Defne Osmanoglou

Met slim waterbeheer maken we Nederland veerkrachtiger
Defne Osmanoglou

Defne Osmanoglou
Rijkswaterstaattrainee
Rijkswaterstaat

  • Studeerde civiele techniek aan de TU Delft. Richtte zich al snel op watervraagstukken en deed vervolgens de master waterbouwkunde. Heeft, samen met 3 Rijkswaterstaat collega’s, het start-up project ‘World of Flood Defences’ opgezet, waarmee zij de overstromingsrisico’s van de wereld op een snelle manier in kaart willen brengen met open data.
  • Houdt van architectuur, culturele trips en surfen. Bezoekt graag de vele innovatieve projecten in haar huidige thuisbasis Rotterdam.

Defne groeide op in Alblasserdam. Met Kinderdijk als achtertuin kwam zij van kleins af aan veel in aanraking met water. Het water heeft Nederland door de eeuwen heen veel kansen geboden, maar ook de verwoestende kracht van water maakte dat Defne koos voor de studie civiele techniek. Als master deed zij waterbouwkunde met als specialisatie overstromingsrisico’s. Nu is zij trainee bij Rijkswaterstaat.


Rebuild by Design en waterkeringen

‘Voor mijn afstuderen sloot ik mij aan bij het project ‘Rebuild by Design’, dat na orkaan Sandy werd gestart. Verschillende partijen zoals architecten en ingenieursbureaus werkten samen aan ontwerpen om overstromingen in New York en omgeving in de toekomst tegen te gaan. Deze combinatie sloot goed aan op mijn interesses. Als trainee bij Rijkswaterstaat word je op een prettige manier in het diepe gegooid. Je werkt als volwaardig lid mee in projecten en krijgt veel verantwoordelijkheid. Voor mijn 1e project bij de directie Water, Verkeer en Leefomgeving zocht ik uit hoe waterschappen omgaan met de nieuwe normen en ontwerpregels voor waterkeringen in Nederland. Welke processen spelen er daarnaast bijvoorbeeld als het gaat om waterkeringen en veiligheid? Ik kan een dijk ontwerpen op papier, maar hoe dat vervolgens in de praktijk werkt en welke processen voorafgaand aan de bouw zitten, was nieuw voor mij.

Kennis uitwisselen met Korea

Door klimaatverandering en verstedelijking worden de risico’s op overstromingen groter. Ik wil dit probleem graag ook op internationaal niveau aanpakken. Mijn 2e traineeperiode werkte ik bij het ministerie van Buitenlandse Zaken, binnen het secretariaat van de Delta Coalitie aan ‘Sustainable Urbanising Deltas’. Het doel van de coalitie, bestaande uit 12 landen, is uitdagingen voor delta’s wereldwijd op de agenda te zetten en te onderzoeken hoe optimaal gebruik gemaakt kan worden van elkaars kennis en ervaring. Als Nederlandse vertegenwoordiger van de Delta Coalitie ben ik naar de Singapore International Water Week geweest. Daar sprak ik onder andere met Korea over hoe wij elkaar kunnen versterken. Ook liep ik een paar dagen mee met de Nederlandse Watergezant en maakte ik deel uit van de Young Water Leaders Summit. Het is bijzonder om vanuit Rijkswaterstaat bij een departement als BZ aan de slag te kunnen.

Meeschrijven aan de New Urban Agenda

Daarnaast hield ik mij tijdens mijn traineeperiode bij BZ bezig met de voorbereiding op Habitat III: de VN-conferentie op het gebied van Housing and Sustainable Urban Development, die eens in de 20 jaar plaatsvindt. In aanloop naar deze conferentie wordt de New Urban Agenda opgesteld. Ik schreef mee aan de Nederlandse bijdrage over delta’s. Ook werd ik gevraagd om als jeugdvertegenwoordiger mee te gaan naar de conferentie zelf, in Quito, Ecuador. Daar organiseerde ik samen met het Water Youth Network een wedstrijd onder jongeren. Zij mochten hun meest innovatieve oplossing voor het deltavraagstuk inzenden.

