Lees meer over Bob van der Veen
We hebben flinke stappen gezet op het gebied van diversiteit bij DJI
Öner
Afdelingshoofd
Dienst Justitiële Inrichtingen

Groeide op in Rotterdam. Startte zijn carrière als beroepsmilitair en gooide in 2013 het roer om. Deed de opleiding maatschappelijk werk en ging aan de slag als woonbegeleider.

Lees meer over Öner
Ik wil de maatschappij beschermen én bijdragen aan een succesvolle terugkeer in de samenleving
Michelle
Behandelcoördinator
Dienst Justitiële Inrichtingen

Combineert haar achtergrond in rechten met psychologie. Volgde de opleiding EMDR-therapeut en schematherapeut.

Lees meer over Michelle
Iedereen in ons team moet 100% zichzelf kunnen zijn
Mustapha Ahajjam
Directiesecretaris
Dienst Justitiële Inrichtingen

Voltooide de hbo-studie sociaal pedagogische hulpverlening. Klom van gevangenisbewaarder via afdelingshoofd op tot directiesecretaris bij DJI.

Lees meer over Mustapha Ahajjam
Het huis van bewaring voelt als een dorp op zich
Wesley
Penitentiair inrichtingswerker
Dienst Justitiële Inrichtingen

Is altijd op zoek naar de juiste balans tussen het vertrouwen winnen van gedetineerden en ervoor zorgen dat zij zich aan de regels houden.

Lees meer over Wesley
Ik doe mijn werk voor de jongens die ik wél kan helpen hun leven op de rit te krijgen
Nicole
Forensisch therapeutisch medewerker
Dienst Justitiële Inrichtingen

Startte haar loopbaan bij DJI al op haar 17e. Volgt de hbo-opleiding social work. Onderneemt graag sociale activiteiten met haar collega’s.

Lees meer over Nicole
Ik kwam binnen met een lege riem en mag daar nu handboeien, pepperspray en een wapenstok aan hangen
Sergio
Complexbeveiliger
Dienst Justitiële Inrichtingen

Volgde een opleiding in de horeca. Stapte na 17 jaar horeca over naar de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI). Is gek op darten, klussen en gamen.

Lees meer over Sergio
De uiteenlopende ziektebeelden en ethische dilemma’s maken dit werk uitdagend
Domenique
Basisarts
Dienst Justitiële Inrichtingen

Studeerde geneeskunde in Leiden en biomedische wetenschappen in Amsterdam. Heeft een sterke interesse in computers, technologie en actualiteiten.

Lees meer over Domenique
Sparren met andere contractmanagers vind ik enorm leerzaam
Anne Ensing
Contractmanager
Dienst Justitiële Inrichtingen

Studeerde facilitair management aan de hogeschool van Rotterdam en deed daarna in deeltijd een master bedrijfskunde. Volgde tijdens haar werk een opleiding contractmanagement.

Lees meer over Anne Ensing
Down icon Links icon Rechts icon Up icon Facebook icon Instagram icon Linkedin icon Linkedin icon Magnet.me icon Menu icon Search icon Twitter icon Twitter icon