Stad en land klaar voor de uitdagingen van de toekomst

Ik rond mijn Rijkswaterstaat traineeship af in Rotterdam. Rotterdam is onderdeel van ‘100 Resilient Cities’, een overkoepelende organisatie die steden ‘resilient’, ofwel veerkrachtig, wil maken. De stad wil beter bestand zijn tegen snelle veranderingen op fysiek, sociaal en economisch niveau. Ik werk er bijvoorbeeld aan mee om een Rotterdamse wijk ‘resilient’ te maken met behulp van slim waterbeheer. Straks heb ik als trainee op 3 niveaus gewerkt: internationaal, landelijk en lokaal. Mijn toekomst ligt in ieder geval op het gebied van water, delta’s, klimaatadaptatie en duurzame ontwikkeling. Hoe kunnen wij het hoofd bieden aan nationale en internationale watervraagstukken? Bangladesh kent nu bijvoorbeeld grote waterproblemen. Ik wil daar ontzettend graag iets in betekenen. Maatschappelijke impact zal ik altijd blijven opzoeken in mijn werk.’

Ik werk voor Nederland

Ik geef leiding aan een team van 36 weginspecteurs en officieren van dienst

Rianne van Houten

Rijkswaterstaattrainee
Rijkswaterstaat

Lees meer over Rianne van Houten
Van glasvezel tot software applicatie: ons team is ervan

Liesbeth Bijtenhoorn

Teamleider servicemanagement
Rijkswaterstaat

Lees meer over Liesbeth Bijtenhoorn
Nieuwe Waterveiligheidsnormen vragen om nieuwe kennis, zoals technische modellen en formules

Vera Konings

Adviseur
Rijkswaterstaat

Lees meer over Vera Konings
Als inkoper bij het Rijk speel je Champions League

Tamara van Vastenhoven

Categoriemanager kantoorinrichting
Rijkswaterstaat

Lees meer over Tamara van Vastenhoven
Ik ben de schakel tussen ICT’ers en professionals met een andere functie

Giovanni Eersteling

Senior adviseur bedrijfsvoering
Rijkswaterstaat

Lees meer over Giovanni Eersteling
Bij gladheid bepaal ik wanneer we gaan strooien.

Arie Meijwaard

Coördinator Verkeer- en Wegmanagement Randstad
Rijkswaterstaat

Lees meer over Arie Meijwaard
Wij monitoren 24/7 alle kritieke ICT-systemen in objecten van Rijkswaterstaat

Floris van der Bas

Directeur IV RWS Netwerken
Rijkswaterstaat

Lees meer over Floris van der Bas
Bij Rijkswaterstaat voer ik indrukwekkende inkoopprojecten uit

Wiemla Oppentocht-Gangadin

Senior inkoper
Rijkswaterstaat

Lees meer over Wiemla Oppentocht-Gangadin
Met de zonnepanelen op het middenterrein wekt het knooppunt zijn eigen stroom op

Jan Kolvoort

Omgevingsmanager wegverbreding A6
Rijkswaterstaat

Lees meer over Jan Kolvoort
Bij het berekenen van snelweggeluid, raken techniek en beleid elkaar

Anne Dijkstra

Adviseur
Rijkswaterstaat

Lees meer over Anne Dijkstra
Als Rijkswaterstaattrainee kan ik mij verdiepen in de combinatie water en conflict

Robert-Jan Ruifrok

Rijkswaterstaattrainee
Rijkswaterstaat

Lees meer over Robert-Jan Ruifrok
ICT speelt een steeds groter wordende rol in het verduurzamen van onze samenleving

Eefje Smetsers

Rijks ICT-trainee
Rijkswaterstaat

Lees meer over Eefje Smetsers
Ik interviewde de Vlaamse minister van Mobiliteit

Kevin van der Linden

Rijkswaterstaattrainee
Rijkswaterstaat

Lees meer over Kevin van der Linden
Niemand rijdt door een tunnel als de ICT niet werkt

Warsha Koeldiep

Adviseur Informatievoorziening
Rijkswaterstaat

Lees meer over Warsha Koeldiep
Ik wil standaardiseren om te kunnen innoveren

Henk Kroeskamp

Afdelingshoofd
Rijkswaterstaat

Lees meer over Henk Kroeskamp
Down icon Links icon Rechts icon Up icon Facebook icon Instagram icon Linkedin icon Linkedin icon Magnet.me icon Menu icon Search icon